Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Pszczelarnia 16:31, 19 maj 2014

Jeszcze doczytałam: u mnie jedyna drzewiasta zaczyna dopiero kwitnienie. Co do różaneczników na granicy brzóz. Dopytaj (dla pewności ogrodniczej) Bogdzię - moje doświadczenie mówi, że będą się męczyć z powodu dominujących korzeni brzóz i braku wilgotności w podłożu. Choć zieleń i pokrój rh. ładnie pasują do brzóz.
Mariusz 20:48, 19 maj 2014

Ewa, u Ciebie wszystko pięknie rośnie, czarnoziemu nie trzeba . Oglądałem w twoim wątku fotki z Wojsławic, piękny spacer, ale krótko . Ten wspaniały ogród pozostawiam sobie na czas kwitnienia liliowców, liczę też na Twoją obszerną relację.
Warunkiem posadzenia różaneczników na granicy lasku brzozowego będzie podlewanie - dokładnie, tam jest sucho i to nawet bardzo. Ten pomysł jeszcze układa się w głowie ... zastanawiam się, czym jeszcze można będzie ubarwić ten lasek brzozowy?
Pszczelarnia 21:19, 19 maj 2014

Ty u mnie a ja o Twoim lesie/zagajniku brzozowym myślę. Albo obrazy naturalne: wrzosowiska, trawy, "brzosty" - czyli jakieś grupy krzewów małych. Albo odważnie i białe pnie brzóz, rh, małe, duże i azalie z jagodowymi. Jest również taka jeżyna co się nie rozrasta, bardzo geometryczna, piękna (znajdę nazwę i zdj.). Albo minimalistycznie i tylko trawy z kępami liliowców (czy urosną one w tym lasku brzozowym?) a na brzegu sosny małe.
Mala_Mi 09:18, 20 maj 2014

W trawce co sie w nazwie litery przestawia, trzeba kłosy ścinać bo się zrobi brzydka...

Delosperma - tej odmiany nie znam... ta moja fioletowa jak zaczynała rosnąć (dopiero jak sie robi ciepło) to szybko sie rozrastała. Na zimę większosć padał, ale odbija z tego co przetrwało.

Mala_Mi 21:48, 21 maj 2014

Melduję, że jak się ociepliło..to lotos nabrał przyspieszenia..... jest nadzieja, że przynajmniej jeden będzie w miarę pełnowymiarowy
Mariusz 06:28, 23 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Ty u mnie a ja o Twoim lesie/zagajniku brzozowym myślę. Albo obrazy naturalne: wrzosowiska, trawy, "brzosty" - czyli jakieś grupy krzewów małych. Albo odważnie i białe pnie brzóz, rh, małe, duże i azalie z jagodowymi. Jest również taka jeżyna co się nie rozrasta, bardzo geometryczna, piękna (znajdę nazwę i zdj.). Albo minimalistycznie i tylko trawy z kępami liliowców (czy urosną one w tym lasku brzozowym?) a na brzegu sosny małe.

Sosny i trawy dobry pomysł . Zainteresowała mnie jeżyna, proszę o nazwę ... może to pachnąca Rubus odoratus - ten gatunek dobrze jest mi znany.
'Poranek' dla Ciebie - miłego dnia

Mariusz 06:43, 23 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Melduję, że jak się ociepliło..to lotos nabrał przyspieszenia..... jest nadzieja, że przynajmniej jeden będzie w miarę pełnowymiarowy

Dzięki za informacje o trawce Lotosy wyraźnie ruszyły, ale nadal są zbyt małe, ten rok najwyraźniej im nie służy.
'Powiew Lata' dla Ciebie

paniprzyroda 10:43, 23 maj 2014

Poranek, Powiew Lata jakie cudne nazwy nie wspominając o samych kwiatach Jakiś liliowiec ma u mnie pąki, może to wiosenny, nie wiedziałam. Pozdrawiam.
Mariusz 11:09, 23 maj 2014

Może być wiosenny, a i majowy ładnie brzmi , nazywam go tak, bo zakwita w maju, ale prawdziwa nazwa, to będzie żółty, choć też pewności nie mam . Kosaćce bródkowe IB, TB są z kolekcji z Przeworska , od bardzo sympatycznego kolekcjonera. Melduję, że właśnie zrobiłem 5 krzyżówek.

A tutaj babcine

WilczaGora 13:23, 23 maj 2014

piękne Irysy