Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 14:32, 18 mar 2013

gierczusia napisał(a)

Jak ja to lubię ,że tu na Ogrodowisku wszyscy się swoją wiedzą chętnie dzielą .. To jest pod tym względem ( ale nie tylko pod tym ) fantastyczne miejsce

Bogdziu , to chiba niemożliwe żeby Uczeń przerósł Mistrza .. Niemożliwa niemożliwość

Buziam gorąco ..

Ps.... U mnie była niby wiosna , teraz zaczął padać śnieg

Elu ja myślę że to jest warunek postepu by uczniowie przerastali umiejętnościami n-li, tylko w ten sposób można iśc do przodu i nauczyciele powinni sie cieszyc jeśli mają takich uczniów którzy mają szanse ich przerosnąc , powinni ich do tego zachęcac, chwalic i podsuwac problemy do rozwiązania by ci uczniowie jak najszybciej ich przerosli .Mam nadzieję ze zgodzisz sie ze mną.
Bogdzia 14:34, 18 mar 2013

gierczusia napisał(a)

Ze szczególnym naciskiem na obszar " pomocnik "

Zgadzam sie całkowicie. Pomocnik jest bardzo potrzebny nawet bardziej niż ja (wiadomo co to znaczy ).
barbara_kraj... 19:39, 18 mar 2013

Jak był mróż, to nie było śniegu. Jak temperatura trochę się podniosła, to pada. U mnie już z 5 cm napadało, ech!
wiunia 19:40, 18 mar 2013

Pozdrowionka serdeczne zostawiam
Bogdzia 19:59, 18 mar 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Jak był mróż, to nie było śniegu. Jak temperatura trochę się podniosła, to pada. U mnie już z 5 cm napadało, ech!

Basiu a u mnie nie spadł ani jeden płatek.Zapowiadają ze jutro bedzie padac.
Bogdzia 20:06, 18 mar 2013

wiunia napisał(a)
Pozdrowionka serdeczne zostawiam

Również wszystkiego dobrego zycze.
Anabell 20:10, 18 mar 2013

Bogusiu!
U Grażynki czytałam że nie podsypujesz RH siarczanem amonu , bo może powodować zasolenie.
Chciałabym to przeczytać. Ja zawsze zwracam uwagę na skład mieszanek. Przez lata miałam praktyczne kontakty z nawożeniem , wiem jest ogólna zasada poboru składników przez roślinę dla kwitnących jest to stosunek 1 : 0,8 :1,5 . N.P.K.
W RH. potrzebna jest siarka dzięki niej łatwiej pobierane są makro i mikro.

Śmiało możesz podsypać Siarczanem amonu ma tylko 21% azotu. i siarkę.
Podam Ci zawartość Florowitu .do RH Azot 18% Fosfór 8% Potas 15% 4 %magnez i 34 % siarki.

co do Magicznej Siły to ma skład N-20% P 20% K 20% dla mnie jest to nawóz do stosowania tylko wiosną .
Teraz już piszą na woreczkach 5 kg że siarczan amonu jest do roślin kwaśnych Rh , borówek i hortensji.

Ja używam siarczan amonu jako pierwszy do pobudzenia roślin, pod hortensję anabel sypię dwa razy na zmianę z saletrą potasową i raz między superfosfat. Superfosfat na wiosne daje się też pod piwonie po garści pod krzak. ale nie pod Rh.

Jak oddawałam ziemię do analizy to zawsze dopytywałam o łączenie nawozów.

Może i tu znajdzie się ktoś co będzie podpowiadał co kiedy?
Bogdzia 20:30, 18 mar 2013

Anabell napisał(a)
Bogusiu!
U Grażynki czytałam że nie podsypujesz RH siarczanem amonu , bo może powodować zasolenie.
Chciałabym to przeczytać. Ja zawsze zwracam uwagę na skład mieszanek. Przez lata miałam praktyczne kontakty z nawożeniem , wiem jest ogólna zasada poboru składników przez roślinę dla kwitnących jest to stosunek 1 : 0,8 :1,5 . N.P.K.
W RH. potrzebna jest siarka dzięki niej łatwiej pobierane są makro i mikro.

Śmiało możesz podsypać Siarczanem amonu ma tylko 21% azotu. i siarkę.
Podam Ci zawartość Florowitu .do RH Azot 18% Fosfór 8% Potas 15% 4 %magnez i 34 % siarki.

co do Magicznej Siły to ma skład N-20% P 20% K 20% dla mnie jest to nawóz do stosowania tylko wiosną .
Teraz już piszą na woreczkach 5 kg że siarczan amonu jest do roślin kwaśnych Rh , borówek i hortensji.

Ja używam siarczan amonu jako pierwszy do pobudzenia roślin, pod hortensję anabel sypię dwa razy na zmianę z saletrą potasową i raz między superfosfat. Superfosfat na wiosne daje się też pod piwonie po garści pod krzak. ale nie pod Rh.

Jak oddawałam ziemię do analizy to zawsze dopytywałam o łączenie nawozów.

Może i tu znajdzie się ktoś co będzie podpowiadał co kiedy?

Dzieki Haniu za te wiadomości. Używanie nawozów zawsze powinno byc przemyslane zeby nie zniszczyc roślin więc zawsze dobrze jest posłuchac osób które się na tym znają i stosowały. Dzięki.
Anabell 21:07, 18 mar 2013

Muszę jeszcze dociec, w gotowych mieszankach są formy azotu amonowe, azotanowe i amidowe. te ostatnie nie dla roślin kwaśnolubnych.
Kindzia 21:16, 18 mar 2013

Ale mądrzejsza jestem niż tydzień temu...siarczan amonu. Sypnę po troszeczce tym moim ...
I Magiczna siła tylko na wiosnę?... Czy ja się kiedyś tego wszystkiego nauczę ???