Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 11:00, 07 lip 2013

Kondzio napisał(a)
Ciesze że pojechałaś do lekarza ulżyło mi bo myślałem cały czas o tej twojej nodze i że nie pojechałaś wcześniej do lekarza ale na szczęście wszystko się dobrze skończyło

no przy takim mężu czasami trzeba się słuchać
jest dobrze ale wy też uważajcie

lawenda, liatrie, firletki i mikołajek olbrzymi, który tez będzie niebieski

Milka 11:07, 07 lip 2013

Debra napisał(a)
Straszna historia z tym szerszeniem. No i nacierpiałas się niemało. Przykro...
Dobrze, że juz jest dobrze

Skrzynia i otoczenie wygląda wspaniale. Uwielbiam Przegorzany, u mnie na razie jeden.
Przesadzałaś je?
One mają straszliwie długi korzeń, mój rośnie nie tam, gdzie powinien, ale boję się trochę go ruszyć.

u nas ich sporo, jak i innych paskudztw, np taki pająk.. tygrzyk paskowany, kiedyś był pod ochroną, teraz już nie, samica ma do 3cm, często je u siebie widzę i uważam na nie!...zwłaszcza, jak widzę zjadanie jej partnera
ale już ok
przegorzany świeżo zakupione, więc liczę, że kępa będzie, mają idealną ziemie i warunki; nie wiem za dużo o nich, chyba mus poczytać jak z przesadzaniem
Krysiu miłego dzionka

a tu dla ciebie moje trawki; moja i hakone, po roku ma średnicę 30-40 cm i donax arundo, też cudna, ale dość trudna...plis, chwastów nie widzimy

Konstancja30 11:09, 07 lip 2013

irena_milek napisał(a)

lawenda, liatrie, firletki i mikołajek olbrzymi, który tez będzie niebieski

jak odejść od takiego widoku ... Irenko przeslicznie
Madzenka 11:10, 07 lip 2013

Irenko pieknie jest u Ciebie. Hakone mnie zachwyca... Moje nie rośnie....

Ps Zigi powinien cię wziąc na kolano i po tyłku paskiem!!!! Czarna stopa!!!!! No chyba, że miała być pod kolor włosów bo wczesniej nie konweniowała... Trzeba bylo może zostać tylko przy frenczu a nie całej stopie!!!
Milka 11:13, 07 lip 2013

i pachnąco i paskudztwa różne tu pod spodem, juz z 10 nowych sadzonek lawendy, mus wykopać i przesadzić
Milka 11:19, 07 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Irenko pieknie jest u Ciebie. Hakone mnie zachwyca... Moje nie rośnie....

Ps Zigi powinien cię wziąc na kolano i po tyłku paskiem!!!! Czarna stopa!!!!! No chyba, że miała być pod kolor włosów bo wczesniej nie konweniowała... Trzeba bylo może zostać tylko przy frenczu a nie całej stopie!!!

ale inne trawy u ciebie boskie, zachwycamy się oboje u mnie hakone najlepiej sobie radzi, coś jest na rzeczy w glebie, no ja jeszcze tak nie dbam, ale biorę z ciebie przykład

masz rację, chyba mi nie konweniowało ha, ha
horti Annabelle pod ciężarem się pokładają

dziś tu będzie akcja, trzeba usunąć 2 wielkie gałęzi sosny, jak się uda wejdę na drzewo, chyba że nie pozwolą, to syna prosić o pomoc będziemy

jotka 11:25, 07 lip 2013

Obejrzałam cieszę się, że z noga już lepiej Oj czyha tych niebezpieczeństw na nas sporo...

miłego dnia
Konstancja30 11:30, 07 lip 2013

irena_milek napisał(a)

hakone ... dorodna ... u nas nie namierzyłam ... jakie warunki ma u ciebie ... jest bardziej w cieniu czy na słońcu ... ziemia kwaśna czy mniej kwaśna ... bo u wielu osób czytam, ze nie rośnie ... a coś jej u Ciebie pasuje
Madzenka 11:37, 07 lip 2013

Irenko rzecywiście może to kwestia gleby. Zajrzę wieczorkiem co się działo . Nie mog się oderwać a czas poświecić chwile rodzinie
Debra 11:39, 07 lip 2013

irena_milek napisał(a)

przegorzany świeżo zakupione, więc liczę, że kępa będzie, mają idealną ziemie i warunki; nie wiem za dużo o nich, chyba mus poczytać jak z przesadzaniem
Krysiu miłego dzionka

a tu dla ciebie moje trawki; moja i hakone, po roku ma średnicę 30-40 cm i donax arundo, też cudna, ale dość trudna...plis, chwastów nie widzimy

Wg teorii przegorzany mogą rosnąć w każdej ziemi, ale lubią żwirowatą, przeouszczalną. Bardzo kochają słońce i muszą mieć przwiew inaczej atakuje je pleśń.

Mój rośnie od ubiegłego roku i wcale nie jest taki łatwy w uprawie jak piszą.
Sadzonki były małe, ledwie się przyjęły. W tym roku jęst już taki, jak te Twoje ze zdjęcia.

Korzenie mają bardzo długie, stąd można ich wcale nie podlewać Raczej go nie będę ruszać, , późną jesienią spróbuję podzielić karpę, ale rozmnażany jest głównie z nasion.

Hakone cudna!