Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Laskiem

Pod Laskiem

monia 20:10, 22 mar 2015

ziele napisał(a)
Zalogowałam się specjalnie żeby napisać, że wygląda teraz przestrzenniej i dużo lepiej. Mimo, że lubię ogrody kipiące zielenią, zagęszczone ponad miarę. Nie gniewaj się ale nie podoba mi się ten łuk w przejściu między budynkami. Pozdrawiam i zaznaczam.

Ania mi też nie pasi ten łuk dla tego muszę jakość zakamuflować bluszcz posadzę mam na szczęście taki ładny długi do przesadzenia więc szybko zakryje dojdzie jeszcze pergola z luku i furtka na górze i dole
monia 20:22, 22 mar 2015

na pergole róże to już Renia doradzi jakie, a na razie dajmy szanse twórcy ludowemu bo to nie koniec dojdzie pergola bramka i na łuku lampka z pokręconymi metalowymi zygzakami i kwiatkami
monia 21:48, 22 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Między róże możesz posiać szałwie trójbarwną.. prosto do gruntu, ale co jakiś czas dosiewaj, a tę co brzydka wycinaj.. lub do gruntu posiej niskie cynie

na szałwie trójbarwną to już nie za późno ? Ja muszę mieć coś łatwego w utrzymaniu bo nie dam rady w lato ogarnąć
Napia 22:23, 22 mar 2015

Tak jak dziewczyny polecam smagliczkę. Jest niezastąpiona i właściwie prawie w ogóle nie trzeba koło niej chodzić. Do późnej jesieni zdobi rabatę. Lobelię też mam i bardzo ją lubię.
Napia 22:30, 22 mar 2015

monia napisał(a)

Moniu, nie wiem, czy takie proste i wąskie rabatki to dobry pomysł Ten wewnętrzny dziedziniec warto by zaplanować kompleksowo, by wszystko do siebie pasowało.
andziurex 22:52, 22 mar 2015

A wiesz, że też o tym pomyślałam. Skoro tam ma być sala na przyjęcia to goście będą wychodzić na zewnątrz, pod tym kątem trzeba chyba "rozpracować" to miejsce. Czy planujesz tylko wesela? Bo już np. Komunie i chrzciny to czasami więcej dzieci niż gości dorosłych, masz jakieś miejsce dla zabawy dla nich?
Zielona 22:54, 22 mar 2015

Witaj Moniko. Renia zatroszczyła się o to, bym tu zajrzała. Domyślam się, że głowę masz pełną obrazów zapisanych po lekturze forum, ale... pokazałaś nam tak piękne i wyjątkowe miejsce, że moim zdaniem ogród powinien dopasować się właśnie do niego. To nie jest miejsce na nowoczesne, geometryczne nasadzenia. Ani na miejskie rabatki, choćby najpiękniej skomponowane. Jeśli masz ochotę obejrzeć klimat, do którego powinnaś (w mojej ocenie)zmierzać, zajrzyj koniecznie do Ewy (Pszczelarnia). Ewa to czarodziejka, która umiejętnie korzysta z forum. Docenia współczesne ogrody szyte ręką projektantów, ale w swoim stosuje nieco inne zasady. Bo w takich ogrodach jak Ewy i Twój, czas powinien się zatrzymać... i przenieść odwiedzających w inny świat... Czy byłaś już u Ewy?
Rench 23:07, 22 mar 2015

Zielona napisał(a)
Bo w takich ogrodach jak Ewy i Twój, czas powinien się zatrzymać... i przenieść odwiedzających w inny świat...

Pięknie to napisałaś
Zielona 23:22, 22 mar 2015

Rench napisał(a)

Pięknie to napisałaś

Dzięki, Renia. Myślę, że wiesz, o co mi chodzi. Ogród Moniki powinien "gadać" z otoczeniem. Pasuje tu sielskość, zapachy, naturalne formy... Tak mi się wydaje.
Rench 23:30, 22 mar 2015

Bo tam jest tak sielsko.
Może kiedyś pojedziemy się tam zrelaksować i jakąś aromaterapię zaliczyć