Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

romka 20:20, 20 sie 2012

Kasia a kiedy Ty te tujki sadziłaś???
napisałaś u mnie o tym mieszaniu... wiesz całej działki nie obsadzę tujami na około i w tym wyższym piętrze pojawią sie inne roślinki ale na przeciwko tarasu żeby oddzielić część gospodarczą od wypoczynkowej będą raczej same tujki choć powiem Ci że zastanawiałam się czy nie mieszać ich z jakimiś żółtymi i nie sadzić w dwóch rządkach z przesunięciem, ale potem pomyślałam, że chyba zbyt mała moja działka żeby taki 'cięzki' mur stawiać
JulkAd 20:23, 20 sie 2012

Kindzia napisał(a)
Julciu, rh dają spokojnie radę. Gorzej z hort.ogrodowymi. Są posadzone z podłożu wymieszanym z hydrożelem i jak są takie upały, to starcza im na 2-3 dni. Potem trzeba jechać podlać. Ale nie przypala ich

No właśnie martwię się u siebie o ogrodowe. ale raczej o przetrwanie zimy niż suszę w lecie.

U mnie zaczyna grzmieć, na razie upał nie do wytrzymania. Pewno zaraz sprzęt wyłączę, bo w ubiegłym roku rykoszetem dostaliśmy od pioruna (w komin) i modem poszedł.Teraz już podczas burz wyłączam.
Kindzia 20:26, 20 sie 2012

I już dalej to, co trzeba zrobić. To strona południowa, ale tam dokąd sięgają tuje sąsiadów jest wilgotnawo i tak z metr od siatki słoneczko latem dopiero koło 17,00.

Ten jasny punkt na trawniku to wyprowadzony kabel do pompy ciurkadełka

od jego tuji w prawo słonecznie.Potem zatoczka śmietnikowa obsadzona w tym roku powojnikami, a potem druga brama.

od tej drugiej bramy chcemy zrobić jakąś słabo widoczną drogę (bardzo rzadko korzystamy z tej strony). Jakieś płyty ażurowe równo z trawnikiem i poprzerastane trawką, tak żeby można to było kosić. Nie mamy innego pomysłu,nie chcę tu też bruku.
I prawa strona, zachodnia. Wzdłuż będzie właśnie ten drugi dojazd do garażu. Na końcu jest drewutnia, a przed nią będzie domek narzędziowy, też drewniany.

Kindzia 20:29, 20 sie 2012

romka napisał(a)
Kasia a kiedy Ty te tujki sadziłaś???
napisałaś u mnie o tym mieszaniu... wiesz całej działki nie obsadzę tujami na około i w tym wyższym piętrze pojawią sie inne roślinki ale na przeciwko tarasu żeby oddzielić część gospodarczą od wypoczynkowej będą raczej same tujki choć powiem Ci że zastanawiałam się czy nie mieszać ich z jakimiś żółtymi i nie sadzić w dwóch rządkach z przesunięciem, ale potem pomyślałam, że chyba zbyt mała moja działka żeby taki 'cięzki' mur stawiać

W zeszłym roku w kwietniu. Ale Ryś ciągle koło nich lata z konewką i Magiczną Siłą ich polewa

A trochę tujek, potem jakieś trzy serby i znowu tujki? Teraz bym tak jakoś kombinowała
romka 20:30, 20 sie 2012

Kindzia napisał(a)
I

ale sąsiedzi mają fiku miku
Kindzia 20:33, 20 sie 2012

JulkAd napisał(a)

Julciu, rh dają spokojnie radę. Gorzej z hort.ogrodowymi. Są posadzone z podłożu wymieszanym z hydrożelem i jak są takie upały, to starcza im na 2-3 dni. Potem trzeba jechać podlać. Ale nie przypala ich

No właśnie martwię się u siebie o ogrodowe. ale raczej o przetrwanie zimy niż suszę w lecie.

U mnie zaczyna grzmieć, na razie upał nie do wytrzymania. Pewno zaraz sprzęt wyłączę, bo w ubiegłym roku rykoszetem dostaliśmy od pioruna (w komin) i modem poszedł.Teraz już podczas burz wyłączam.

Na zimę okrywałam tylko jedliną. Teraz kupię maty słomiane i jeszcze im założę kaptury z agro. U nas na wsi mają dużo ogrodowych, więc mam nadzieję, że się uda. Bardzo mi się podobają
U nas w Zabrzu też gorąco jak w piekle, ale burzy nie słychać
Kindzia 20:34, 20 sie 2012

Różne cuda ma Romeczko, różniste!!!
Moniika 21:16, 20 sie 2012

Kindziu moje doświadczenie zaledwie troche ponad dwuletnie (trzy wiosny ale już sie nauczyłam że cebulowe muszą być dodatkiem a nie głównym obsadzeniem bo to ostatecznie źle sie kończy kiepsko wyglada po krótkim kwitnieniu a usunąć liści nie można bo zniszczysz cebulę. Trzeba więc je wsadzić pomiędzy innymi roślinami lub bylinami ktore później zaczynaja wegetacje np rozchodniki, orliki, piwonie. Oczywiscie tez iglaki czy bergenie sprawdza sie dobrze
Kindzia 21:23, 20 sie 2012

Tylko, że u mnie tylko z jednej strony można wsadzić, z tej od wschodu. Między hortensje, rh i azalie mogę je sadzić? Od południowej strony czeka mnie zupełny przekop, tam nie mogę. Po przeciwnej stronie mam pas róż i drogę będą robić. Od zachodu porzeczki,agresty,maliny,irysy i tam trzymam miejsce na dalie. Nie wiem, gdzie je posadzić jesienią
romka 21:35, 20 sie 2012

Kindzia napisał(a)
Tylko, że u mnie tylko z jednej strony można wsadzić, z tej od wschodu. Między hortensje, rh i azalie mogę je sadzić? Od południowej strony czeka mnie zupełny przekop, tam nie mogę. Po przeciwnej stronie mam pas róż i drogę będą robić. Od zachodu porzeczki,agresty,maliny,irysy i tam trzymam miejsce na dalie. Nie wiem, gdzie je posadzić jesienią

Kindziu a cholercia mówią że od przybytku głowa nie boli hihihihi