Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Marta7 12:05, 24 maj 2014

Mariusz dzięki za odwiedziny,już pisałam u siebie że ściągnełam Cię myślami-wczoraj przed poludniem spacerowałam po Twoim ogrodzie,( robię to często-tylko potajemnie)i myślałam sobie że muszę jednak odwiedzić Cię legalnie bo mam trochę zapytowań Ale muszę Ci jeszcze powiedzieć że byłam na ostatniej imprezie w Bolestraszycach i pomimo że padało dla mnie była to udana impreza...no poprostu kupiłam sobie parę ładnych roślinek....no i cuż trzeba więcej,co tam parę kropelek deszczu na takie widoczki....A jak robilam zakupy(fioletową piwonię drzewiastą) to widziałam Ciebie-stałeś tuż obok-no ale cuż ja Ciebie znałam a TY mnie nie i nie chcialam Ci zawracać głowy,zwłaszcza że byłeś bardzo zajęty Ale się rozgadałam,a teraz konkrety-
po pierwsze-przepiękny masz ogród i cudne niespotykane okazy roślin i to jest najważniejsze co chcialam Ci powiedzieć.A teraz moje prośby,zapytania
-końcem maja ma być w Bolestraczycach impreza-nie znam jednak dokładnej daty.
-czy w czerwcu będzie festiwal ogrodów i kiedy?
-co to za trawka-baaardzo mi sie podoba,czy potrzebuje jakiś specjalnych warunków?

Pozdrawiam serdecznie

Jag_58 18:59, 24 maj 2014

Mariusz napisał(a)

Dzięki za informacje o trawce Lotosy wyraźnie ruszyły, ale nadal są zbyt małe, ten rok najwyraźniej im nie służy.
'Powiew Lata' dla Ciebie

Mariusz piękny ten irys ,pytanko czy Ty nowe odmiany kupujesz w szkółkach czy na all??,pozdrawiam serdecznie
Gabriela 20:44, 24 maj 2014

Prześliczne irysy, zwłaszcza "babcine", bardzo lubię wszelkie niebieskie.
Mala_Mi 12:29, 25 maj 2014

Mariusz.. przesyłka od Bogdzi już u mnie
motylla 12:32, 25 maj 2014

Jestem zachwycona irysami. Boskie.
Mariusz 07:26, 26 maj 2014

Marta, a ja siedzę w Twoim ogrodzie, bo jest wyjątkowy, zdrowo zazdroszczę. Na fotografii jest Cyperus papyrus, zwany papirusem i często mylony z ciborą zmienną Cyperus alternifolius. Może być uprawiany w oczku w sadzawce czy też w stawie, ale na zimę musi trafić do pomieszczenia, może też rosnąć jako roślina doniczkowa, wówczas wymaga podstawki z wodą. Jak następnym razem będziesz w arboretum, to krzycz z daleka ...
Wszystkie uroczystości w Arboretum poprzedzane są wpisami na stronie oraz na fejsie, zapraszam do śledzenia - noc świętojańska jest z 21 na 22 VI, a festiwal ogrodów - 28 .
Jagoda , wiele taksonów nie kupisz nawet na all ... zazwyczaj można je nabyć u kolekcjonerów, albo bezpośrednio u twórcy odmiany. Moje pochodzą z kolekcji w Przeworsku (dwadzieścia kilka odmian), są darem od mojego przyjaciela. Zawsze myślałem o krzyżowaniu irysów, teraz gdy mam już podwały, pierwsze krzyżówki powstały.
Gabriela, ja również lubię te najstarsze. Mam w kilku kolorach, w tym sezonie posegreguję je i przesadzę w ciekawsze miejsca

Mariusz 07:27, 26 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Mariusz.. przesyłka od Bogdzi już u mnie

Odpowiedziałem u Ciebie, bardzo dziękuję ...
Mala_Mi 07:30, 26 maj 2014

Ile tabletek na kastrę dać lotosom..bo dałam po 1 szt. ale to chyba mało..... z drugiej strony, patrząc na wydajność tabletek..hmmm sama nie wiem.
Mariusz 07:39, 26 maj 2014

motylla napisał(a)
Jestem zachwycona irysami. Boskie.

Dziękuję

Z porannego spaceru ...

Na rabatkach jeżogłówki, rudbekie, żeleźniaki, werbeny, naparstnice i trawy; kwitnące krzewuszki i kosaćce; w tle przedszkole - mam wesoło

Wiciokrzew japoński

Mariusz 07:42, 26 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ile tabletek na kastrę dać lotosom..bo dałam po 1 szt. ale to chyba mało..... z drugiej strony, patrząc na wydajność tabletek..hmmm sama nie wiem.

Nie wiem jak się dawkuje ten który masz, ale ja użyłem kostek osmokote do balkonowych, wtykając równomiernie i głęboko po 6 na kastrę.