Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 17:22, 04 mar 2013

Betka napisał(a)

Dziękuję za odpowiedz Bogdziu Moja działka ma 40 m szerokości no i tak trochę jest u mnie dziwna bo jedna strona gdzie stoi dom ( z drenażem ) jest mogę powiedzieć umiarkowanie . Na drugiej części mam rów no i tam jest już inaczej.( mokro) Poczytam jeszcze twoje forum i podejmę decyzję
Dzięki

Dobrze wszystko przemyśl bo rododendrony mają swoje wymagania i jak się ich nie spełni to niestety nie są wyrozumiałe, dużo łatwiej z azaliami ale stojącej wody też nie zniosa.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 17:38, 04 mar 2013

Joaska napisał(a)
Bogdziu ,mam pytanko, czy teraz trzeba czymś specjalnym potraktować RH??? wydaje mi się że przezimowały całkiem nieźle, jak możesz to zerknij i podpowiedz czy je czymś popsikac prewencyjnie i czym zasilić.https://www.ogrodowisko.pl/watek/1108-ogrod-ktorego-jeszcze-nie-ma-czyli-joaski-ogrod-na-wyobrazni?page=70
\

Joasiu moim zdaniem są trochę za żółte, więc za niedługi czas dobrze by było zasilic je dolistnie nawozem , a potem oczywiście nawóz doglebowy specjalny dla rh.Ja dolistnie opryskuje nawozem płynnym florowit i dodaję trochę również płynnego florowitu ale takiego dla iglaków , chodzi o zakwaszenie. Parę dni jeszcze trzeba poczekac żeby ziemia rozmarzła i jak już rozmarznie to przygotowac roztwór zgodnie z przepisem na opakowaniu , może byc nieco więcej wody, i opryskac kilka razy w odstępach kilkudniowych aż do momentu gdy liście zrobia sie intensywniej zielone. Jeśli rosną w słońcu to dokad ziemia nie rozmarznie trzeba je cieniowac od południowej strony, myślę że to długo nie potrwa bo juz marzec a czasem od stycznia jest ostre słońce.Trudno ze zdjęc coś powiedziec ale mam wrażenie że prawie nie mają pączków kwiatowych tym bardziej trzeba dac im nawozy i latem jak zawiązują pąki podlewac.
Bogdzia 17:41, 04 mar 2013

anula_wn napisał(a)
Bogdziu,
powiedz proszę czy teraz jest dobra pora na przesadzanie RH ?
muszę jednego wyrzucić i w jego miejsce przesunąć innego.... boję się czy nie za wcześnie (mogą być przymrozki...) powdpowiesz coś ?
z góry dziękuję !

Przymrozki już im nie zaszkodza i można przesadzac ale musi ziemia rozmarznąc bo inaczej nie dasz rady wykopac.Jak tylko rozmarznie to wykop najlepiej przed ruszeniem wegetacji bo wtedy nie odczuje przesadzania no i nie zapomnij o podlewaniu.Daj kwaśny torf ale w pierwszym roku nie dawaj nawozów no chyba ze dolistne jeśli będzie taka koniecznośc i pamiętaj żeby nie posadzic głębiej niż dotąd rósł.
Bogdzia 17:44, 04 mar 2013

asc napisał(a)
Pogotowie rododendronowe chyba w ogrodzie
Jak już będzie pora na pryskanie rh to trąb i to głośno.. bo kilka moich ma żółte liście a nie zielone

Będę trąbic na pewno ale jeszcze trochę trzeba poczekac.Przygotuj nawozy.
gierczusia 18:52, 04 mar 2013

Bogdzia napisał(a)

Inni są szczęśliwi jak poleżą na leżakach w ciepłych krajach z drinkami w ręku a my????????????

Bogdziu .. No nie zaprzeczam ,że z drinkiem w ciepłym kraju , to człekowi krzywda się nie dzieję..ale dopiero jes szczęśliwy jak się w glebie upaprze

Przynajmniej ja tak mam
gierczusia 18:55, 04 mar 2013

Bogdziu .. A tak ogólnie to Ty grzejesz z tym wątkiem aż się asfalt pali

I znów się czegoś dowiedziałam ,że jak ogon zaokrąglony to jastrząb ... Dziękuję .., i buziam poniedziałkowo
Bogdzia 19:19, 04 mar 2013

gierczusia napisał(a)
Bogdziu .. A tak ogólnie to Ty grzejesz z tym wątkiem aż się asfalt pali

I znów się czegoś dowiedziałam ,że jak ogon zaokrąglony to jastrząb ... Dziękuję .., i buziam poniedziałkowo

To Ty chyba nie zaglądasz do Ani i Irenki nie mówiąc juz o Szefowejj bo to oczywiste. Tam dopiero jest ruch a u mnie w porównaniu z nimi to ślimacze tempo.
Mala_Mi 19:29, 04 mar 2013

Bogdzia napisał(a)

To Ty chyba nie zaglądasz do Ani i Irenki nie mówiąc juz o Szefowejj bo to oczywiste. Tam dopiero jest ruch a u mnie w porównaniu z nimi to ślimacze tempo.

Bogdzia.. boś Ty ślimak sportowy
Bogdzia 19:34, 04 mar 2013

asc napisał(a)

Bogdzia.. boś Ty ślimak sportowy

Może i sportowy ale jednak ślimak....
Kasiek 20:12, 04 mar 2013

Bogdziu,przyszlam osobiscie podziekowac za dobre slowo...Dziekuje