Trochę podłubałam dzisiaj, efekt tego niestety żaden

ale z zapytaniem jak zwykle wklejam dwie szybkie fotki.
Wrzosowisko będzie znacznie szersze ( od widocznego po lewej iglaczka aż do ostatniego Rh), na razie przesadziłam część wrzosów, które nadawały się do tego, reszta wywalona bez żalu, ewidentnie nie odpowiadało im poprzednie miejsce. Dosadzić muszę sporo sztuk, ale to dopiero gdy się pokażą w szkółkach, na razie towaru brak
Wsadziłam też trzy posiadane carexy, myślę że pasują, tylko nie wiem, czy wsadzać je symetrycznie, czy rozrzucić trochę bezładnie - oczywiście traw będzie więcej, ale to po wizycie w szkółce, bo po żurawki też muszę pojechać i zastanowić się, jakie trawy tutaj dokupić. Rabata w tym miejscu ma 2,7 m od płotu i ciągnie się przez Rh i hortensje do samego rogu, co oznacza długość ok. 10 m do uporządkowania i zmiany nasadzeń. Tutaj zdjęcie z balkonu, na którym widać, obecny stan rabaty. Wybrzuszenie widoczne na foto zniknie, w tym miejscu stał basen mojej córki i trzeba posiać na nowo trawę.
Trochę cofnięte w stosunku do Rh, w pustkach między nimi, mogę wsadzić derenie Elegantissima, mam dwa krzaczki w przechowalni, które dostałam w zeszłym roku i czekają na miejsce docelowe, mogłyby rozjaśnić i wypełnić przestrzeń między Rh i cyprysami, tylko czy będą pasować ? Jeśli nie one, to co proponujecie ?
Dalej problem z żurawkami, podoba mi się pomysł wsadzenia ich lekko po skosie, od ciemniejszych do jaśniejszych, tak aby lekko się przenikały mogę też pod hortensjami wsadzić np. hosty których mam w ogrodzie i poza nim pod dostatkiem - posiadam odmianę Sum and Substance - ale wtedy żurawki przed nią zginą - chyba że podsadzę Obsidianami oraz sporo pospolitych sztuk z obrzeżonymi na biało i jasnozielono liśćmi - wtedy też widoczne na zdjęciu odmiany żurawek nie będą raczej odpowiednie. Wygląda że przydałyby mi się hosty w rodzaju odmiany Big Daddy/Big Mama/Abiqua Drinking Guard ?
Na koniec ogromna prośba o sugestie i uwagi, jak zwykle zresztą