Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 22:54, 23 sie 2014

ana_art napisał(a)
mój znajomy kupił działkę ogrodniczą i był zdziwiony że ciągle tylko robi i robi... a myślał, że będzie siedział na leżaczku i pił piwo...
'

Można siedzieć i pić... tylko czy samo urośnie?
A u mnie po pogoddzie.. 2 dni ładnie i znów leje.....

Macham do Was na dobranoc... muszę odpocząć, bo ostatnie dni były wybitnie fizyczne..
Madzenka 00:06, 24 sie 2014

Myslałam, źe jak mam glinę i co kilka dni pada to nic mi nie uschnie... Ususzyłam dwa nowe Morning lighty... Zapomnialam podlewać...
Luki 10:32, 24 sie 2014

Aniu sadziłaś Marmalade, czyli te same co Ana.
agniecha973 11:59, 24 sie 2014

Ja też w tym roku straciłam tak samo jedną dużą Marmoladkę. Po prostu jakby cała zaschła na początku lipca. Może ten typ tak ma. ALe reszta (kilka szt.) trzyma się dzielnie. One bardzo łądnie przyrastają, więc szybko z innych narobiłam sadzonek i dużych strat nie ma, raczej przychód

Trafiłam na wykład o polecanych jeżówkach. Podpytam jeszcze dla siebie. Szukam najlepszych pomarańczowych jeżówek, bo chcę kupić więcej jednej lub 2-3 odm. Chwalisz Tangerine Dream, tej akurat nie mam, choć zamawiałam Albo trafiło (psy), albo pomylona Mam Marmalade, dla mnie na 4, mam Orange Passion i jestem z niej zadowolona pod względem "przyrostu", bardzo ładnie się zagęściła, ale w tej chwili kwiatki są już sfatygowane. Nie wiem ile o tej porze roku można jeszcze "wyciągnąć" z jeżówek? Jak teraz wygląda Tangerine Dream? Bo mam takie, które trzymają się jeszcze bardzo ładnie, ale nie są pomarańczowe - Green Jewel, Virgin, Fatal Attraction, Hot Papaya (ta mi się położyła )
gierczusia 13:00, 24 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Ha, ha, ha.... nie ma wiele pracy... liczymy

- kopczyk z kompostu dla 50 szt.. to kilka taczek... robota na cały dzień
- wiosną odgarnąć kopczyki i przyciąć... dzień..
- obrywanie przekwitłych kwiatostanów - w dzień nie ma bata.. zwłaszcza po 2 tłoczeniach.... ale liczymy 1 dzień
- opryski... mszyce u mnie grasują ciągle.. wiec 1 dzień.. zwłaszcza jak ekologicznie nastawiamy gnojówkę z pokrzyw...
- pielenie róż (nie należy do przyjemnosci).. zbierania czarnych liści.. to kolejne dni.... mając wolne soboty na pracę w ogrodzie.. to co ponad 10-ta sobota tylko róże.. Na 50 róż.. mam tysiące innych roślin... wiec dużo czy mało??
Pomijam rany kłute i szarpane.. i to chyba najgorsze..

Bożyczzzku .. Chyba właśnie skutecznie wyleczyłam sie z róż ....

właścicielka aze jednej sztuki ..buziole

gierczusia 13:04, 24 sie 2014

Justyna napisał(a)

Co do żywienia, ok. 4-6 miesiąca dziecko jest wyjątkowo otwarte na nowe smaki, dlatego gdy ok. 6mca wprowadza się do diety dziecka „normalne” jedzenie, dziecko chętnie zaakceptuje różne smaki, potrzeba mniej ekspozycji, by dziecko przyzwyczaiło się do nowej potrawy niż w późniejszych miesiącach. W wieku 6 miesięcy wystarczą 2 ekspozycje by pokarm był zaakceptowany, w późniejszym dzieciństwie – 14! W wieku 12-18 miesięcy dziecko zaczyna wykazywać objawy „neofobii” – preferuje znane mu pokarmy i odmawia nieznanych. Tyle pokrótce z psychologii rozwojowej.
Serdecznie

Achhhhhh. Tu nawet porady żywieniowe .. To rozumię
A jak psychologia rozwojowa traktuje wciskanie nowych pokarmów 14 Latkowi ??... Bo jakoś do ryby przekonać siem łobuz dalej nie kce .. Pewnie przegapiłam te 6 miesięcy
Mala_Mi 13:21, 24 sie 2014

Tangerine Dream - trzyma sie u mnie długo .. i rozrosła się w ładną kępę.. dziś wygląda tak.. to jedna sadzonka, z lewej widać inną odmianę.. ale nie wiem jaka.

A to foto z 12 lipca...

Upały i deszcze zniszczyły w tym roku jeżówki przed czasem...

Z pomarańczowych to zdecydowanie najlepiej sie krzewi i rośnie Tangerine

Marmalade zaczynają dużo szybciej, ale też szybciej kończą... i kolor potem mają brudny żółtawy..

Orange Passion nie mam.. zakupiłam supreme cantaloupe... ale mam ją pierwszy rok... i dopiero kwiaty zaczęły sie rozwijać..

Green Jewel - łądnie sie trzyma, ale ona najpóźniej zakwita ze wszystkich jakie mam.. przez co najdłużej kwitnie.. teraz tak wygląda...

agniecha973 13:26, 24 sie 2014

No właśnie moja Orange Passion wygląda dziś podobnie do tej po lewej od Twojej Tangerine D.
A masz Tiki Torch?
Mala_Mi 13:29, 24 sie 2014

Luki napisał(a)
Aniu sadziłaś Marmalade, czyli te same co Ana.

Meldunek.. po podlaniu Dithane kilka wygląda, że może sie pozbierają, widać nowe przyrosty w środku... niestety pada.. wiec nic więcej dla nich zrobić nie mogę... jak czekać..
Za to odłamałam przyrosty w Delta Dawn.. i zrobiłam sadzonki w szklarnii.. przy brzegu będą miały naturalne podciekanie wody zimą, i może sie korzenią do wiosny... Jak katalpa sie połamała i odsłoniła krajobraz "za".. to idiotycznie zaczęło wyglądać połowa Delta, połowa Sweet.. i pomieszane hosty... będzie przemeblowanie wiosną Stawiam na Delta Dawn,, bo Sweet potem się robią takie klapciuchy.

Z jeżówek nowych .. mam jeszcze nie posadzoną Secret Joy.. wygląda ślicznie.. na razie tkwi w doniczce i czeka co z nią zrobić..

A moja jedna siewka wygląda najlepiej..
6 lipiec

I dziś

Mala_Mi 13:33, 24 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)
Myslałam, źe jak mam glinę i co kilka dni pada to nic mi nie uschnie... Ususzyłam dwa nowe Morning lighty... Zapomnialam podlewać...

A może one po posadzeniu po prostu zaschły... jak z doniczki sadziłąs i dobrze ukorzenione, to zasuszyłaś, jak były z podziału lub przesadzane to .. tak trawy maja, że o tej porze roku po przesadzeniu padają.

Pierwszy raz mam na raz dwa kwitnące lotosy.. dobrze że wyszłam na ogród, bo by mnie tai spektakl ominął.. dzięki Agnieszce wyszłam.. bo normalnie za mokro i zimno by nosa wysuwać dalej niż szyba w oknie. I to chyba koniec lotosów.. za zimne już noce