Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 20:51, 02 kwi 2013

Jeśli nie masz gdzie przechowywać, wtykaj teraz, ziemia już chyba odmarznięta.
nieszka 21:05, 02 kwi 2013

Pewnie i odmarznięta, tylko żeby się do niej dostać to śniegu muszę NIECO odgarnąć
Miejsce takie bardziej zacienione wybrać prawda?
Mariusz 21:11, 02 kwi 2013

Proponuję następnym razem tnij w styczniu i trzymaj do wiosny w zimnej piwnicy w wilgotnym piachu , sadzonkuj jak gleba się nieco ogrzeje - tak jest z zasadami i lepiej.
Bogdzia 21:18, 02 kwi 2013

Teraz widac jak dużo miałes kwiatów na piwonii. Z przerażeniem patrze na to zdjęcie jak odcinasz zdrowy pączek , ale wiem że wiesz co robisz. Pozdrówka.
vita 21:24, 02 kwi 2013

Mariusz napisał(a)

Ładnie przezimowała, bez okrycia? Drzewiaste piwonie kiepsko u mnie rosną, pewnie to kwestia czasu.
Ile lat ma ten krzew? Też dzisiaj trochę poracowałam, głównie przy odśnieżaniu rabat z cebulowymi, czułam wiosnę i to było bardzo przyjemne.
mira 23:35, 02 kwi 2013

Mariusz dziękuję za życzenia świąteczne - przesyłam podmuch wiosny - dziś też szwędałam się po ogrodzie - jest mokro i będzie jeszcze bardziej po jutrzejszych opadach - żurawki fajnie Ci przezimowały - ciekawe
pozdrawiam
gaby3003 00:36, 03 kwi 2013

Mariusz napisał(a)
Następna grupa roślin jak gości w moim ogrodzie to hosty. W związku z faktem, że wszystkie wydają mi się jednakowe, ograniczyłem swoją kolekcję do dwudziestu kilku odmian charakterystycznych.
Sadzę je w różnych częściach ogrodu, w dużych grupach. To rośliny, które do wszystkiego mi pasują, a i jest się czym dzielić z drapieżcami - rzadziej z wujkami, częściej z ciociami, co wypełnia ich potrzeby i pojemne bagażniki.

I kwiatuszek hosty pod paprocią na dobranoc

witaj
wpadłam na twój fascynujący watek czytam... czytam i ...zachwycam się, wszystkim nieustannie...
jak na początek pytanie, a pro po host....co robisz ?jaką miotła przepędzasz ślimaki..... za masz tak dorodne i piękne okazy...proszę o receptę....(możne, gdzieś dalej jest ale jeszcze nie doczytałam)
Mariusz 06:15, 03 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)
Teraz widac jak dużo miałes kwiatów na piwonii. Z przerażeniem patrze na to zdjęcie jak odcinasz zdrowy pączek , ale wiem że wiesz co robisz. Pozdrówka.

Nie zawsze wypada nad drugim pąkiem. Zazwyczaj z trzech górnych pąków wybieram jeden najzdrowszy i najbardziej nabrzmiały i nad nim przecinam.
Tutaj nad pierwszym

vita napisał(a)

Ładnie przezimowała, bez okrycia? Drzewiaste piwonie kiepsko u mnie rosną, pewnie to kwestia czasu.
Ile lat ma ten krzew? Też dzisiaj trochę poracowałam, głównie przy odśnieżaniu rabat z cebulowymi, czułam wiosnę i to było bardzo przyjemne.

Poprzedniej zimy lekko zmroziło pędy, ale tylko u niektórych. Piwonie mają już po kilkanaście lat, muszę sięgnąć do notatek, aby sprawdzić rok wysiewu.
Trudno powiedzieć czy to kwestia czasu, moje od małego zachowywały się zdrowo, ale również wolno rosły.

mira napisał(a)
Mariusz dziękuję za życzenia świąteczne - przesyłam podmuch wiosny - dziś też szwędałam się po ogrodzie - jest mokro i będzie jeszcze bardziej po jutrzejszych opadach - żurawki fajnie Ci przezimowały - ciekawe
pozdrawiam

Żurawki miałem sadzić zimą, zastanawiałem się, nawet o tym pisałem, ale niestety pozostały i pewnie dobrze, bo teraz mam czas na dokładny wybór miejsca.
Spoglądam za okno - sypie śnieg.

gaby3003 napisał(a)

witaj
wpadłam na twój fascynujący watek czytam... czytam i ...zachwycam się, wszystkim nieustannie...
jak na początek pytanie, a pro po host....co robisz ?jaką miotła przepędzasz ślimaki..... za masz tak dorodne i piękne okazy...proszę o receptę....(możne, gdzieś dalej jest ale jeszcze nie doczytałam)

Każdy mnie o to pyta, a ja nie mam ślimaków. Pojawiają się u mnie sporadycznie, lepsze warunki maja od wschodu mojego ogródka, czyli w dolinie zalewowej Sanu, tam faktycznie jest ich sporo. Jak na razie odpukać w niemalowane, mam nadzieję, że ten stan potrwa dłużej, bo dla nich ciężko o przyjaźń.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę miłego dnia
Milka 17:42, 03 kwi 2013

Mariusz, mnie pozostaje czekanie, aż piwonie tak urosną
to ujęcie paproci i kwiatu hosty, cudne
Bogdzia 21:56, 10 kwi 2013

Poczytałam i pozdrówka zostawiam.