Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko o czym ... Marzysz

Wszystko o czym ... Marzysz

ka1sia 21:21, 11 mar 2014

Nikita napisał(a)
Kasiu co tam ogródkowo u ciebie słychać ? Ja znowu z nowymi rabatkami kombinuję.
Miłego weekendu

Hej, Nikita No wlasnie ja tez zamierzam kombinować, bo ta rabatka-koszmarek spać mi nie daje

Pomóżcie, mądre główki To wejście do domu, powinno jakoś wyglądać, a nie wygląda
Podpowiedzcie coś, bo mnie brak pomysłu, to strona północna, słonko mamy tu do południa.
Tak to "nie wygląda"

Joaska 14:11, 12 mar 2014

Kasiu,
Koniecznie donice
a co do reszty to się wypowiem jak na kawę przyjadę tylko na razie nie wiem kiedy, ale myślę że wkrótce
gyenia 14:30, 12 mar 2014

Witam, jestem Nowa i szukam inspiracji. Otóż mam mały ogród a w nim jeszcze mniejsza altankę z rabatka, pustą rabatką. Jest tam dobra gleba, torfowo-żwirowa i nasłonecznienia od 10 do ok. 16. Marzą mi się na niej pachnące byliny kwitnące przez całe lato na żółto i fioletowo, łatwe w uprawie. Myślałam o kocimiętce, krwawniku i nachyłku. Zastanawiam się czy to dobry wybór, czy może pomożecie i zaproponujemy coś innego i niedrogiego. Zależy mi aby rabatka już w tym roku fajnie się prezentowała, gdyż będę miała w wakacje letniaków.
ka1sia 15:20, 12 mar 2014

Joaska napisał(a)
Kasiu,
Koniecznie donice
a co do reszty to się wypowiem jak na kawę przyjadę tylko na razie nie wiem kiedy, ale myślę że wkrótce

Asiku, dajesz nadzieję to czekam
Donice już są, czekają na roslinki, narazie tak łyso, prawda?
ka1sia 15:26, 12 mar 2014

gyenia napisał(a)
Witam, jestem Nowa i szukam inspiracji. Otóż mam mały ogród a w nim jeszcze mniejsza altankę z rabatka, pustą rabatką. Jest tam dobra gleba, torfowo-żwirowa i nasłonecznienia od 10 do ok. 16. Marzą mi się na niej pachnące byliny kwitnące przez całe lato na żółto i fioletowo, łatwe w uprawie. Myślałam o kocimiętce, krwawniku i nachyłku. Zastanawiam się czy to dobry wybór, czy może pomożecie i zaproponujemy coś innego i niedrogiego. Zależy mi aby rabatka już w tym roku fajnie się prezentowała, gdyż będę miała w wakacje letniaków.

Witam na bylinach nie znam sie wcale, mam ich niewiele, z tych, ktore wymienilaś znam kocimiętkę ot, taki ze mnie znawca ale są mądrzejsi, pomogą pozdrawiam
ka1sia 15:26, 12 mar 2014

gyenia napisał(a)

Witam na bylinach nie znam sie wcale, mam ich niewiele, z tych, ktore wymienilaś znam kocimiętkę ot, taki ze mnie znawca ale są mądrzejsi, pomogą pozdrawiam
Mala_Mi 15:28, 12 mar 2014

Gynia do projektowania trzeba założyć swój wątek, albo wrzucić pytanie do specjalnego wątku o tu
Ale domyślam się, ze wolisz jak konkretne dziewczyny Ci pomogą
Wiec jak Ci nie przeszkadza (Kasia mi na pewno wybaczy że sie szarogęszę), to ja swoje 5 groszy dopowiem....
Brak podstawowej informacji jaki wymiar rabaty? Bo od tego zależy co ci się zmieści..

Żółto fioletowe.... pasuje by kwitły cały czas... tzn aby cały sezon coś się działo na rabacie..
Zrezygnowałabym z krwawnika... bo się pokłada, robi sie brzydki na dole i rozłazi beznadziejnie po całej rabacie i trudno go wypielić i ograniczyć.
Nachyłek jest fajny Długo kwitnie, szybko startuje po zimie.. ja na zimę nawet nie ścinam bo jest fajny zaschnięty..
Kocimiętka fajna, ale po kwitnieniu trzeba ściąć nisko.. i to szybko .. na dobra sprawę jak jeszcze nie najgorzej kwitnie, wtedy zakwitnie drugi raz.. w tym okresie jest brzydka..

Polecam jeżówki żółte.. kwitną od lipca do października. Na zimę ładne szyszki ma Jak kupisz sadzonkę wiosną, to do lata będzie już całkiem ładna.. a na przyszły rok, całkiem spora kępa. Fioletowych nie ma, pozostają ci tylko żółte.. chyba że różowe
Moje propozycje rośłin bezproblemowych, ładnych i dających szybki efekt.. .. przy czym dałabym coś jeszcze na początek wiosny Fotki podpisane.

Kasiu wybacz, że się rządzę...
ka1sia 15:35, 12 mar 2014

mowiłam, że są mądrzejsi i życzliwi
Anek, szarogęś się u mnie częściej, bardzo proszę, przynajmniej i ja się czegoś nauczę, a wiedzę to Ty masz, kochana, oj masz uwielbiam twoje rady, konkretnie i na temat buziaki, Ania
Joaska 15:44, 12 mar 2014

O mamuniu , Ania jak zwykle niezawodna Od razu widać o i jak ma wyglądać

A perovskie Kasiu odradzam w naszym klimacie Świętokrzyskim nie daje rady, 2 razy próbowałam i 2 razy zdechła, i po zeszłej i po tej zimie -trup.
Kocimiętki polecam od Pana trawowego na Targach kupimy szałwie też miał i przetaczniki też były rok temu, tak że bylinami się obkupimy w tym roku po same kokardy
Kindzia 18:18, 12 mar 2014

ka1sia napisał(a)

Hej, Nikita No wlasnie ja tez zamierzam kombinować, bo ta rabatka-koszmarek spać mi nie daje

Pomóżcie, mądre główki To wejście do domu, powinno jakoś wyglądać, a nie wygląda
Podpowiedzcie coś, bo mnie brak pomysłu, to strona północna, słonko mamy tu do południa.
Tak to "nie wygląda"

Kasiu a rodusi nie chcesz tutaj?
Północ to bergenia, kopytnik, miodunka, dąbrówka, konwalie, pierwiosnek ząbkowany, hosty, tawułki, fuksje, ostrokrzew, hortensje bukietowe też radę dają...więcej mi do głowy nie przychodzi...

Pozdrówka