Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grembosiowo

Grembosiowo

grembosia 23:35, 30 maj 2013

Dzięki Elu i Mileno - fajnie jak marzenia się spełniają.

Mam taką ciekawą historię związaną z zakupem tych mebelek

Zestaw kosztował 3000zł, ja mogam wydać tylko 2000, tak więc idę do sprzedawcy i mówię, że to komplet z moich marzeń i bez niego nie wyjdę, a mam tylko 2000. Sprzedawca spojrzał na mnie z uśmiechem, trochę potraktował mnie jak wariatkę (ja sobie zresztą też nie dawałam żadnych szans) i jednak sprzedał mi za 2100. Nie byloby w tym nic dziwnego, gdyby nie sklep, w którym mebelki kupiłam, ten sklep to Leroy Merrlin, a sprzedawca to kierownik działu Ogród.

Jednak wszędzie można i nawet trzeba się targować.
grembosia 23:50, 30 maj 2013

asc napisał(a)
Nadrobiłam do mojego ostatniego wpisu.. ale się u Ciebie dzieje..
Meble na taras widzę, że wszyscy chwalą i altankę, ogrodzenie z cegły i kute elementy piękne. Biżuteria ogrodowa też. Warzywnik bardzo ładny i wielki.
Z rh... może ma za mało kwaśna ziemię.. i jeden rh rośnie pod rynną, może mieć za mokro, one nie lubią stać w wodzie Ale ja nie fachowiec, ja wiem tyle co mi mówi Bogdzia
Piękne zakupy na przedogródek..... jednak u mnie takei rośliny nie maja szans na przetrwanie Oglądałam ostatnio w szkółce pięknego cedra libańskeigo.... i dobra cena... piękny był.... ale pan od razu mi powiedział, że szansa na zimowanie jest praktycznie zerowa Do ogrodu zimowego tak, ale nie do gruntu Tak samo irgi na pniu u nas nie maja szans, bo co zima to będą przemarznięte. Tylko niskie co je śnieg zasypie

Masz bardzo ładnie w ogrodzie, aż miło się ogląda I dzięki żeś zajrzała do mnie, bo dzięki temu mnie tyle pięknych rzeczy nie minęło.. ... i chyba razem zostaniemy babciami

Dzięki Aniu za tyle miłych słów

Rh rośnie przy rynnie, ale tam jest odprowadzenie deszczówki do studni, obawiam się jednak, że on może mieć tam nawet za sucho, bo jest pod daszkiem, musiałam go często podlewać, nawet po deszczach. Ale, że ziemia mało kwaśna, z tym możesz mieć rację, muszę lekko obkopać i uzupełnić.

Co do cedrów, które bardzo mi się podobają, to tak jak wcześniej pisałam, u nas bez problemów zimują, zobaczymy. To samo z irgą, którą widziałam u znajomych właśnie zimą i bardzo mnie urzekła swoimi czerwonymi koralami. Ryzyk-fizyk, tu zachodniopomorskie, więc trochę cieplej jak u Ciebie.
Po zimie zdam relację z efektów moich chciejstw, i albo mnie to wyleczy z eksperymentowania, albo nie....

Witam Aniu w gronie babć.
grembosia 00:09, 31 maj 2013

Debra napisał(a)
Przyszłam z rewizytą. Po moich 185 metrach kw. Twoja posiadłość wydaje się ogromna.
Tempo prac tez niesamowite! Ścieżki, bruk, mur, ceglane tarasy, perogla, altana, kute bramy i furtka, setki roślin...

Mnóstwo pracy, ciekawe rozwiązania, chyba własnie kamienna ścieżka przede wszystkim przyciąga wzrok.I bruk jest wspaniały.
Jeśli mialabym być szczera, to te przyklejone kratki do podpór pergoli trochę odebrały jej oryginalnej lekkości. Ja wiem, że Clematis Paul Farges (mam, mam) wymaga podpóry, może trzeba bylo zrobic tylko poprzeczne przęsła. I jeszcze podzielę się doświadczeniem z tym clematisem - wbrew charakterystyce on wcale tak szybko nie rośnie. U mnie jest drugi rok, teraz ma około 1,5 metra, ale jest dość nikły.

Głogowniki przetrwały? Mnie się udało, niedawno wkleiłam zdjęcie z jego wiosennymi przyrostami.

Będę wracać, pokazuj jak najwięcej.

Debra, miło mi bardzo.

Z tą pergolą, to była ogromna burza mózgów i stanęło na takim właśnie rozwiązaniu. Mnie się wydawało, że właśnie poprzeczne przęsła odbiorą jej lekkość, były nawet takie przymiarki i powstawała budowla, druga altana w ogrodzie, a nie takie było moje zamierzenie. Mnie się podoba

Mówisz, że Clematis Paul Farges jest dość nikły, co masz na myśli?
Mój posadzony na jesieni ma ok. metra, może lepiej, żeby aż tak mocno się nie rozrarastał, bo krateczki wąziutkie, a już wygląda na dość gęsty.

Z tym głogownikiem coś dziwnego. Przez zimę trzymałam go w garażu i pięknie odbił. Posadziłam go do gruntu i na razie wygląda nieciekawie, suchy, nic nie puszcza. To samo mam z trawami Baron. Chyba lepiej im było w doniczkach w garażu.

Pozdrawiam, muszę zajrzeć do Ciebie i pooglądać głogowniki.
Margarete 01:00, 31 maj 2013

Witaj Grembosiu, wpadłam tu do twojego ogrodu po raz pierwszy choc na Ogrodowisku jestem od kilku miesięcy. Wpadłam i zostałam... czytam i czytam.... oczarowała mnie ta twoja cegła, cały dom w swojej bryle, mur ceglany z okienkami, pergola, altana no i przede wszystkim pgród. Naprawdę pieknie tu u ciebie i tak jakos stylowo i konsekwentnie. Masz wiel róznych gatunków roslin ale z głowa sa zakomponowane w twojej przestrzeni. Zazdroszę ! Nie bede powtarzac innychkomplementów, bo każdy kto tu zasglada jest oczarowany, a do tego taki M co robi takie zakupowe niespodzianki jak bukszpany w kulkach czy róże.....oh gdzie sa tacy mężowie...
Podziwiam tez twój ogród z punktu widzenia włożonej w niego pracy - gratuluje ! a i jeszcze warzywnik- super!
Gratuluje że staniesz sie babcią- ja mam wnusie która ma 20 miesięcy, jest czadowa, najkochańsza i zwariowałam całkiem na jej punkcie, choć sie zarzekałam że mnie to ominie a jednak ! Zobaczysz jak to jest fajnue.
Pozdrawiam i na pewno tu jeszcze nie raz wpadne.
grembosia 01:29, 31 maj 2013

Dzięki Małgosiu, wpadaj częściej

Widzę, że grono babć się powiększa
monteverde 02:15, 31 maj 2013

danuta_szwajcer napisał(a)

Witaj! Bardzo ładne, moje klimaty no tak jak i reszta ogrodu bo wyobrażam sobie jak za pare lat będzie bajecznie Twój ogród wyglądał bo masz nasadzenia są bardzo dobrze dobrane i te róże pnące jak zakwitną to dodadzą dodatkowo klimatu. Masz bardzo ładne ścieżki i pergole arabata Limki z różami miodzio Będe tu często spacerować bo i okolica piękna dawno temu byłam. Pozdrawiam

wpadłam z rewizytą , Ładny taras kordyliny moje na przedwiośniu zmarzły pozdrawiam
Lena 06:40, 31 maj 2013

Grembosiu to się nazywa okazja - dzięki za wskazówkę jak kupować w L.M.

Mebelki cudne
Mathildis 09:23, 31 maj 2013

Przejrzałam wątek od deski do deski. Na zdjęciach widać, że wiesz czego chcesz. Parafrazując:
Pierwszy ogród załóż dla wroga, drugi dla przyjaciela, a przy trzecim zamieszkaj.

Chociaż u Ciebie ten drugi jest już chyba tym idealnym
Debra 11:35, 31 maj 2013

grembosia napisał(a)

Debra, miło mi bardzo.

Z tą pergolą, to była ogromna burza mózgów i stanęło na takim właśnie rozwiązaniu. Mnie się wydawało, że właśnie poprzeczne przęsła odbiorą jej lekkość, były nawet takie przymiarki i powstawała budowla, druga altana w ogrodzie, a nie takie było moje zamierzenie. Mnie się podoba

Mówisz, że Clematis Paul Farges jest dość nikły, co masz na myśli?
Mój posadzony na jesieni ma ok. metra, może lepiej, żeby aż tak mocno się nie rozrarastał, bo krateczki wąziutkie, a już wygląda na dość gęsty.

Z tym głogownikiem coś dziwnego. Przez zimę trzymałam go w garażu i pięknie odbił. Posadziłam go do gruntu i na razie wygląda nieciekawie, suchy, nic nie puszcza. To samo mam z trawami Baron. Chyba lepiej im było w doniczkach w garażu.

Pozdrawiam, muszę zajrzeć do Ciebie i pooglądać głogowniki.

Grembosiu, co do pergoli - ja nie krytykuję, tylko dzielę się swoimi spostrzeżeniami, bez zresztą monopolu na posiadanie racji Jak zarosnie będzie zupełnie inny efekt. U mnie rosnie słabo, nie wiem dlaczego, bo inne clematisy z tej samej firmy rosną u mnie wspaniale. Może to kwestia czasu. Rosnie od lipca ubiegłego roku. Dzisiaj wkleję aktualne zdjęcia.

Głogownik i Baron - rośliny ktore w zimie rosły u mnie w doniczkach, po wsadzeniu do gruntu niemal marniały na początku. Jest bardzo zimna wiosna, te hodowane w domu były po prostu wydelikacone, trzeba im czasu żeby sie przestawiły. Baron rośnie chyba - jak wiele traw - powoli. U mnie po blisko miesiącu, nie ma prawie różnicy. Podobnie z trzcinnikiem, turzycami.

Zagladaj do mnie, mamy sporo podobnych roślin, ale myślę, że to wynika po prostu z tego, że Ty masz chyba wszystkie )))
grembosia 18:48, 31 maj 2013

Debra, nie uznałam tego za krytykę, wyraziłaś swoje zdanie, a ja swoje, jak zarośnie będzie pięknie, a jak będą kiepskie rośliny, to się wymieni i za rok będzie pięknie.

Cierpliwie czekam na głogowniki i Red Barona, ale czarno to widzę.

Ostatnie zdanie rozbawiło mnie do łez, jaja sobie robisz.