Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

eliza3 12:00, 30 wrz 2012

Urszulla napisał(a)
Wiesz muszę Ci powiedzieć, że ta rabata to taki misz masz. Trzeba ją pozamieniać i kwiaty poprzesadzać w inne miejsca. A narazie niech będzie. Chryzantemy kojarzą mi się ze Swiętem Zmarłych, ale bardzo mi się podobają -niektóre odmiany są naprawdę cudne. Moja sąsiadka ma je wzdłuż ogrodzenia posadzone i do późnej jesieni kwitną. Pozdrawiam, dziękuję za przepis na gruszki.

Masz rację, że roślin tu sporo i wygląda to trochę nieporządnie, ale ja bardzo ją lubię. Pierwotnie miały tu być ozdobne, strzyżone krzewy, rododendrony, bo to idealne miejsce dla nich, bo z porannym słońcem, ale masy śniegu spadające z dachu i olbrzymie zaspy z odśnieżania podjazdu zniweczyły mój plan.
Rośliny trzeba było przesadzić, a tu powstała rabata bylinowa, która kwitnie od wiosny do jesieni. Pewnie przydałoby się to trochę uporządkować, ale na razie nie mam pomysłu

eliza3 12:09, 30 wrz 2012

EPODLAS napisał(a)
Elizo, też jedną rabatę chciałam utrzymać w ryzach kolorowych tzn miało być biało, niebiesko, różowo. Ale przekonałam się że trudno utrzymać ją ładną przez cały rok. Teraz np. jest beznadziejna. Będą zmiany, musi być ładnie przez cały rok. Piękna ta chryzantema, ma niespotykany kolor.

Moja rabata raz wygląda lepiej raz gorzej, ale co ja mam zrobić skoro nie mogę się z nią rozstać? Gościom też się podoba, bo zawsze gdy koło niej przechodzą zaglądają, sprawdzają co tu nowego zakwitło Ot, taki kawałek babcinego ogródka
an_tre 12:14, 30 wrz 2012

Elizo masz u siebie piękne kolory jesieni pozdrawiam
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
eliza3 12:19, 30 wrz 2012

malgocha1960 napisał(a)
Elizo,piękna ta szałwia,ja mam dwie i dostałam na spotkaniu forumowym jakąś o dużych liściach.Ciekawa jestem jej kwitnienia w przyszłym roku.Widzę,że też lubisz aksamitki,ja zakochałam się w tym roku w wysokich,a kwiaty maja niczym chryzantemy kulkowe.Trudno zebrac nasiona,bo nie miałam do tej pory tak długo kwitnącej aksamitki,nawet jak przekwita jest piękna.

Ja też lubię aksamitki, właśnie dlatego, że tak długo kwitną. Chryzantemowych jeszcze nie miałam, ale moja mama je uwielbiała i co roku siała, faktycznie kwiaty były imponujące
eliza3 12:26, 30 wrz 2012

Aniu faktycznie w całym domu pachniało goździkami i cynamonem

Moniko dziękuję i pozdrawiam
eliza3 12:34, 30 wrz 2012

an_tre napisał(a)
Elizo masz u siebie piękne kolory jesieni pozdrawiam

Aniu, dziękuję, u Ciebie też pięknie, zwłaszcza petunie, ale begonie też śliczne. Pozdrawiam
Mala_Mi 17:41, 30 wrz 2012

eliza3 napisał(a)
Marcinkowo - chryzantemowo

Jak się rozlezie Ci po rabacie..to nie wyrzucaj..... zapisuję się w kolejkę.... śliczna jest i takiej nie mam........ a co ....... niech będzie kolorowo.. i u mnie też moi goscie co przychodzą to najbardziej lubią patrzeć co mi znów zakwitło we wsiowym...... wsiowy jak kalejdoskop.. ciągle sie zmienia.... Muszę go uporządkować, ale dalej zostawie ten sam styl......... wiejsko-sielsko-angielski-rustykalny-mój........ Inne rabaty nie sa tak zaskakujące jak bylinowe...... tam jest wszystko przeewidywalne, a na bylinowych.... człek nie zna dnia ni godziny......... za pół godzinki uciekam po przesyłke na dworzec Fajne te nasze mamy
Mala_Mi 17:43, 30 wrz 2012

eliza3 napisał(a)

Elizo, piękny ogród.
Jeszcze nie przeczytałam całości, dopiero jakąś 1/3 i ostatnie kilka postów. Rabata bylinowa pod oknem jest super. Bardzo lubię takie miejsca, które mocno zmieniają się wraz z porami roku.
Ja też mam dziwaczki W tym roku wysiewały się już same, tam gdzie chciały.
serdecznie pozdrawiam
Ewa

To dobra wiadomość, że dziwaczki same się sieją, ja w tym roku strasznie się z nimi cackałam, a i tak przymrozek mi część zniszczył. Nasionka już zebrałam i będę siać wprost do gruntu.
Polubiłam te kwiatki

Mi dziwaczek też sam w tym roku wyrósł....... tyle, że ja nie pielę grządek.. wyrywam tylko co większe, a resztę załatwia gąszcz..... lecę dalej poczytać ...do tyłu...... jak nie lubie tego sposobu czytania....
Mala_Mi 17:47, 30 wrz 2012

Szałwie wieloletnie niestety nie kwitną cały czas..... po ścieciu powtarzaja kwitnienie, ale już nie tak ładne jak pierwsze..... tak jest przynajmnije z moimi a mam kilka rodzajów..
andziulka 19:23, 30 wrz 2012

Piękne Twoje jesienne kwiatki i rabatki Marcinki urocze