Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko o czym ... Marzysz

Wszystko o czym ... Marzysz

Enya73 21:45, 09 wrz 2013

Kasiu, fajna będzie taka wysepka na środku Dużo pracy, ale efekt na pewno będzie zachwycający Powoli i do przodu Trzymam kciuki Pozdrawiam serdecznie
Loosiuu 21:46, 09 wrz 2013

Obornik bierz taki spróchniały. Wiesz jak najlepiej to sprawdzić? Bierzesz w rękę, rozcierasz i wąchasz...Jak śmierdzi i brudzi to leć myć ręce, a jak ładnie się rozsypuje i pachnie ziemią to ciesz się, bo znalazłaś złoto Ładuj go ile wlezie, bo nawet możesz tym ściółkować i nawet będzie fajniej niż z korą bo taki puch będzie. Pod RH kop duże doły i zaprawiaj mieszanką tego właśnie gnoju, torfu kwaśnego i dobrze przekompostowanej kory. Możesz jeszcze dodać, jak znajdziesz gdzieś, rozłożone liście dębu i trochę ziemi z pod niego. Odczyn powinien być kwaśny, jednak, jeśli na wiosnę się zmieni to zakwaś.
ka1sia 21:59, 09 wrz 2013

Enya73 napisał(a)
Kasiu, fajna będzie taka wysepka na środku Dużo pracy, ale efekt na pewno będzie zachwycający Powoli i do przodu Trzymam kciuki Pozdrawiam serdecznie

Anitka, trzymaj, trzymaj, bo jeszcze długa droga przede mną też pozdrawiam cieplutko
ka1sia 22:02, 09 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)
Obornik bierz taki spróchniały. Wiesz jak najlepiej to sprawdzić? Bierzesz w rękę, rozcierasz i wąchasz...Jak śmierdzi i brudzi to leć myć ręce, a jak ładnie się rozsypuje i pachnie ziemią to ciesz się, bo znalazłaś złoto Ładuj go ile wlezie, bo nawet możesz tym ściółkować i nawet będzie fajniej niż z korą bo taki puch będzie. Pod RH kop duże doły i zaprawiaj mieszanką tego właśnie gnoju, torfu kwaśnego i dobrze przekompostowanej kory. Możesz jeszcze dodać, jak znajdziesz gdzieś, rozłożone liście dębu i trochę ziemi z pod niego. Odczyn powinien być kwaśny, jednak, jeśli na wiosnę się zmieni to zakwaś.

No to od jutra sprawdzam obornik Filip, będę bogata, bo tego złota u mnie całkiem sporo jest
a i dąb rośnie tuż za moim ogrodzeniem tak zrobię, jak radzisz, Filip, dziękuję
anna_g 22:15, 09 wrz 2013

Oj dzieje się dzieje u Ciebie Kasia. Rasputina też mam - w zeszłym roku sadzony - jeszcze nie kwitnął - cosik mi chorował i Bogdzia go ratowała Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie. Nie wiem ile tych rh tam planujesz ale musisz pamiętać że one jednak osiągają pewne rozmiary wcale nie małe zresztą Z planowania to ja noga jezdem Pozdrawiam cieplutko
Loosiuu 22:27, 09 wrz 2013

Trzeba tak rozplanować, żeby każdemu zostawić tak z 1 m kwadratowy to szybko się poprzerastają, a one to lubią i wtedy je można lekko przycinać i nadawać kształt Wyjdzie taka duża bryła pięknych gęstych kwitnących krzewów.

Przypomniało mi się jeszcze! Kup mikoryzę. Przyda się na pewno Chyba, że wolisz rozłożyć koszty to na wiosnę równie dobrze też możesz zaszczepić.

A pożyczki będziesz dawać jak taka bogata?
ka1sia 22:29, 09 wrz 2013

anna_g napisał(a)
Oj dzieje się dzieje u Ciebie Kasia. Rasputina też mam - w zeszłym roku sadzony - jeszcze nie kwitnął - cosik mi chorował i Bogdzia go ratowała Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie. Nie wiem ile tych rh tam planujesz ale musisz pamiętać że one jednak osiągają pewne rozmiary wcale nie małe zresztą Z planowania to ja noga jezdem Pozdrawiam cieplutko

Aniu, kupilam narazie 7 sztuk chciałabym, żeby już były duże, ale na to muszę poczekać, chyba się zmieszczą hmm... no z planowaniem to u mnie też nie za dobrze ale może jakos dam radę
ka1sia 22:36, 09 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)
Trzeba tak rozplanować, żeby każdemu zostawić tak z 1 m kwadratowy to szybko się poprzerastają, a one to lubią i wtedy je można lekko przycinać i nadawać kształt Wyjdzie taka duża bryła pięknych gęstych kwitnących krzewów.

Przypomniało mi się jeszcze! Kup mikoryzę. Przyda się na pewno Chyba, że wolisz rozłożyć koszty to na wiosnę równie dobrze też możesz zaszczepić.

A pożyczki będziesz dawać jak taka bogata?

O, dobrze, że piszesz o tych odległościach, bo z tym rozplanowaniem nasadzeń, to cieniutko u mnie
O mikoryzie poczytam, dzięki
Ha ha ha, bogactwo uzależnione od koni trzeba chyba z nimi poważnie porozmawiać Filip, po pożyczkę wal śmiało
Madzenka 22:39, 09 wrz 2013

ka1sia napisał(a)

Dzięki Filip, a wiesz, że były Roseum Elegans i nawet się nad nimi zastanawiałam chyba dokupię, podlewać będę, obiecuję!
Fajnie, że zajrzałeś

Koniecznie kup roseum elgans i szybko rośnie.

Napisałam u mnie. Pod sosny posadż wkolo hosty (widziałaś u Asc z jednego gatunku), pomiędzy sosny rodki a na brzegach rabat azalie. Wszystko w kolorach różu i filoetu i będzie bosko.
Hosty ja kupuję nie kierując się nazwami do ciemnej zielni rh i azali pasowałyby niebieskie hosty i rzeczywiście sun&subst. Bo ma odcień cytrynowej zieleni, może jakieś miniturowe na brzegach paskowane np. Ale generalnie miniaturowe wąskie, bo mają inny pokrój i nie byłoby monotonnie.
Może inni doradzą?
Jeszcze Ci tu na brzegu rabaty będą pasować wrzosy!!!! Duźo wrzosów limonkowych , rózowych i pink!!!

Gdybyś chciała koloru jesienią to kiścienie (wybrawiają się bordowo) , polecam zeblid.
Na obwódki mogą być tez goultiery, runianka i oczywiście wrzosy
ka1sia 22:46, 09 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Koniecznie kup roseum elgans i szybko rośnie.

Napisałam u mnie. Pod sosny posadż wkolo hosty (widziałaś u Asc z jednego gatunku), pomiędzy sosny rodki a na brzegach rabat azalie. Wszystko w kolorach różu i filoetu i będzie bosko.
Hosty ja kupuję nie kierując się nazwami do ciemnej zielni rh i azali pasowałyby niebieskie hosty i rzeczywiście sun&subst. Bo ma odcień cytrynowej zieleni, może jakieś miniturowe na brzegach paskowane np. Silluettte?
Może inni doradzą?
Jeszcze Ci tu na brzegu rabaty będą pasować wrzosy!!!! Duźo wrzosów limonkowych , rózowych i pink!!!

Widzisz, jaki gamoń ze mnie mialam w ręce roseum elegans i nie kupiłam nadrobię
O wrzosach też myślałam, na brzegu, gdzie sporo słonka
Dziękuję Marzenka za pomoc