Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

Bogdzia 20:06, 04 lut 2013

Elizko powiem tak: ja bym przesadziła bo problem będzie co rok ale warumkiem jest posiadanie bardzo dobrego kwaśnego torfu ( nie z marketu) o ph 4-4,5. Wiem że jest z tym problem ale on będzie coraz wiekszy i coraz więcej będzie wymagał pokarmu. Jego korzenie rosną tylko w kwasnej ziemi, jeśli jest jej mało to nie bedą w stanie wyzywic rośliny bo one poza kwaśną ziemię wogóle nie wychodzą. Jeśli przesadzanie jest niewykonalne to kup pylistej siarki i podsyp pod krzak i oczywiście reszte tak jak pisałam . Na jakis czas może to pomóc ale pamiętaj o jednym że później krzak będzie jeszcze większy i jeszcze trudniejszy do przesadzenia bo trzeba kopac z taką szeroką bryłą korzeniowa jak jest korona krzaka.Męża ugłaskaj , znajdz jeszcze pomocnika bo bryła będzie już dośc pokażna.A jeśli i to nie przejdzie to może chociaż obkopac krzak i dac kwaśną ziemie z boku obecnej bryły korzeniowej. Z rh jest ten problem że rosną tylko w kwaśnej ziemi.I jeszcze jedno , raczej nie wymieniaj ziemi z wierzchu rh bo tam są najbardziej cenne korzonki które dostarczają najwiecej wody i pokarmu roslinie i możesz je niszczyc przy wymianie ziemi a rh ma drobniutkie korzonki i na dodatek nie lubi przysypywania tych wierzchnich korzeni.Pozdrówka.
eliza3 20:49, 04 lut 2013

Bożenko bardzo dziękuję za te wszystkie informacje. Będę myśleć o przesadzaniu, ale nie wiem czy uda mi się przekonać M, ale będę nad nim pracować może się uda. Czasu mam niewiele, bo z tego co wiem to najlepiej przesadzać wiosną i to wczesną.
Nie wiem co to za gagatka wsadziłam i nie mam pojęcia jak duży urośnie, dla mnie wszystkie fioletowe są podobne i nie potrafię go zidentyfikować, może pomożesz? Wstawię zdjęcie.
Druga fotka z roku 2011 wtedy kwitł najpiękniej, teraz jest większy, ale kwitł będzie gorzej.

Bogdzia 07:36, 05 lut 2013

Elizko najbardziej wygląda mi na Catawbiense Grandiflorum ale podobny tez do Alfreda.Chyba jednak Catawbiense.
gierczusia 09:59, 05 lut 2013

Dziewczyny aleź piękne cuda pokazujecie łaaaaa Elu ja się tu tyle teraz od Bogdzi nauczyłam u Ciebie .. Wielkie dzięki Wam Obu buziam baaaardzo mocno
EPODLAS 10:08, 05 lut 2013

Ale ten różanecznik kwitł. Trzeba go jednak ratować, bo szkoda takiej pięknej rośliny. Oby Elizo ci kwitł tak jak w tym 2011 roku.
eliza3 12:39, 05 lut 2013

Bogdzia napisał(a)
Elizko najbardziej wygląda mi na Catawbiense Grandiflorum ale podobny tez do Alfreda.Chyba jednak Catawbiense.

Dziękuję za pomoc. Kiedy zobaczyłam Twojego Alfreda to myślałam, że to on, ale później zwątpiłam oglądając podobne odmiany. Teraz kupując rośliny będę zapisywać nazwy, bo jednak łatwiej wtedy przewidzieć ich wzrost i wymagania. Wiele się nauczyłam na forum, a Twoje doświadczenie jest dla mnie bardzo cenne.
Pozdrawiam serdecznie.
eliza3 12:45, 05 lut 2013

gierczusia napisał(a)
Dziewczyny aleź piękne cuda pokazujecie łaaaaa Elu ja się tu tyle teraz od Bogdzi nauczyłam u Ciebie .. Wielkie dzięki Wam Obu buziam baaaardzo mocno

Bardzo się cieszę, że znalazłaś u mnie informacje, które i Tobie się przydadzą. Ja też czerpię wiedzę z innych wątków, bo u każdego coś innego
Bogdzia w sprawie rh jest niezastąpiona.
eliza3 12:50, 05 lut 2013

EPODLAS napisał(a)
Ale ten różanecznik kwitł. Trzeba go jednak ratować, bo szkoda takiej pięknej rośliny. Oby Elizo ci kwitł tak jak w tym 2011 roku.

W ubiegłym roku zawiązał dużo pąków, ale nie wszystkie będą kwitnąć, może miał za mało wody. Lato było suche i chociaż podlewałam to jednak co deszcz, to deszcz.
Zajmę się nim wiosną, bo bardzo go lubię.
eliza3 13:23, 05 lut 2013

Pamiętacie moją panią kosową? Przychodzi codziennie, no prawie codziennie na śniadanie i nie tylko.

Dzisiaj przyleciał pan kos, jest czarny, ma żółty dzióbek i jest zdecydowanie smuklejszy. Ciekawe czy razem założą rodzinę, bo na razie stołują się osobno.

Gosiniak 13:50, 05 lut 2013

Rododendron cudny, ile już go masz?