Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 16:41, 06 sie 2013

agniecha973 napisał(a)
Widziałam dziś tanie ładne katalpy Aurea i powiem, że przez Twoją chodzi mi po głowie posadzenie takowej. Wiem, że wiosną długo straszy łysymi gałęziami, ale w sezonie strasznie mi się podoba. Poczytałam w ZSZP i tam nadają, że Aurea jest wrażliwa w młodym wieku na przemarzanie. Wiesz coś o tym? Były też tulipanowce, ale te sobie odpuszczę.

Ja swojej nigdy nie okrywałam i nie opatulałam.. u nas są to dość popularne drzewa... może gdzieś na Podlasiu mogą być problemy, ale u nas na południu radzą sobie dobrze.. posadziłam chyba w 2008 roku... czyli trochę zim przeżyła... i na szczycie górki, bez żadnej osłony przed wiatrem.. teraz trochę ja osłaniają koreanki, ale jak posadziłam to koreanki były o wysokosci 0,5m i co kilka metrów...
Jak nie ma liści to ma ozdobne fasolki.... i też to jest ładne Takie fasolkowe drzewo.
Mala_Mi 16:52, 06 sie 2013

irena_milek napisał(a)

Kondziu, no chyba zgłupiałeś, popatrzeć można, ale musu mieć tak nie ma!
ja sobie patrzę, a potem i tak po swojemu wymyślam!!
jak zajedziemy do Alinki, to od razu do was, muszę obejrzeć nad czym biadolisz!!

Dokładnie Irenko.. masz rację, a chorowanie z powodu tego, że ktoś może mieć ładniej lub lepiej to .........

A to hortensja Everest

I fasolkowe drzewo

agniecha973 17:36, 06 sie 2013

Dzięki Ania. No napaliłam się, ale tak prawdę powiedziawszy zawsze mi się podobało to drzewo, tylko na ogrodowisku się trochę zniechęciłam, bo było wśród tych niepolecanych.

Teraz jeszcze muszę wymyślić gdzie i do czego by pasowało.
Mala_Mi 18:54, 06 sie 2013

agniecha973 napisał(a)
Dzięki Ania. No napaliłam się, ale tak prawdę powiedziawszy zawsze mi się podobało to drzewo, tylko na ogrodowisku się trochę zniechęciłam, bo było wśród tych niepolecanych.

Teraz jeszcze muszę wymyślić gdzie i do czego by pasowało.

Agnieszka, ludzie maja najczęściej małe ogrody, a to dość rozłożyste drzewo, które w dodatku późno dostaje liście i dość szybko je traci... często ludzie sadzą odmiany które nie kwitną i potem nie mają ozdobnych strączków. Jako jedyne drzewo w ogrodzie może stanowić niezbyt ładny akcent (a raczej dominujący element), ale w dużych ogrodach... jest naprawdę ozdobą. Piszą, że jest też dość podatna na złamania podczas wiatrów....... ale jak wytrzymałą ostatnią moja wichurę, to stwierdzam, że nie jest taka słaba. Ale gdyby nie koreanki z tyłu, to może i by się złamała.. Koreankom ułamało czubki ... akacje poszły jak zapałki.... sosnę wzięło na pół... a ona ugięta konarami aż do ziemi się ostała.
Jest to jedno z moich ulubionych drzew i roślin w ogrodzie
Pod katalpą posadziłam hosty..... i żurawki... myślę, że to dobre połączenie Mi się podoba i nie planuję tu zmian... co jest ewenementem w moim ogrodzie
Kindzia 19:25, 06 sie 2013

Nie czytam wszystkiego...tylko mi się rzuciło, że Kondziula znowu doła jakiegoś łapie... Bidok, trza zobaczyć, czy pocieszenia potrzebuje...

Masz Aniu te pachnące jeżówy? Pokaż
Rench 19:38, 06 sie 2013

Giganta wyhodowałaś, ale u Ciebie wszystko mimo woli
Która jeżówka pachnie,gdzieś to wyczytałam u Ciebie,ale nie wiem gdzie
gierczusia 20:37, 06 sie 2013

Ależ urocza ta katalpa... Fasolkowe drzewo ... Pozachwycam się nią tak " na sucho " bo już tego pchać do siebie nie będę
gierczusia 20:40, 06 sie 2013

irena_milek napisał(a)

Kondziu, no chyba zgłupiałeś, popatrzeć można, ale musu mieć tak nie ma!
ja sobie patrzę, a potem i tak po swojemu wymyślam!!
jak zajedziemy do Alinki, to od razu do was, muszę obejrzeć nad czym biadolisz!!

Achh Irenko .. ( Aniu pozwolisz ,że u Ciebie odpowiem ??) Kondzia psyche wrażliwa ...
reni 20:42, 06 sie 2013

Aniu pozdrawiam..
agata19762 21:19, 06 sie 2013

asc napisał(a)

Ha, ha, ha... od razu mi lepiej, że nie tylko my tak mamy

Rozpleniczki za poprawę nastroju - ponad limit I idę sprawdzić c oM teraz uzupełnia w braki wodne.. dziś też już podlewam, bo wszytko wisi.... tylko u mnie podlać to robota na dłuuugo..w wieczór nie mam szans

Ania śliczna ta rozplenica ....
pamiętasz nazwę ???

gdzie kupiłaś ???