Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 16:43, 03 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)
I w ten oto prosty sposób śnieg przysypał wszystko i mamy czyściutko, biało, nowe fantazyjne kształty - fajnie...... .
Anek, na marginesie, ile kory w sezonie kupujesz do swojego ogrodu? Ciekawa jestem jakie jest zużycie tego dobrodziejstwa.

Pszczółko, kupuję korę bo sypię na nowe rabaty..... na te co mam to nie dosypuję, ewentualnie gdzieniegdzie troszkę.. sypię by zatrzymało chwasty, zanim kora się rozłoży to rośliny zdążą urosnąć i po problemie. Tam gdzie duże przestrzenie, to mam agro..tam kora się powolutku ulatnia i jest jej bardzo cienko I nie traktuje kory jako element ozdobny a konieczny.... na chwasty i nie muszę tak często podlewać.... Ogólnie na 3 lata nie było potrzeby dosypywania poza symbolicznymi ubytkami spowodowanymi tym, że coś dosadzałam lub wykopywałam i trzeba było ponownie to zasypać.. Na innych rabatach zrobiła sie dżungla i już nie ma potrzeby sypania, bo ...... jest jak tu

Sąsiadka dba o wrażenia estetyczne i widzę, że co roku sporo kory dokupuje Wiec to kwestia jaka rolę ma pełnić kora...
Myślę, że Danusia będzie bardziej kompetentna aby udzielić fachowej odpowiedzi...
Tu sypałam korę .. i nie będę dosypywać bo zarosło szczelnie

Tu mam nasypane w 2009....... nie ma szmaty pod spodem, bo tu mam posadzone cebulowe i lilie..... kto by się bawił w pielenie.. śmierć na grządkach by mnie zagryzła....

Tu jest szmata pod spodem.... kora sypana w 2009

Tu bez szmaty.. mam posadzone hosty, a na skraju tulipany...... i też nie dosypywane

Mala_Mi 16:48, 03 gru 2012

A to nasypane ostatnio...... pod cyprysami mam lilie.... i trochę innego dobra, w środku liliowce, a na zewnątrz cebulowe...tulipany wczesne i późne i krokusy..... świeża kora wygląda najładniej... ale mi nie chodzi o estetykę, a tylko o praktyczność... więc sypię gdzie się da Widzę różnicę jak szybko rosną chwasty na korze i bez niej.. i ile trzeba podlewać przy korze a ile bez. Ale są tacy co nie lubią kory Ja ją polubiłam za praktyczność i mi nie przeszkadza ze muszę czasami spomiędzy kory coś wyrwać (bo w 100 % nawet agro nie uchroni przed chwastami) i podoba mi się kora na grządkach, ładnie się odcina od trawnika
Mala_Mi 16:52, 03 gru 2012

Gardenarium napisał(a)
Rzeczywiście duuużo więcej śniegu, to nawet dobrze dla roślin, ja też poproszę o więcej

M się śmieje, że możesz wziąć cały...aż do Pstrągowej dalej już może być
I pierwsze odśnieżanie auta.... i pomyśleć że mamy garaż na dwa auta... tam nawet rower nie wejdzie
Teraz bym dom wybudowała z dwoma podwójnymi garażami I do odśnieżania auta korzystam z rękawiczek.. jak znajdę

Pszczelarnia 16:53, 03 gru 2012

Dziękuję za wykład na temat kory. U mnie też kwestia uratowania się od śmierci pod chwastami.
Bo mi 36 worków poszło jak świeże bułeczki. Ale sytuacja opanowana, bo i hortensje okryte i trawy przysypane i świeże nasadzenia.
Mala_Mi 16:55, 03 gru 2012

Martek napisał(a)
Wytrzepałam dywaniki na śniegu chłopcom i podrzuciłam śnieg pod rh i inne wrażliwsze
Pracuj na chlebek pracuj nie daj się sprowokować

Nie daję się prowokować
Ja latałam z miotła i otrząsałam śnieg z kolumnowych i trawek..... trawki podwiązałam, niech jeszcze trochę pocieszą... i tu znalazłam uzasadnienie do wiązania traw w snopki Kazałam im stać ładnie ..nie po to łapki odmrażam, by się znów położyły To nie snopki..to snopy... ręce mam do nich za krótkie... ale powiązane
Mala_Mi 16:57, 03 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję za wykład na temat kory. U mnie też kwestia uratowania się od śmierci pod chwastami.
Bo mi 36 worków poszło jak świeże bułeczki. Ale sytuacja opanowana, bo i hortensje okryte i trawy przysypane i świeże nasadzenia.

Właśnie zapomniałam napisać, że kora też zabezpiecza przed mrozem Widziałam jakie straty były po ostatniej zimie, a u mnie były ale nie takie wielkie.... wszystkie cebulowe kwitły.... i domyślam się, że to dzięki podsypaniu korą...
Mala_Mi 17:06, 03 gru 2012

irena_milek napisał(a)
Pewnie tak będzie, przestało padać i ciut cieplej, ale w nocy mróz będzie; zobaczymy, przecież mrozy w Norwegii niekoniecznie u nas już będą; gorzej, że od Niemiec śniegi idą!

Nawet nas nie załamuj.... bo narty będę mieć....... z tarasu do ogrodu.... i tyle
Śnieg ma padać na święta..a ja potrzebuję tygodnia pogody....

A to miejsce z korą gdzie cebulowe

A potem lelije rosną

Joanna___ 17:23, 03 gru 2012

Aniu,
a jaka jest tajemnica tak ładnie kwitnącej juki?
Dostałam ze 3 lata temu kilka sadzonek i ani razu nie kwitły.Rosną na patelni,nie mam nawadniania,nie nawożę ich,nie sypię akurat tam kory.Tej jesieni przesadziłam na rabatę żwirową z agro,bo zmieniła sie koncepcja.
Co robisz swoim,że są takie szczęśliwe?
justi 17:27, 03 gru 2012

Właśnie pogoda była w tv, ma sypać w całej Polsce.
Rzeczywiście juka ślicznie kwitnie. Mi 3 razy sadzonki się nie przyjęły, chyba za bardzo podciety korzeń miały.
Bogdzia 17:38, 03 gru 2012

O Bozia Cię sniegiem hojnie obdarowała, wiem że o to nie prosiłaś i mogłabys jeszcze poczekac, ale moze stopnieje , choc prognozy nie mówią o ociepleniu. pozdrówka.