Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

JoannA 20:36, 19 lis 2015

Juz kiedys pisalam Haniu, ze po starym ogrodzie wspomnienia tylko zostaly. Ogrod przeszedl ogromna metamorfoze i zal troche ze fotek porownawczych brak. Rabata trawiasta super, a jak dojda cebulowe to dopiero bedzie szal. Krokusy w trawniku swietny pomysl.
Iwk4 21:07, 19 lis 2015

Piękna jest ta rabata trawiasta.

Jak krokusy kwitná, na koszenie trawy jest za wcześnie. Jest jeszcze zimno i ona tak szybko nie rośnie. W jednym ogrodzie co roku widuję krokusy w trawniku. Fajnie wyglądajæ.
Dorota123 14:41, 22 lis 2015

Widziałam zakupy cebulowych i ciekawy sposób sadzenia w trawniku. Kiedyś sadziłam w trawniku żonkile, ale nie było efektu, pomimo że wysadziłam na prawdę dużo cebul. Trudno było utrzymać ładny trawnik. Anabelki masz śliczne, u mnie tylko z tych starych o wiotkich pędach. Wczoraj zakończyłam sadzenie cebulowych, zostało mi tylko zadołować 4 pojemniki z tulipanami i hiacyntami.
Kasya 14:43, 22 lis 2015

Muszę w takim razie tez posadzic na trawniku w przyszlym roku
Bomena 20:20, 22 lis 2015

Witaj Haniu ! Zachwyca mnie ta rabata trawiasta, jest prześliczna ! Nie widzę dokładnie co to za roślinki żółte pomiędzy kostrzewą a stipą ? Swietnie kontrastują fakturą !
Anabell 22:03, 22 lis 2015

Dorotko!
mnie narcyzy w trawniku kwitły też w pierwszym roku, ale to bardzo dalekie czasy tak mocno nie dbałam o koszenie ciągle przerastała trawa w łąkę, cebule miały mały dostęp powietrza.

Moje też zwykłe anabelki.
Mam je w następnym roku lepiej podwiązać, burza z ulewą przyszła w czasie największego kwiecia i położyła, byłam tak bezradna zostawiłam bez poprawiania.
Już też mogę zakomunikować koniec sadzenia, została gratisowa paczka narcyzów 25 szt. Poczeka do wtorku.

Kasiu!
posadzisz i będziemy cieszyły oczy.
Oby kwitły w następnych latach jak najdłużej. Mam nadzieję, że się namnożą cebulki, trzeba pamiętać w te miejsca dać nawozu potasowego zaraz po przekwitnięciu. Trawnik w tym czasie dostaje większe dawki azotowych.
Anabell 22:13, 22 lis 2015

Bomena napisał(a)
Witaj Haniu ! Zachwyca mnie ta rabata trawiasta, jest prześliczna ! Nie widzę dokładnie co to za roślinki żółte pomiędzy kostrzewą a stipą ? Swietnie kontrastują fakturą !

Między kostrzewą a stipą są posadzone maleńkie tuje Danica aurea.
One były zamawiane ukorzenione maleńkie sadzoneczki i w tym roku podrosły dużo.
Z czasem kostrzewę usunę.
Dziś wiązałam trawki, by między nimi sadzić cebule, było za ciemno na zrobienie zdjęcia. Trawki ciekawie wyglądają.
anka_ 10:51, 23 lis 2015

Haniu obejrzałam kilka stron początku i kilka końcowych i ..... muszę przeczytać całość, bo nie wiem czy to cały czas ten sam ogród.
Łany traw cudowne.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Anabell 20:03, 23 lis 2015

Aniu! daj spokój z oglądaniem całości.
Wiosną 2014 r. przesadzałam część drzew z przodu działki na tył, wjazd został ten sam. Z przodu ustąpiłam miejsca pod budowę domu dla syna.
Dlatego był stary ogród i teraz tworzy się nowy.
Na tym teraźniejszym miejscu ogrodu były hale, zostały rozebrane i szybko tworzone rabaty.
Kasya 20:09, 23 lis 2015

Haniu, masz iryski holenderskie moze ? bo tak szukam info czy one jednoroczne ? bo w drugim roku nie zakwitly...