Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mala_Mi 21:59, 02 cze 2013

Mariusz ja też z dawania mam taką sama frajdę jak i z brania.. a może nawet i większą
Dlatego dzielę się z każdym....... sympatycznym

Moja piwonia jest z Nienadowej... jechałam z Przemyśla i patrzę w ogrodzie tyle ślicznych ciemnych piwonii... wiec auto zawróciłam , a akurat rozmawiałam przez telefon z Bogdzią.. i ona mnie podbudowała psychicznie, bo ja tak nie umiem sępić i sama bym się trochę wstydziła... Pani obiecałą dać, ale dopiero w sierpniu, wiec przy następnej okazji pojechałem z piękna hortensją (mam nadzieję, że u Pani rośnie i ma się dobrze) i wykopałam duży kawał, który podzieliłam dla Bogdzi, mamy i dla mnie
Krzew jest ładny, tylko .. coś nie halo, bo pąki zawiązała i .. klops.. za rok będzie na pewno śliczna
Pani dawała szczerze Bardzo sympatyczna kobieta
Betka 22:22, 02 cze 2013

Mariusz oglądam i się zachwycam
Betka 23:37, 02 cze 2013

Zapomniała z wrażenia zapytać
Czytałam że jak na rabaty położy się świeże zrębki to nie jest to dobre dla roślin a jak by tak wysypać je na agrowłókninę? Mam sporo zrębek, niestety zrobione były na wiosnę jak myślisz mogę ich już użyć?
Przyznam że mnie trochę kusi aby tak zrobić. Co ty na to?
Edi00 07:32, 03 cze 2013

Przyszłam się przywitać...i zachwyciłam się na amen
Uwielbiam takie grupowe nasadzenia...zakochałam się w piwoniach drzewiastych, choć ja jeszcze do nich nie dorosłam, za krótko bawię się w ogrodnika...może z czasem
Przy okazji odwiedzin dowiedziałam się , że mam (prawdopodobnie) irysa "Acoma"...
Pięknie piszesz i pięknie fotografujesz np. kąpiel pyłkowa jest jak bajka
Pozdrawiam i mam nadzieję, że będę mogła być na spotkaniu w Bolestraszycach w następnym roku...
Mariusz 23:20, 05 cze 2013

asc napisał(a)
Mariusz ja też z dawania mam taką sama frajdę jak i z brania.. a może nawet i większą
Dlatego dzielę się z każdym....... sympatycznym

Moja piwonia jest z Nienadowej... jechałam z Przemyśla i patrzę w ogrodzie tyle ślicznych ciemnych piwonii... wiec auto zawróciłam , a akurat rozmawiałam przez telefon z Bogdzią.. i ona mnie podbudowała psychicznie, bo ja tak nie umiem sępić i sama bym się trochę wstydziła... Pani obiecałą dać, ale dopiero w sierpniu, wiec przy następnej okazji pojechałem z piękna hortensją (mam nadzieję, że u Pani rośnie i ma się dobrze) i wykopałam duży kawał, który podzieliłam dla Bogdzi, mamy i dla mnie
Krzew jest ładny, tylko .. coś nie halo, bo pąki zawiązała i .. klops.. za rok będzie na pewno śliczna
Pani dawała szczerze Bardzo sympatyczna kobieta

Ja mam trzy takie piwonie którym ciężko z miejsca ruszyć i również od szczerego gościa, gdzieś tkwi przyczyna w uprawie, nie wierzę w dobre ręce, choć często o tym z grzeczności piszę.
Ja nie trawię wysyłek, w zasadzie cwniakowatych kurierów, ty masz blisko i możesz odebrać osobiście, tak więc co widzisz w moim skromnym ogródeczku, to pisz .
A i dla Bogdzi starczy.
Dobrej nocy

Mariusz 23:22, 05 cze 2013

Betka napisał(a)
Zapomniała z wrażenia zapytać
Czytałam że jak na rabaty położy się świeże zrębki to nie jest to dobre dla roślin a jak by tak wysypać je na agrowłókninę? Mam sporo zrębek, niestety zrobione były na wiosnę jak myślisz mogę ich już użyć?
Przyznam że mnie trochę kusi aby tak zrobić. Co ty na to?

Witaj
Odpowiedziałem u Ciebie? zaraz sprawdzę.
Mariusz 23:29, 05 cze 2013

Edi00 napisał(a)
Przyszłam się przywitać...i zachwyciłam się na amen
Uwielbiam takie grupowe nasadzenia...zakochałam się w piwoniach drzewiastych, choć ja jeszcze do nich nie dorosłam, za krótko bawię się w ogrodnika...może z czasem
Przy okazji odwiedzin dowiedziałam się , że mam (prawdopodobnie) irysa "Acoma"...
Pięknie piszesz i pięknie fotografujesz np. kąpiel pyłkowa jest jak bajka
Pozdrawiam i mam nadzieję, że będę mogła być na spotkaniu w Bolestraszycach w następnym roku...

Marze o takim spotkaniu w Bolestraszycach, mamy cały rok na to, na decyzje. Rozmowy podejmiemy zimą, wstępnie zorientuję się w kosztach i podam info na forum. Czy uda nam się zgromadzić w ilości 30 -40 osób, wówczas warto brać autokar. Jeśli nie, to pozostają samochody.
Pozdrawiam
Mariusz 05:21, 06 cze 2013

'Alpenview' bądź 'Brusseles', jakieś stworzenie wyciągnęło etykietki, ale mam gdzieś opisane zdjęcie, tak więc do odmiany dojdę

oraz już wcześniej prezentowane 'Sun Power' i 'Bold Vision'

Mariusz 05:37, 06 cze 2013

Kilka ogrodowiskowych klimatów

Żywopłot z bukszpanu otaczam szczególną opieką, w większości ogródków w Bolestraszycach rosną bukszpany, niektóre bardzo wiekowe, u mojego kuzyna pochodzi prawdopodobnie z początku XX wieku.
Na drugiej fotce młoda Anabelka

oraz jałowiec płożący na bambusie i żurawka 'Angelika'

Margarete 15:40, 06 cze 2013

Wpadłam do twojego Przyjaznego Ogrodu przypadkiem...i.......... zostałam na amen. Wciagnłęy mnie opowieści o ptakach, znajomośc zagadnień jesli chodzi o irysy, piwonie, zurawki, hosty itd..itd..itd.
Bardzo mi sie podoba w twoim ogrodzie, juz zapisuje go do ulubionych watków. swietnie fotografujesz rosliny i pataki, wspaniale sie to ogląda.
Ja mam niewielkie Ogrodowe doswiadczenie i niewielki ogródek, pod wpływem ogrodowiska zaczęłam zmiany, kupiłam żurawki, hosty i trawy. Stopniowo i świadomie ( wcześniej to była kompletna indolencja !) sadzę rosliny, planuje i wykonuje rabaty. Mam tez piwonie krzewiaste 2 szt ale tylko jedna z nich w tym roku u mnie zakwitła i to po 5 latach, druga ani drgnie.
Na pewno tu do ciebie wróce Mariuszu po wiedze i wrażenia wizualne !