Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

malgorzata_s... 20:07, 16 gru 2013

No proszę, Tu kawkują w najlepsze Pozdrawiam
bogumila 21:41, 16 gru 2013

janina_zawada napisał(a)
Ja wspominam ciasto drożdżowe mojej babci , nigdy mi takie dziurkowane i wysokie nie wychodziły dopiero mama zdradziła mi sekret takiego ciasta .. Babcia urabiała wszystkie składniki oprócz masła , dopiero jak ciasto zaczęło się lepić do rąk ja podsypywałam mąkę a babcia podlewała masło i wyrabiała .. Zawsze widziałam to ale jakoś mi umknęło .. Pamiętałam tylko że trzeba urabiać prawie 100 razy aby wyszło pulchne .. Mimo tego i tak nie miało smaku babcinego drożdżowego ..
Smaki się zmieniają,wpływ na to mają składniki,których używamy.Dawniej to była mąka prosto z młyna...teraz nie wiadomo co ona zawiera.Ile tej mąki jest w mące?
Pieczono w piekarnikach opalanych drewnem...teraz ciasto "smażymy"
Dobrze,że pamiętamy te smaki....
bogumila 21:42, 16 gru 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No proszę, Tu kawkują w najlepsze Pozdrawiam
Gosiu...tak nam się zebrało na wspomnienia..
Bogdzia 21:47, 16 gru 2013

Trzeba bedzie spróbowac z tym dawaniem masła na końcu ale chyba dopiero na wielkanoc na drożdzowe sie zdecyduję.Pozdrawiam Bogusiu.
bogumila 21:51, 16 gru 2013

Bogdzia napisał(a)
Trzeba bedzie spróbowac z tym dawaniem masła na końcu ale chyba dopiero na wielkanoc na drożdzowe sie zdecyduję.Pozdrawiam Bogusiu.
Zawsze dodaję tłuszcz po dokładnym wyrobieniu ciasta ...czy to rozpuszczone masło,czy olej...
Bogdzia 21:52, 16 gru 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Zawsze dodaję tłuszcz po dokładnym wyrobieniu ciasta ...czy to rozpuszczone masło,czy olej...

Dobrze wiedziec bo ja od początku dawałam , widac było ze za ciężkie wychodzi.
Dzidka 22:10, 16 gru 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Smaki się zmieniają,wpływ na to mają składniki,których używamy.Dawniej to była mąka prosto z młyna...teraz nie wiadomo co ona zawiera.Ile tej mąki jest w mące?
Pieczono w piekarnikach opalanych drewnem...teraz ciasto "smażymy"
Dobrze,że pamiętamy te smaki....

To i ja powspominam.
Oranżadę - malinówkę, nalewaną prosto do przyniesionej butelki, w wytwórni u sąsiada. Co to był za zapach i smak. Albo oranżadki w proszku zlizywane z dłoni.
Och, to się nie wróci. A tak bardzo chciałabym jeszcze napić się takiej prawdziwej na cukrze wyrabianej oranżady.
jotka 23:55, 16 gru 2013

Nasłodziłam się u Ciebie Jako dziecko nie lubiłam drożdżowego ciasta, a teraz sama piekę To chyba najzdrowsze ciasto
bogumila 15:49, 17 gru 2013

Dzidka napisał(a)

To i ja powspominam.
Oranżadę - malinówkę, nalewaną prosto do przyniesionej butelki, w wytwórni u sąsiada. Co to był za zapach i smak. Albo oranżadki w proszku zlizywane z dłoni.
Och, to się nie wróci. A tak bardzo chciałabym jeszcze napić się takiej prawdziwej na cukrze wyrabianej oranżady.
Mamy,takie "swoje smaki dzieciństwa"...bezcenne...
bogumila 15:51, 17 gru 2013

jotka napisał(a)
Nasłodziłam się u Ciebie Jako dziecko nie lubiłam drożdżowego ciasta, a teraz sama piekę To chyba najzdrowsze ciasto
Zgadzam się z Tobą...dla mnie ciasto drożdżowe jest najzdrowsze....chociaż lubię też inne.