Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat

Mój zielony świat

vita 08:35, 18 mar 2017

Justyna napisał(a)
Vita, u Grochowskich trawkowy raj. A jak jeszcze nowy szpulkowy ogród się rozrośnie to dopiero będzie. Jesienna fajna. Podoba mi się u innych, u mnie jakoś nie zachwyca. Może stanowisko jej zmienię.

U mnie jeszcze też nie zachwyca, czeka na pomysł i rośnie w siłę.
Szpulkowy widziałam dwa lata temu, na pewno się już rozrósł.
Masz pod kontrolą lepiężnika? Kiedyś na krótko posadziłam go w warzywniku, teraz nie mogę się go pozbyć.

Doskonały pomysł na wynajęcie oprysków, nie cierpię tego robić.

Bogdzia 19:52, 18 mar 2017

Cudnie zapozowały ptaki i krokusy przesliczne i niesamowita ilosc.
Madzenka 08:37, 19 mar 2017

Justyna podasz mi namiary na ogrodnika? Ta znienawidzona część prac - oprysk ...
Justyna 09:27, 19 mar 2017

Izo, szkółka w Radkowie jest ok 100 km od Wrocławia, niedaleko Kłodzka. Ja odwiedzam ją jak jadę do Arboretum w Wojsławicach, które leży w połowie trasy. Raz - fantastyczna szkółka, dwa - cudny i inspirujący ogród pokazowy, trzy - przemili właściciele, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Można też ich spotkać podczas festiwali w Wojsławicach. To dobra okazja do zakupow, bo na miejscu mamy do wyboru kilkanaście wystawionych szkółek. Warto zaplanować odwiedziny w tym czasie. Tu kalendarz imprez:
http://arboretumwojslawice.pl/events-page/
Grochowscy mają też swój wątek u nas. Tu moja relacja z pierwszej wizyty u nich sprzed lat:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1628-nasz-ogrod-kasia-i-tomek-z-radkowa?page=64

Aniu, dziękuję Będzie i u Ciebie, krokusy ładnie się rozrastają

Jolu, dziękuję

Aurelio, dzięki

Vita, lepieżnik Varegata bardzo mi sie spodobał u Szmitów. Tam w wielkim lanie rośnie przy stawie. Stamtąd też dostałam sadzonkę. U mnie teraz rośnie tak, że może się rozrastać na poprzedniej miejscówki go zabrałam i faktycznie do tej pory usuwam odrosty korzeniowe.
Z odpryskiem to wygodny pomysł. Ja bym machała pol dnia i i tak nie zrobiła tak dokładnie. Takim dużym sprzetem oprysk zajmuje ogrodnikowi kwadrans i już po robocie.

Bogdziu, tak widok ptaków i kwiatów cieszy bardzo

Marzenko, zaraz poślę tel. na PW.
Basilikum 14:44, 19 mar 2017

Justys dziekuje, zaraz poszukam na mapie, to bdzie od moih rodzicow chyba nawet blizej. Mi ciezko na impreze w Wojslowicach sie zalapac, bo my jestesmy w Pl jak mamy oboje urlp no wiesz. Ale wpisuje Radkow na liste do odwiedzenia
Milka 14:07, 20 mar 2017

Ptaki wyjątkowo pozują, u mnie takich nie ma. Jedynie sroki regularnie psią karmę jedzą , no i Rudzik. Ale pod dachem, jakieś ptaszki wyszarpały watę i budują gniazdo, nie namierzyłam kto, bo szybko zwiewają, muszę się zaczaić z aparatem na statywie
Justyna 17:28, 23 mar 2017

Iza, to trzeba zaplanować urlopy w terminie jakiegoś Wojsławickiego święta Warto. I do Radkowa też warto.

Irenko, u mnie tyle ptasząt bo obok las. No i przez lata dokarmiania nasza ptasia stołówka ma już swoją renomę

Z frontu obornikowego

Darczyńcy, Syriusz

Sąsiadka ma zdolności plastyczne, ozdabia stajnie i nawet taczki ma piękne

Piękna kupa przekompostowanego obornika i u mnie, rozdrabniam w skrzynce

Nowe kwitnienia cieszynianka i irysek

Serdecznie
Joku 20:11, 23 mar 2017

A co tak licznie wykiełkowało w sąsiedztwie cieszynianek?
Bogdzia 22:00, 24 mar 2017

Joku napisał(a)
A co tak licznie wykiełkowało w sąsiedztwie cieszynianek?

To ranniki.
Justyna 20:09, 25 mar 2017

Joku, Bogdzia dobrze rozpoznaje, to siewki ranników. Mnożą się jak szalone. Setki siewek mam nawet w trawniku. Jak zielona pierzyna otulają hortensję kosmatą.

Wiosenne fiolety

Kosaciec żyłkowany Purple Gem