Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Kondzio 22:09, 07 maj 2014

Ale za je... Piwonie
Jag_58 22:18, 07 maj 2014

Dzięki Mariusz no to masz trochę tego dobra i masz gdzie to wszystko sadzić ,delosperme kiedyś miałam ,ale ją wcięło brak doświadczenia z nią ,przepiękne piwonie, przypuszczam że drzewiaste
monteverde 01:12, 08 maj 2014

Przepiekne piwonie no i iryski nie wiem jakie odmiany kupiłeś masz tu linki do delospermy

http://zojalitwin.wordpress.com/2010/07/30/delosperma-sutherlandii/
http://zojalitwin.wordpress.com/2010/07/15/delosperma-basuticum/
http://zojalitwin.wordpress.com/2010/07/15/delosperma-nubigeum/ pozdrówka miałam w tamtym roku pięknie kwitla do późnej jesieni, lubi dość sucho i przypuszczalnie
Bogdzia 08:01, 08 maj 2014

Miałam z 5 kolorów delospermy ale tylko żólta mi przetrzymała już dwie zimy choc w niezbyt dobrej kondycji, reszta wymarzła , ale u Ciebie bardziej na poludnie , cieplej , moze wytrzyma. Najdłużej ma ja Ania- Mała Mi.
Mariusz 08:27, 08 maj 2014

Dzięki za odwiedziny, linki, informacje, jakim cudem przegapiłem u Anny, chyba dawno prezentowała - popytam, poczytam . Od samego rana pada, plany ogródkowe ponownie pokrzyżowane ... fotki wczorajsze.

'Pele' SDB nie powala, po deszczu brzydki

Przekwita nieznany, mutant czteropłatkowy

Mariusz 08:36, 08 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Irys trawolistny piękny... dobrze, zę nie mam już gdzie sadzić.. lista chciejstw zamknięta..
A te mikro iryski kwitną????

Zapomniałem o iryskach, pilnuje je jak oka w głowie .
Fotografia z palcem i bez

Pszczelarnia 10:05, 08 maj 2014

Mariusz, w pięknym stylu tworzysz swój ogród. W łanach roślin - cudny widok. Taki, do którego chce się wejść (nawet bez pytania). . Ogród przyjazny i zapraszający.
Mala_Mi 10:23, 08 maj 2014

Sorki, że tak dopytuję sie o miniaturki, bo mam ochotę je podzielić, a boję sie... bo kłącza są bardzo, bardzo gęsto.... rozrasta sie szybko, ale niestety nie idzie tak szybko na boki i chcę go rozrzedzić. Kwitnie krótko jak inne irysy, ale potem cały sezon ma piękne liście, wygląda jak ozdobna trawa niziutka..
Ale poczekam z dzieleniem na Ciebie, podpowiesz ja kto zrobić najlepiej...

Z telewizją do Ciebie dzwoniłam, bo chciałam porady, ale niestety nie odbierałeś telefonu... zaprali sie by pokazać jak się sadzi kłącza... Musiałam (pasowało) pokazać coś co robię w ogrodzie, a będzie z pożytkiem dla oglądających program i miałam wybrać kilka roślin godnych uwagi... a że tego u mnie sporo, to sama zgłupiałam co zasługuje na uznanie.. zapomnialam o Asfodelach.. też ciekawa i nietypowa roślina. I oczywiście numerem jeden w oczku to lotos.. w szklarni zainteresowali sie co ja mam w tych kastrach.. i na hasło lotos... wiesz co było dalej..... Najsłabsze kłącza wydarłam z wody i wepchnęłam jeszcze raz do kastry... może im nie zaszkodzi, a może te najsłabsze kłącza i tak były do niczego.... I fachowcy będą sie śmiać ze mnie... ale sie uparli, że kłącza muszę pokazać.... oj jak mi byłeś potrzebny..... ale już trudno.. liczę, że zakwitną do kolejnego przyjazdu i nie będzie wstydu..

Pszczelarnia 10:29, 08 maj 2014

Powinni (oni) zdecydowanie więcej ogrodów w Waszej okolicy zobaczyć.
Mala_Mi 10:32, 08 maj 2014

A teraz coś o delospermie... miałam dwie..
delosperma cooperi - bezproblemowa roślina i z jednej sadzonki w sezon robi sie tego dużo... uprawiam na skalniaku..... przykrywałam agro złożoną kilka razy i dawała radę, nawet jak część wymarzła.. niestety na przedwiośniu najczęściej od nadmiaru wilgoci potrafiła część wypaść.. W tym roku już jej nie okrywałam, bo odchodzę od roślin z którymi muszę sie bawić na zimę.. i wypadają po zimie.. i cześć przetrwałą bez niczego, ale i zima byłą też do niczego. Można sadzonkować na zimę w piasku z ziemią.. ale .... mi sie już nie chce bawić.. za dużo mam dobra..
Ale bardzo lubię ja, bo kwitnie całe lato..

Żółta delosperma u mnie była kilka lat... przesadzana bo co chwila coś ja zarastało.. i jakoś dawała radę.. jak 4 raz zarosłą na rabacie, machnęłam na nią ręką..

I nie wiem czy nie lepiej je zabezpieczać na zimę gałązkami iglastymi, bo pod agro wiosną sie gotują i gniją.. Muszę zapytać jeszcze raz Pana Bylinowego jak on je zimuje, bo zimuje i robi sadzonki potem.