Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

agatanowa 22:03, 21 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Queen of Sweden... ... mus przyciąc niżej wiosną, bo aby kwaty obejrzeć trzeba na drabinę chyba wejść..

dobre, a niby ma mieć 1 m wysokości, wiem, ze Mała jesteś, ale chyba nie aż tak moja to póki co nie ma nawet 40 cm, pierwszy kwiatek miała na 15 cm ..... taka dorodna ta sadzonka w donicy za 40 dychy
ewsyg 22:03, 21 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

To Graham Thomas... krzew rozlazły.. do pierwszego tłoczenia trzeba podpierać, bo leży na ziemi pod ciężarem kwiatów.. od strony północnej troche dostał liści z plamistościa, ale sam krzew jeszcze jakoś wygląda... tylko dlaczego zasłania mi z tarasu widok na ogród????
Przesadzać róże lepiej wiosną czy jesienią????

Ania, ja je przesadzam cały czas. Przenoszę rośliny z jednej działki na drugą. Przesadziłam już 6 róż i wszystkie żyją i nawet zawiązują pąki kwiatowe. Kup sobie w ogrodniczym rosahumus ( super buduje system korzeniowy. Ja wykopuje dół, wkładam korzenie, obsypuję delikatnie ziemią i dobrze podlewam tylko rosahumusem a potem dosypuję resztę ziemi i już. Podlewam wodą dopiero jak jest potrzeba. Życzę owocnego przesadzania. Aha, te przesadzone przycinam i korzenie też, żeby szybko wytworzyły włosowate.

Jest tylko jeden problem, nie przesadzałam takich dużych
ana_art 22:07, 21 sie 2014

ewsyg napisał(a)

Ania, ja je przesadzam cały czas. Przenoszę rośliny z jednej działki na drugą. Przesadziłam już 6 róż i wszystkie żyją i nawet zawiązują pąki kwiatowe. Kup sobie w ogrodniczym rosahumus ( super buduje system korzeniowy. Ja wykopuje dół, wkładam korzenie, obsypuję delikatnie ziemią i dobrze podlewam tylko rosahumusem a potem dosypuję resztę ziemi i już. Podlewam wodą dopiero jak jest potrzeba. Życzę owocnego przesadzania. Aha, te przesadzone przycinam i korzenie też, żeby szybko wytworzyły włosowate.

bardzo ciekawe to co piszesz, wykorzystam. A ta róża naprawdę wielka, widziałam na własne oczy
ewsyg 22:13, 21 sie 2014

Ale przesadzałam dwie duże magnolie i żyją. Jedna nawet jednego listka nie zgubiła i mam wrażenie, że zawiązuje pąk kwiatowy
monteverde 22:31, 21 sie 2014

agatanowa napisał(a)

super sadzonki, ja byłam zdołowana ostatnia przesyłka z rosarium (zamawiałam w donicahc, a przyszły kiepsko ukorzenione, a Queen of Sweden za niemałe pieniadze przyszła w ogóle nieukorzeniona), teraz pewnie też - jeśli bedę zamawiac - zamówię w Rosa Ćwik, bo w ubiegłym roku nie miałam żadnych zastrzeżeń do sadzonek od nich i muszę przyznac, ze w tym roku ich róże ładnie się rozrosły i nie mają żadnej choroby

Dużo mam róż z Rosa Cwik i nigdy nie przyszły w opłakanym stanie a i krzewy ładnie ukorzenione w donicach
monteverde 22:34, 21 sie 2014

ewsyg napisał(a)

Ja przesadzałam Chopina z rajskiego tutaj pod koniec lipca to wszystko musiałam przyciąć od góry i korzenie też, przeżył i kwitnie a stary krzew, mam jeszcze dwa młode
agata19762 22:48, 21 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Agata - ogród sąsiadki jest fajny.. a tymi jałowcami sie zawsze zachwycam.. taki piękny żółty dywan.. bardzo elegancko to wygląda przez cały rok.
TO też fajnie wygląda, tylko z braku czasu jałowiec nie został przycięty... ale nawet przy braku czasu dla ogrodu.... wygląda super... masz ten swój podjazd do zagospodarowania.... jak przyjedziesz zabiorę cię do sąsiadki i zobaczysz jak zrobić fajnie by nie zaorać sie na śmierć na rabatach.. tanio, elegancko i praktycznie..

Ania to mnie ucieszyłaś
27 w środę jedziemy do szpitala...więc jeśli mogłabym wdepnąć ...o ile będziesz w domciu
Jag_58 23:05, 21 sie 2014

Anek mam sporo stron do nadrobienia ,jutro nadganiam u Ciebie bo dzisiaj jestem padnięta zostawiam pozdrowienia i buziaki
JulkAd 23:34, 21 sie 2014

A ja zaznaczam i czekam na relację rewolucji w cyckach, bom ciekawa coś poczyniła
weronika77 23:37, 21 sie 2014

Aniu nie wyrzucaj róż, one raz kapryszą a raz mile zaskoczą.
Moje też w tym roku gubią liście i mają czarną plamistość, ale mam nadzieję, że wyjdą z tego, trzeba podsypać jesienny nawóz na wzmocnienie. Pozdrawiam.