Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 21:49, 27 lut 2013

Edi00 napisał(a)
Aniu u Ciebie stronki ekspresem lecą-ledwo nadążam!!!
Ale jetem na bierząco i muszę donieść, że Ani zdjęcia to nie fotomontaż ale czysta prawda Byłam dziś w Rzeszowie i na własne oczy widziałam to wiosenne słoneczko
A nawet sobie troszkę tego słońca do siebie przywiozłam

Nic już lepiej nie pisz...bo FOCH z przytupem i hołubcami......
Bogdzia 21:50, 27 lut 2013

asc napisał(a)

Za to u mnie pójdą spać, a u Ciebie będą

Nie pocieszyłas mnie ale chociaż u Ciebie będę oglądac.
Madzenka 21:54, 27 lut 2013

Mam poliwęglan na dachu Wszystko potwierdzam co napisałaś
Zazdraszczam szklarni!
A określenie działń wojennych przez M'a rozbawiło mnie. Prawa flanka na lewo a lewa na prawą.....no cóż trudne jest życie M'a ogrodniczki
monteverde 21:57, 27 lut 2013

asc napisał(a)

Poliwęglan zalety:
- lepsza izolacja termiczna (ma znaczenie przy nocnych przymrozkach) i to chyba największa zaleta na ogrodniczy język tłumacząc szybciej można już coś posadzić i dłużej uprawiać aksamitkę w szklarni miałam kwitnąca do co najmniej połowy grudnia. I mam dość cienki ten poliwęglan, bo czym grubszy tym droższy
-trzyma bardziej wyrównaną temperaturę w szklarni
-konstrukcja lżejsza szklarni pod poliwęglan, bo dużo lżejszy
- grad tego nie rozbije, a nawet jak zrobi dziurę to można ją zakleić
-nie rozgrzewa się jak szkło, wiec nie poparzy roślin
-latem ogranicza też promienie (nie jest w 100% przepuszczalny dla światła jak szkło) wiec nie ma potrzeby zacieniania czy malowania szyb ale wada bo wiosną jest go mniej, ale jakoś nie zauważyłam by było go za mało
-daje się kształtować np w łuki.
-w razie nawet rozbicia nie ma szkła, jest bezpieczny

Wady:
- jak źle zabezpieczone krawędzie będzie w kanały wlatywał kurz
- nie da się szorować ostrymi myjkami czy środkami, bo się zmatowi lub porysuje.

Ciężar szyby o grubości 4 mm takie idą do szklarni to waga 10 kg, a ciężar poliwęglanu 8 mm (taki mam) to 1, 5 kg. Dlatego swoja szklarnię w nowe miejsce przeniesiemy.
Dla przypomnienia

I detal do pociągnięcia sznurków lub zawieszenia ..

Aniu ja choruję na taka szklarnię jak Twoja i wcale bym jej nie chowała po kątach, bo nie każdy sobie może pozwolić na taką
Kindzia 22:06, 27 lut 2013

Dzięki Aniu za pomoc

Madzenka 22:08, 27 lut 2013

Gdyby Ania sprzedawała takie szklarnie to by była bogata. Dla mnie kosmos i po zobaczeniu tej szklarni po raz pierwszy stwierdziłam, źe mnie wyleczyła ze wstrętu do takiego ustrojstwa.
Kindzia 22:21, 27 lut 2013

Jeszcze gdybyś mogła odpowiedzieć u mnie na Julity pytanie?
Wdzięczność moja jest dozgonna
grupa_trzyma... 22:34, 27 lut 2013

Ania, jestem! Szklarnię podziwiam ze wszystkimi. Należą się gratulacje. Nie wiedziałam, że jest taka duża. Na zdjęciach wydawała się mniejsza. Rację mają dziewczyny, Ty jej tak nie chowaj. Taka szklarnia to powód do dumy.
Mala_Mi 22:55, 27 lut 2013

Kochane.. nie ma sprawy. zmówienia przyjmuję na szklarnię W celach ekonomicznych (ograniczenie wielkością poliwęglanu, aby nie było odpadów) moduł szklarni to 2,1 metra na długość. Mogę zaprojektować i każdy inny kształt i zrobić go Nie takie rzeczy robimy To też konstrukcja stalowa Można i prostokątne, ale czym mniej szczelin tym szczelniejsza konstrukcja Da się zrobić wszystko ..tylko kwestia ceny
Mala_Mi 22:56, 27 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
Gdyby Ania sprzedawała takie szklarnie to by była bogata. Dla mnie kosmos i po zobaczeniu tej szklarni po raz pierwszy stwierdziłam, źe mnie wyleczyła ze wstrętu do takiego ustrojstwa.

Może się przebranżowię