Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

dorkow0 16:28, 31 sty 2013

Ale Ci narobiły bałaganu, pewnie i rośliny ucierpiały... U mnie obżarły przez zimę korzenie jabłonce, ale dała radę... Też sobie wybrały miejsce, cały trawnik masz zniszczony... Może jakąś trutkę im wysyp...
eliza3 16:32, 31 sty 2013

Zeta napisał(a)
Osz łobuzy ....dlatego ja mam obrzeże z kostki brukowej wokół rabat
A one jakoś nie wpadły na pomysł żeby po trawniku przebiec na rabatę hahaha
Pewnie jedna ryła i w leb się palnęła jak doszła do kostki...
Za to u mnie siedzą w skalniaku ...no jak pech to pech ...na wiosnę rośliny muszą się odbudować ...
Bo zimą sa zjadane hih

Trawnik się odbuduje sam, ale pod tą leszczyną mam narcyzy i znowu mi wszystkie cebulki zjedzą...
Jatra 16:33, 31 sty 2013

Też miałam ten rpoblem , ale gdzieś wyczytałam ,zeby na zime w jednym miejscu połozyc orzechy , wówczas tak nie grasuja po ogrodzie w poszukiwaniu jedzenia , a zwłaszcza korzonków roslin. I to sie u mnie od dwóch lat sprawdza .Orzeszki znikaja a roslinki są całe.
eliza3 16:34, 31 sty 2013

irena_milek napisał(a)
jak nic nornice!!! ojej, ale buszują!

Irenko, jak to zobaczyłam to ręce mi opadły, naprawdę prawie cały trawnik mam przeorany.
eliza3 16:37, 31 sty 2013

Urszulla napisał(a)
Tak Ci te nornice napsuły......zadbały żebyś miała na wiosnę co robić
U nas też grasują.....trochę straszy je nasz Kazan....bo węch ma niezły......ale wtedy ze szkodą dla roślin

U mnie tyle kotów przychodzi w odwiedziny, ptaki straszą i łapią, a nornice robią co chcą... chyba pora kupić pieska, może będzie miał węch jak Twój Kazan.
Milka 16:38, 31 sty 2013

nawet nie wiesz ja mi cię żal, też kiedyś tak miałam, potem zniknęły na dobre, w sumie nie wiem co podziałało! coś trzeba im sypnąć, bo mogą więcej zaszkodzić, sporo pracy cię czeka; ja muszę zerknąć, jak u mnie z krecimi kopcami, pod śniegiem nie było widać, a teraz wszystko stopniało i prawda wylizie na wierzch!
Zeta 16:40, 31 sty 2013

eliza3 napisał(a)

Osz łobuzy ....dlatego ja mam obrzeże z kostki brukowej wokół rabat
A one jakoś nie wpadły na pomysł żeby po trawniku przebiec na rabatę hahaha
Pewnie jedna ryła i w leb się palnęła jak doszła do kostki...
Za to u mnie siedzą w skalniaku ...no jak pech to pech ...na wiosnę rośliny muszą się odbudować ...
Bo zimą sa zjadane hih

Trawnik się odbuduje sam, ale pod tą leszczyną mam narcyzy i znowu mi wszystkie cebulki zjedzą...

Posadź im czosnki ......a macie łobuzice
eliza3 16:44, 31 sty 2013

dorkow0 napisał(a)
Ale Ci narobiły bałaganu, pewnie i rośliny ucierpiały... U mnie obżarły przez zimę korzenie jabłonce, ale dała radę... Też sobie wybrały miejsce, cały trawnik masz zniszczony... Może jakąś trutkę im wysyp...

Myślę, że trawnik dojdzie do siebie, ale cebulki pewnie zjedzone. Jednego roku zjadły mi 60 cebul tulipanów, wszystkie które wsadziłam jesienią zostały zjedzone
eliza3 16:48, 31 sty 2013

Jatra napisał(a)
Też miałam ten rpoblem , ale gdzieś wyczytałam ,zeby na zime w jednym miejscu połozyc orzechy , wówczas tak nie grasuja po ogrodzie w poszukiwaniu jedzenia , a zwłaszcza korzonków roslin. I to sie u mnie od dwóch lat sprawdza .Orzeszki znikaja a roslinki są całe.

No dobrze, a orzechy to położyć czy zakopać? Jakie orzechy, laskowe, czy włoskie?
Warto wypróbować, każda rada na wagę złota.
eliza3 16:53, 31 sty 2013

irena_milek napisał(a)
nawet nie wiesz ja mi cię żal, też kiedyś tak miałam, potem zniknęły na dobre, w sumie nie wiem co podziałało! coś trzeba im sypnąć, bo mogą więcej zaszkodzić, sporo pracy cię czeka; ja muszę zerknąć, jak u mnie z krecimi kopcami, pod śniegiem nie było widać, a teraz wszystko stopniało i prawda wylizie na wierzch!

W ubiegłym roku nie miałam nornic. Po zimie nie było spustoszenia, a latem się pojawiły w ziołowniku. Nie spodziewałam się, aż takiej inwazji, trzeba będzie użyć trutki... niestety.
Kretowiska też odkryłam, ale nie tyle.