Ewo ! o 10 m od granicy wiem od komisji co chodziła sprawdzać umowy śmieciowe.
Sama pokazałam gdzie wyrzucam odpadki domowe i ogrodowe. Uważałam mam w dobrym miejscu. obsadziłam dużymi krzewami porzeczki alpejskiej. i zwrócił mi uwagę a mierzymy czy odpowiednio od granicy. Dlatego pamiętam .

Pierwszy mój kompost. był ok 2 m od granicy. Posadziłam na nim 40 szt borówek amerykańskich.
Właśnie zastanawiałam się nad tym co mają zrobić Ci jak wąska działka. Moja ma 36 m szer i jest długa.
Pasowało mi przenieść kompostownik w inne miejsce po długości działki zastawione prawie z każdej strony . Od domu mam ok 20 m. i latem jak wiatr to czuję.
Może są to różne przepisy dla gmin jak ze spalaniem resztek. wolno spalać od października do marca , ale jeśli będzie donos od sąsiada to i przepis nie pomoże. Na stronie int. w mojej gminie można.
Drzewka i budynki co innego a fermentacja wydziela nieprzyjemny zapach.
Sąsiad mojej córki wykopał dół i składał tylko skoszoną trawę coś strasznego wieczorem.
Marysiu! Jak będziesz robiła mur oddzielający, to upewnij się w swojej gminie znajdziesz na stronie inter. przepis.
Teraz tak jest jeśli pobuduje się sąsiad obok ,to zaraz skarży.
Są środki do przyśpieszenia w dojrzewaniu kompostu. sypałam tez saletrę amonowa na pryzmę odpadów i lałam wodę przyśpiesza dojrzewanie pryzmy. Zawsze była jeszcze przerzucona.