Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

JulkAd 22:51, 15 cze 2013

Dużo wrażeń
Madzenka 08:54, 16 cze 2013

Dasia napisał(a)
Czy ja dobrze zrozumiałam, czosnki rozsiewasz? Te duże fioletowe?
A kiedy się wycina? czy wcale sie nie wycina?
Ja je mam pierwszy rok, liście zgubiły, kolor też, ale w sumie fajnie wyglądają przy trawkach.
Irenka chyba dziś zajęta, ale tu wiele osób zagląda, to liczę, że może ktoś inny odpowie

Ponieważ Irenka na wojażach (baw się dobrze!) odpowiem
Czosnki możesz zostawić na rabacie bo długo są ładne. Gdy zbrzydną wytnij. Nie słyszałam o przypadku aby komuś się udało je rozsiać .p bo to rosliny cebulowe i rozmnażanie następuje przez cebule przybyszowe.
zbigniew_gazda 09:41, 16 cze 2013

Dasia i Marzenko ciekawy temat poruszacie. Pamiętam jak miałem 3-4 lata i siedziałem w bruździe a Mama pracowała na grządkach z warzywami to pod jesień zakwitały na długich pędach (takie zielone rury)
zwykłe cebule a kwiat był podobny do ozdobnych czosnków. Po przekwitnięciu, nasiona zostały zebrane i przez zimę wysuszone. Na wiosnę wysiewano je do gruntu i z nich urosły małe cebulki, które teraz przeważnie kupujemy na targu. Te cebulki gdzieś koło sierpnia, września zostały zebrane i w ciągu zimy suszono je na tzw. lesicy. Na wiosnę sadzono je do gruntu i dopiero z nich wyrastała normalna cebula.
Podejrzewam więc że czosnek ozdobny też w ten sposób można rozmnożyć. Całkiem też możliwe że jego nasiona po spadnięciu do gruntu na wiosnę wykiełkują a na drugi rok zakwitną.
Madzenka 10:15, 16 cze 2013

Zbysiu uczymy się całe życie... Ile lat jednak trzeba czekać na taki czosnek.....
gusiarz 11:51, 16 cze 2013

Marzenko - cztery . Wysiałam znalezione ziarenka - z całej masy wzeszły cztery..... hmmm ale było widać mikro cebulki
Mala_Mi 12:05, 16 cze 2013

Czekać 4 lata na mikro czosnek z czosnka giganta...... można uznać, że czosnek się nie sieje.. tylko się sadzi cebule Te mikro siewki wypielemy i zadepczemy nim urośnie
agniecha973 13:20, 16 cze 2013

Przeniosłam z wątku Ani asc o patykach winogronu, bo tam możesz nie znaleźć:

irena_milek napisał(a)

żal, ale dam znowu
ciekawe jak u innych

Zgłaszam, że u mnie w wodzie też wypuściły korzenie. Nie 100%, ale około połowy patyków. Podzieliłam się z Magnolią. Ciekawe co nam z tego wyjdzie. Pozdrawiam.
bociek 13:41, 16 cze 2013

Irenko, baw sie dobrze, ciesz oczy krajobrazami, rob fotki. Buziam
Dasia 15:44, 16 cze 2013

Marzenko i Zbyszku, dzięki za informacje. Co do siania - nie wiem czy mam tyle cierpliwości

A najlepsze, że jeszcze raz zajrzałam do wypowiedzi Irenki i zastanawiam się, czy ona przypadkiem o orlikach nie pisała, bo to nad ich zdjęciem jest jest o rozsiewaniu. Odczytałam po swojemu i dzięki temu dowiedziałam się ciekawych rzeczy
Kindzia 10:15, 17 cze 2013

Zawsze coś takiego Irenko u Ciebie zobaczę co chciałabym mieć, już !!!! Piękny ten Twój orlik, lubię dwukolorowe kwiaty

Ale będziesz wrażenia miała, wracaj szybciorkiem i zdjęcia wklejaj