Mariusz, wspaniały masz ogród, zazdraszczam miejsca Cieszę się że lubisz irysy, ja też mam ale nie takie ilości i odmiany, ze mnie się śmieją że lubię wiejskie kwiaty choć nie rozumiem co w nich wiejskiego i co autorzy tej wypowiedzi mają na myśli.... Cudne masz też liliowce, ja powoli powiększam kolekcję, ale miejsca malutko upycham jak mogę, bo wdzięczne są i lubią moją glinę
Zapraszam o każdej porze, nie wszystko złotem świeci, ale swojski klimat gwarantowany Na początek Ewo, szukam prostych i pięknych bylin, dojdą nowe drzewa, krzewy iglaste i liściaste, wszystko to ma na celu smacznie wypełnić ogród i stworzyć miejsca na cenniejsze, a i często delikatniejsze rośliny.
Ja dużo inspiracji czerpię od Ciebie, ale i z innych ogrodów; jedne podpowiadają mi o wadze estetyki, inne o oryginalności, jeszcze inne podsuwają ciekawostki roślinne, wszystkie natomiast są dla mnie bezcennym źródłem wiedzy.
Właśnie miałem pytać się czy nakręcili lotosa , odpowiedź już mam, super! . Nie zdarza mi się nie odbierać telefonu, sam się dziwię, bo faktycznie mam nieodebrane połączenie, ale to już po sprawie ...
Jak będziesz miała kłopot z lotosem, to pamiętaj zawsze możesz liczyć na mnie ... mam w zapasie.
O Twoich miniaturkach (te które mi podarowałaś), nie mam wiedzy, bo dopiero pierwszy rok je uprawiam.
Mogę tylko podpowiedzieć Ci jak przesadzam bródkowe. Karłowe czy miniaturowe wymagają przesadzenia co 3,4 lata, wówczas je rozdzielasz/mnożysz. Jak powinna wyglądać sadzonka przedstawię Ci fotograficznie, ale nie mogę dogrzebać się fotki, tak więc prędzej zrobię nową niż znajdę w milionie innych - niech tylko przestanie padać. Najlepszym terminem mnożenia jest lato, ale ja staram się zrobić to nie później jak końcem lipca, chyba że upalna pogoda, susza na to nie pozwala.
Informacje o delospermie bardzo cenne, dziękuję, pięknie Ci rosną. Wymienię ziemię na żwir i tak je posadzę.
Edytuję, znalazłem fotkę . Prawidłowo przycięte sadzonki irysów bródkowych, tutaj z wyższych odmian.
Miło mi zapraszam częściej. Sadź irysy i nie słuchaj autorów jakiś wypowiedzi, bo i po co, wszystkie wypowiedzi przekorne są z czystej złośliwości, zawiści i zazdrości, pamiętaj wiejski to oryginalny, nowoczesny.
Pozdrawiam
Soczyście po deszczu aż miło , piwonie zamknęły kwiaty, na drugiej fotce P. Delavaya
Rabata z 1,5 m piwoniami, na tyle tunelik w którym obecnie podpędzane są lotosy, gdy trafią do oczka jego miejsca zajmie wiata.
Delikatny deszczyk sprzyja niektórym pracom, wykorzystałem dzień na naprawę części trawnika (czarne plamy), rabaty robią się coraz gęściejsze - ciepły majowy deszcz, cóż lepszego im potrzeba.