Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko o czym ... Marzysz

Wszystko o czym ... Marzysz

Bogdzia 21:26, 10 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)
U siebie nie mam, ale zajmuję się okazami w innych ogrodach i tam właśnie ściółkowałem obornikiem końskim, dobrze przekompostowanym i na drugi rok dostały ładne soczyście zielone liście i kwitły bez zarzutów. Dlatego napisałem, że zanim się użyje trzeba sprawdzić. Jeśli chodzi o ściółkę to pod rododendronami mniejsza warstwa, bo korzenie muszą oddychać, ale na całej rabacie jak jest pod wysuszającymi sosnami przyda się więcej.
Jeśli chodzi o cięcie to co roku mają wyłamywane kwiatostany, a jeżeli jakiś pęd przeszkadza, bo wychodzi poza obręb koła to go ucinam nad pąkami i ładnie odrastają. Nie zawsze takie pędy kwitną na drugi rok, ale zachowują ładny pokrój, co w skali roku jest dosyć ważne. Ja lubię jak rośliny są posadzone gęsto, dlatego to zaproponowałem.
Mikoryzy co prawda nie stosowałem, ale słyszałem dość pozytywne opinie, że warto stosować.
Co ogród to inne sposoby. Ja staram się pomóc na tyle na ile potrafię. Ekspertem nie jestem, ale zawsze jakoś udało mi się doprowadzać do porządku te krzewy, jak właściciele zaniedbali Dobrze, że tu zajrzałaś. Przy da się opinia bardziej doświadczonej osoby

Ja nie mam zamiaru Cię krytykowac , ale poniewaz mam sporo rh to napisałam o tym co wiem z doświadczenia , co sama sprawdziłam. Wyłamywania kwiatostanów i ucinania przeszkadzajacych pędów nie mozna nazwac cięciem rododendronów bo to określenie mówi o takim cięciu jak np cięcie bukszpanów a to jest całkiem coś innego.Z mojego doświadczenia wynika również ze jeśli rh sa bardzo gęste to częśc gałęzi po prostu im uchnie bo nie dochodzi do nich słońce a jeśli nie dochodzi to one niestety usychają dużo szybciej niz u innych roślin, więc dla mnie zageszcanie rh przez cięcie nie ma sensu.Nie bierz tego co pisze jako krytykę tego co Ty piszesz , tu piszemy i radzimy kazdy jak najlepiej potrafi, dobrze jesli przedyskutujemy wszystko to ktoś kto potrzebuje rady nie popełni m,oże błędów. Więc nie bierz tego co pisze jako krytyki Twoich rad , ja po prostu piszę swoje rady.Pozdrawim Kasie i Ciebie.
ka1sia 21:46, 10 wrz 2013

Dziękuję Wam bardzo kochani za wsparcie w moich poczynaniach ogródkowych to dla mnie bardzo ważne!
Przepraszam, że tak ogólnie Wam wszystkim odpowiem, ale zmykam szybciutko, bo tłumaczonko czeka...
Dzisiaj roboty ogrodowe stały w miejscu, dopiero wróciliśmy do domu, jutro znowu wywiadówka, zostaje pewnie weekend...ale co się odwlecze....
Pozdrawiam i macham do wszystkich, Kasia zostawiam zapach mojej różyczki

Mala_Mi 11:20, 11 wrz 2013

Powąchałam róże i zmykam..
grazyna 14:08, 11 wrz 2013

Kasiu, to cud malina będzie pod tymi sosnami Bosko ! Bardzo, bardzo mi się podoba.

Dodałabym jeszcze parzydło leśne, oraz tawułki - astilbe do wszystkich innych propozycji

popcorn 14:30, 11 wrz 2013

zagladam, pozdrawiam!
anna_g 14:48, 11 wrz 2013

Kasieńka dzięki za cudną różę. Energetyczna i bardzo dobrze bo u mnie dzisiaj ponuro i deszcz... W zamian wielkiego buziaka zostawiam
Kindzia 14:36, 12 wrz 2013

Ale róża piękna!!!! Mam też taki podobny kolor, ale słabo pachnie. Ale tej Twojej zapach czuję
Loosiuu 14:49, 12 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Ja nie mam zamiaru Cię krytykowac , ale poniewaz mam sporo rh to napisałam o tym co wiem z doświadczenia , co sama sprawdziłam. Wyłamywania kwiatostanów i ucinania przeszkadzajacych pędów nie mozna nazwac cięciem rododendronów bo to określenie mówi o takim cięciu jak np cięcie bukszpanów a to jest całkiem coś innego.Z mojego doświadczenia wynika również ze jeśli rh sa bardzo gęste to częśc gałęzi po prostu im uchnie bo nie dochodzi do nich słońce a jeśli nie dochodzi to one niestety usychają dużo szybciej niz u innych roślin, więc dla mnie zageszcanie rh przez cięcie nie ma sensu.Nie bierz tego co pisze jako krytykę tego co Ty piszesz , tu piszemy i radzimy kazdy jak najlepiej potrafi, dobrze jesli przedyskutujemy wszystko to ktoś kto potrzebuje rady nie popełni m,oże błędów. Więc nie bierz tego co pisze jako krytyki Twoich rad , ja po prostu piszę swoje rady.Pozdrawim Kasie i Ciebie.

Nie odebrałem tego jako krytykę Jak już to konstruktywną... Fajnie jest się wymieniać doświadczeniami. Ty masz z pewnością o wiele większe niż ja i bardzo mi miło, że mnie poprawiłaś. O tym usychaniu od zagęszczenia nie wiedziałem. Dziękuję
Magda70 22:14, 12 wrz 2013

Kasia....podglądam i czekam na efekt końcowy
Bogdzia 22:17, 12 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)

Nie odebrałem tego jako krytykę Jak już to konstruktywną... Fajnie jest się wymieniać doświadczeniami. Ty masz z pewnością o wiele większe niż ja i bardzo mi miło, że mnie poprawiłaś. O tym usychaniu od zagęszczenia nie wiedziałem. Dziękuję

Bardzo się cieszę ze się zrozumieliśmy . Pozdrawiam serdecznie.