Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

Enya73 15:30, 27 maj 2013

Na początku, jak rośliny adoptują się do nowych warunków, to z reguły wolno rosną, a ta odmiana świerka do szczególnie szybkich nie należy, ale należy uwzględnić jego wielkość docelową.
Posadź tam sobie np.jakąś hortensję (poza tymi odmianami,które na 2 letnich pędach kwitną) albo weigelę pstrolistną lub kalinę odm.lantanum variegatum lub cokolwiek innego,co da się przycinać i Ci się podoba
gierczusia 15:34, 27 maj 2013

Enya73 napisał(a)
Na początku, jak rośliny adoptują się do nowych warunków, to z reguły wolno rosną, a ta odmiana świerka do szczególnie szybkich nie należy, ale należy uwzględnić jego wielkość docelową.Naprawdę posadziłaś go zbyt blisko.
Posadź tam sobie np.jakąś hortensję (poza tymi odmianami,które na 2 letnich pędach kwitną) albo weigelę pstrolistną lub kalinę odm.lantanum variegatum lub cokolwiek innego,co da się przycinać i Ci się podoba

Ten świerk rośnie już u mnie 4 lata .... A tej leszczyny , co mi chodzi po głowie , to nie da się ciąć ???
Enya73 15:37, 27 maj 2013

10 letnie drzewko może podobno osiągnąć 3 m wysokości 1 m średnicy, a będziesz tyle czekać? Sadziłaś ją bezpośrednio w glinę czy wymienialiście tę ziemię pod nasadzenie?

Danusia przycina wiele drzew,których podobno się nie przycina,więc na upartego,jak Ci się tak podoba, to zabawisz się w Edwarda Nożycorękiego i po sprawie, tylko nie wiem,czy drzewko nie straci wtedy na pokroju. Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz.Ale świerk wtedy musi pójść gdzieś indziej, bo te 2 rośliny razem wg mnie wzajemnie się wykluczają w tym miejscu.
gierczusia 15:44, 27 maj 2013

Enya73 napisał(a)
10 letnie drzewko może podobno osiągnąć 3 m wysokości 1 m średnicy, a będziesz tyle czekać? Sadziłaś ją bezpośrednio w glinę czy wymienialiście tę ziemię pod nasadzenie?

Danusia przycina wiele drzew,których podobno się nie przycina,więc na upartego,jak Ci się tak podoba, to zabawisz się w Edwarda Nożycorękiego i po sprawie, tylko nie wiem,czy drzewko nie straci wtedy na pokroju. Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz.Ale świerk wtedy musi pójść gdzieś indziej, bo te 2 rośliny razem wg mnie wzajemnie się wykluczają w tym miejscu.

Oczywiście,że zmieniliśmy ziemię.. Ale wiesz.. Ileż to można wymienić ???
Ooo , jak ja marzę ,żeby on mi osiągnął taką wysokość .. Bo póki co , to rośnie 10 cm na rok i prędzej umrę niż doczekam takiego wyniku wzrostowego

A co do tej nieszczęsnej leszczyny.. Ja właśnie się sugerowałam tym ,że ona jest na cięte żywopłoty
Eve 15:57, 27 maj 2013

oliwnika wsadź rośnie szybko, może być krzewem i drzewem, tnę go bardzo mocno i on to lubi

szybko ma liście i najpóźniej zrzuca, nie choruje

No tak teraz się wróciłam i poczytałam i pooglądałam miejsce Gapa ze mnie! Elu mnie to się podoba tak jak jest, drewutnia w ogrodzie musi być, a u Ciebie wygląda ona bardzo ładnie

GosiaJoanna 19:33, 27 maj 2013

Drewutnia również dodaje uroku ogrodowi, ja swojej nie będę osłaniała, jedynie co chce jakiegos powojnika posadzić
Enya73 19:35, 27 maj 2013

I zajrzyj do mnie, bo się okazuje, że najbliżsi znajomi o czymś dzisiaj zapomnieli
baraga1904 20:34, 27 maj 2013

gierczusia napisał(a)

Ja też tak mam Aguś .. Zwłaszcza teraz , kiedy koniec roku bliski i u nas jest szał ciał ... Ale zimą to wszystko sobie odbijemy

Ale mi szkoda ,że Cię nie będzie u Kapiasów ... A chora Ty może nie jesteś ???... Nooo nie ,żebym życzyła choróbska , aleeee.. ... Jakaś mała migrena ze zwolnieniem lekarskim ??

...oj...czy masz na mysli TEN szał ciał ewaluacyjny???czy tylko oceny?? jeśli ten pierwszy to współczuję... u nas zaczyna się 17 czerwca ale ja będę na Zielonej...hihihi
...a co do małej migreny....nieładnie tak się rozchorowac przed Zieloną...no nie? ale będę z Wami duchem...
gierczusia 20:35, 27 maj 2013

Enya73 napisał(a)
I zajrzyj do mnie, bo się okazuje, że najbliżsi znajomi o czymś dzisiaj zapomnieli

Spokojnie Anitko .. Gościa miałam .. Zdążę ...nie zapomniałam , jak bym mogła
bociek 20:53, 27 maj 2013

Ela, a na kiego grzyba chcesz zaslaniac drewutnie???????? oz to urokliwe. Ja bym tylko swierka zabrala stamtad, bo mu chyba nie pasi miejsce.

Jakiego goscia mialas z O i dlaczego nie ma fotek ze spotkania siem zapytowywuje...