Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

gierczusia 19:28, 31 sty 2013

asc napisał(a)
Spóźnione gratki.....

A co do hortensji to piszą, że jak zrobi się bardzo ciepło, to aby nie łapały chorób grzybowych i się nie wybudziły ze snu to można trochę rozchylać sexi ciuszki..

Aniu wielkie dzięki za kwiatucha i tą szaloną parę coś Ty im zrobiła ,że tak chciały pozować ??

No i poza tym dzieki za info o seksi szmatkach hortensji .,, będziemy odchylać rąbek , kiedy przyjdzie na to czas
gierczusia 19:33, 31 sty 2013

gusiarz napisał(a)
Elu - gratulacje. Ależ pędzisz, nie mogę nadążyć. U nas też cuuuudne słoneczko - aż mi się zachciało myć okna - a to się niezbyt często zdarza

Aguś dzięki za gratulacje ... Podpisuję się wszelkimi kończynami pod Twoją niechęcią do mycia okien , dołączając moją .... Ale przyznam , że takowe słoneczko, jak nam dziś dopisało baaaardzo dopinguje do mycia tychże ( zwłaszcza kiedy te smugi widać )

Mnie teź tak ten bieg do setki zmęczył , że teraz mam prawdziwy zgon

Aż mam stracha ,że Dziewczynki zechcą mnie w wapnie rozpuścić buziaki
Madziarzeszow 21:49, 31 sty 2013

Na pewno też masz u siebie dobre gabinety kosmetyczne jeśli to tylko przesuszona cera to proponuję coś mocno nawilżającego np ultradzwięki czyli wprowadzanie ampułki ze składnikami silnie odżywczymi i nawilżającymi w głąb skóry, pewnie jest też problem z naczynkami więc krem tłusty na buzię w zimie dla ochrony nawet jeśli idziesz wyrzucić śmieci i fluid albo puderek, ale jeśli to bardzo przesuszona cera , prawie atopowa to proponuję zacząć od lekarza dermatologa ,żeby wykluczył różne przypadłości a pózniej do kosmetyczki na zabiegi , odżywiania i nawilżania lub poprawa elastyczności skóry ....
Ale się rozpisałam pozdrawiam , a miało byc o ogrodzie
gierczusia 22:15, 31 sty 2013

Madziu wielkie dzięki za pomoc... Tak jak mówiłam ,szkoda ,że tak daleko ... A to ,że przy ogrodzie machnie się teź inne , troszku poboczne tematy , to chyba nic złego pozdrowionka
gierczusia 08:38, 01 lut 2013

Nie wiem , czy już pisałam , ale ponieważ jestem stworzenie ciepłolubne , to uwielbiam jeżdzić w ciepłe kraje , gdyż czuję się tam jak młody bóg ... Nnoooo bogini ... W ubiegłe wakacje będąc w wojaży zobaczyłam urocze trawisko , wysokości jakieś 1.4 M ...przy ziemi zielone u góry purpurowe... Wiechy były wyprostowane nie pokładające a najpoękniejszą ozdobą były rózowawe kłosy ... Nie widziałam wcześniej takiego cuda ... Chodziłam koło niego i chodziłam .. Jak koło jeża przed wyjazdem nie wytrzymałam i wyrwałam malutką kępkę , naprawdę malusieńką

Przywiozłam do domku i zaczęłam po pierwsze : starać się zidentyfikować dziada i po drugie : utrzymać go przy życiu ... Nooo i udało się okazało się ze to pennisetum rubrum ( uwielbiam tę nazwę )... Dostępny u nas bez problemów ( a ja bym tam mało zawału nie dostała ) .. Oczywiście Ogrodowisko pomogło .. W identyfikacji a nie w zawale , ma się rozumieć teraz rośnie jak szalone , atu środek zimy i ono się szykuje do kwitnienia .. I chyba wnet będę miała tam istny gąszcz

Tak wygląda pennisetum dorosłe

http://gardencoachpictures.wordpress.com/2011/02/28/fountain-grass/

A tak mój dzidziuś

GosiaJoanna 08:50, 01 lut 2013

Cudeńko ja też zawsze coś przytargam z wojaży heheh ale przyznam sie że roslinek nigdy nie przywoziłam tylko muszle lub kamienie
Mala_Mi 08:59, 01 lut 2013

Szkoda, że nie zimuje w gruncie ... ja już kilka podejść zrobiłam i klops...... Ale jest cudniaste
gierczusia 09:20, 01 lut 2013

Aaaa .. I jeszcze mam malutki problem , może ktoś pomoże czy taki jest mechanizm działania ściany wodnej ?? U góry zbiornik , do którego jest doprowadzony nadmiar wody , ona się przelewa i ścieka po ścianie ??? Bo ja nie umię sobie wyobrazić jak by to mogło działać ...
gierczusia 09:22, 01 lut 2013

GosiaJoanna napisał(a)
Cudeńko ja też zawsze coś przytargam z wojaży heheh ale przyznam sie że roslinek nigdy nie przywoziłam tylko muszle lub kamienie

Ja kiedyś byłam świadkiem jak jakiemuś dziadkowi wyciągali mega wielką muszlę z portek złapali go ,ale celnicy mieli taki ubaw , że starszy Pan był tak zdesperowny ,że pozwolili mu zachować ten skarb
gierczusia 09:24, 01 lut 2013

asc napisał(a)
Szkoda, że nie zimuje w gruncie ... ja już kilka podejść zrobiłam i klops...... Ale jest cudniaste

Aniuuuu naprawdę nie zimuje ??... ( może nawet nie dziwne , skoro w Egipcie rośnie z natury )

To co ?? Każdej jesieni brać do domku i uprawa tylko w pojemnikach ??