Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Edyta10 11:55, 08 maj 2014

Mariusz, wspaniały masz ogród, zazdraszczam miejsca Cieszę się że lubisz irysy, ja też mam ale nie takie ilości i odmiany, ze mnie się śmieją że lubię wiejskie kwiaty choć nie rozumiem co w nich wiejskiego i co autorzy tej wypowiedzi mają na myśli.... Cudne masz też liliowce, ja powoli powiększam kolekcję, ale miejsca malutko upycham jak mogę, bo wdzięczne są i lubią moją glinę
Mariusz 13:57, 08 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mariusz, w pięknym stylu tworzysz swój ogród. W łanach roślin - cudny widok. Taki, do którego chce się wejść (nawet bez pytania). . Ogród przyjazny i zapraszający.

Zapraszam o każdej porze, nie wszystko złotem świeci, ale swojski klimat gwarantowany Na początek Ewo, szukam prostych i pięknych bylin, dojdą nowe drzewa, krzewy iglaste i liściaste, wszystko to ma na celu smacznie wypełnić ogród i stworzyć miejsca na cenniejsze, a i często delikatniejsze rośliny.
Ja dużo inspiracji czerpię od Ciebie, ale i z innych ogrodów; jedne podpowiadają mi o wadze estetyki, inne o oryginalności, jeszcze inne podsuwają ciekawostki roślinne, wszystkie natomiast są dla mnie bezcennym źródłem wiedzy.
Mariusz 14:26, 08 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Sorki, że tak dopytuję sie o miniaturki, bo mam ochotę je podzielić, a boję sie... bo kłącza są bardzo, bardzo gęsto.... rozrasta sie szybko, ale niestety nie idzie tak szybko na boki i chcę go rozrzedzić. Kwitnie krótko jak inne irysy, ale potem cały sezon ma piękne liście, wygląda jak ozdobna trawa niziutka..
Ale poczekam z dzieleniem na Ciebie, podpowiesz ja kto zrobić najlepiej...

Z telewizją do Ciebie dzwoniłam, bo chciałam porady, ale niestety nie odbierałeś telefonu... zaprali sie by pokazać jak się sadzi kłącza... Musiałam (pasowało) pokazać coś co robię w ogrodzie, a będzie z pożytkiem dla oglądających program i miałam wybrać kilka roślin godnych uwagi... a że tego u mnie sporo, to sama zgłupiałam co zasługuje na uznanie.. zapomnialam o Asfodelach.. też ciekawa i nietypowa roślina. I oczywiście numerem jeden w oczku to lotos.. w szklarni zainteresowali sie co ja mam w tych kastrach.. i na hasło lotos... wiesz co było dalej..... Najsłabsze kłącza wydarłam z wody i wepchnęłam jeszcze raz do kastry... może im nie zaszkodzi, a może te najsłabsze kłącza i tak były do niczego.... I fachowcy będą sie śmiać ze mnie... ale sie uparli, że kłącza muszę pokazać.... oj jak mi byłeś potrzebny..... ale już trudno.. liczę, że zakwitną do kolejnego przyjazdu i nie będzie wstydu..

Właśnie miałem pytać się czy nakręcili lotosa , odpowiedź już mam, super! . Nie zdarza mi się nie odbierać telefonu, sam się dziwię, bo faktycznie mam nieodebrane połączenie, ale to już po sprawie ...
Jak będziesz miała kłopot z lotosem, to pamiętaj zawsze możesz liczyć na mnie ... mam w zapasie.
O Twoich miniaturkach (te które mi podarowałaś), nie mam wiedzy, bo dopiero pierwszy rok je uprawiam.
Mogę tylko podpowiedzieć Ci jak przesadzam bródkowe. Karłowe czy miniaturowe wymagają przesadzenia co 3,4 lata, wówczas je rozdzielasz/mnożysz. Jak powinna wyglądać sadzonka przedstawię Ci fotograficznie, ale nie mogę dogrzebać się fotki, tak więc prędzej zrobię nową niż znajdę w milionie innych - niech tylko przestanie padać. Najlepszym terminem mnożenia jest lato, ale ja staram się zrobić to nie później jak końcem lipca, chyba że upalna pogoda, susza na to nie pozwala.
Informacje o delospermie bardzo cenne, dziękuję, pięknie Ci rosną. Wymienię ziemię na żwir i tak je posadzę.
Edytuję, znalazłem fotkę . Prawidłowo przycięte sadzonki irysów bródkowych, tutaj z wyższych odmian.

Mariusz 14:37, 08 maj 2014

Edyta10 napisał(a)
Mariusz, wspaniały masz ogród, zazdraszczam miejsca Cieszę się że lubisz irysy, ja też mam ale nie takie ilości i odmiany, ze mnie się śmieją że lubię wiejskie kwiaty choć nie rozumiem co w nich wiejskiego i co autorzy tej wypowiedzi mają na myśli.... Cudne masz też liliowce, ja powoli powiększam kolekcję, ale miejsca malutko upycham jak mogę, bo wdzięczne są i lubią moją glinę

Miło mi zapraszam częściej. Sadź irysy i nie słuchaj autorów jakiś wypowiedzi, bo i po co, wszystkie wypowiedzi przekorne są z czystej złośliwości, zawiści i zazdrości, pamiętaj wiejski to oryginalny, nowoczesny.
Pozdrawiam
Mariusz 16:00, 08 maj 2014

Soczyście po deszczu aż miło , piwonie zamknęły kwiaty, na drugiej fotce P. Delavaya

Rabata z 1,5 m piwoniami, na tyle tunelik w którym obecnie podpędzane są lotosy, gdy trafią do oczka jego miejsca zajmie wiata.

Delikatny deszczyk sprzyja niektórym pracom, wykorzystałem dzień na naprawę części trawnika (czarne plamy), rabaty robią się coraz gęściejsze - ciepły majowy deszcz, cóż lepszego im potrzeba.

Pszczelarnia 16:02, 08 maj 2014

Ogród wiejski (polski) powinien otrzymać oznaczenie prawem chroniony . Albo etykietę np. appellation d’origine contrôlé.

Czuję wielki powrót ogrodów w tym stylu. Tu malwa, tam dziewanna, piwonie, ostróżki i irysy. Może maki nawet? Róże z pewnością. Wszelkie zioło.

Pszczelarnia 16:05, 08 maj 2014

Mariusz, czy Ty masz jakieś sąsiedztwo ogrodowe w pobliżu, czy wszystkie dobro w zasięgu wzroku - Twoje?
Mariusz 16:07, 08 maj 2014

Taż tak myślę, ale to sztuka coś takiego stworzyć, ja już zboczyłem, w nim trzeba żyć i wtedy wychodzi sam - oryginalny i wiejski
Mariusz 16:08, 08 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mariusz, czy Ty masz jakieś sąsiedztwo ogrodowe w pobliżu, czy wszystkie dobro w zasięgu wzroku - Twoje?

Jestem ściśnięty z dwóch stron i to bardzo, tylko tył ma wylot na pola i arboretum
Edyta10 16:20, 08 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Ogród wiejski (polski) powinien otrzymać oznaczenie prawem chroniony . Albo etykietę np. appellation d’origine contrôlé.

Czuję wielki powrót ogrodów w tym stylu. Tu malwa, tam dziewanna, piwonie, ostróżki i irysy. Może maki nawet? Róże z pewnością. Wszelkie zioło.

Popieram