Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Rench 00:33, 12 mar 2013

Witaj Haneczko ,czy żurawka Purple Petticoats ma rózowe kwiatki,czy kremowe.
Potrzebuję ciemną żurawkę .która rośnie wysoka i ma białe lub kremowe kwiatki.
Wiesz może które mogą takie być ?
Tess 00:33, 12 mar 2013

Haniu, czytałam u Renaty, że heliotrop będziesz jeszcze siała.
Nie za późno?
Bo on podobno 6 tygodni wschodzi (no, długo jakoś).
Pytam, bo rozważam posianie, nawet nasionka już mam, tylko po kupieniu przeczytalam, że już za późno i odstąpiłam....
Rench 00:44, 12 mar 2013

Ło matko,mówisz Tess że późno na sianie,a mi nasiona werbeny dopiero idą pocztą.
Też bedzie za późno,jak ona wschodzi ?
Anabell 00:54, 12 mar 2013

Kupiłam drugi , bo jeden mi nie wschodzi może stare nasiona myślałam. a ja gdzieś czytałam komuś po tygodniu powschodził. sieję zobaczę , ja pierwszy raz sieję. wydaje mi sie jak będzie miał ciepło to szybko wyjdzie to są małe nasionka .o lobelii piszą długo wschodzi a mnie po tygodniu wyszła , ale wyległa miała za mokro i ciemno. zasiałam drugi raz. Przecież to marzec. uważam że zdąży ,w maju i tak podwójnie wszystko rośnie.
Tess 00:58, 12 mar 2013

A to może i ja jeszcze posieję?
Nic nie tracę, a zyskać mogę
Dzięki, Haniu
anna_g 09:40, 12 mar 2013

Tess napisał(a)
Haniu, czytałam u Renaty, że heliotrop będziesz jeszcze siała.
Nie za późno?
Bo on podobno 6 tygodni wschodzi (no, długo jakoś).
Pytam, bo rozważam posianie, nawet nasionka już mam, tylko po kupieniu przeczytalam, że już za późno i odstąpiłam....

Siałam heliotrop końcem lutego - tydzień - może nawet niecały mi wschodził. Więc spokojnie wyjść wyjdzie. Czytałam tylko że on zakwita po 16 tygodniach od wzejścia - więc chyba "tu jest pies pogrzebany" im później wysiany i im później wzejdzie tym później zakwitnie...
W wątku o heliotropie - tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/135-heliotropium-arborescens-heliotrop-peruwianski wyczytałam też że należałoby go poddać stratyfikacji - ja tego nie robiłam bo jak o tym przeczytałam to on już mi wykiełkował
Jedynie co to przyznaję, że wykiełkował może w 30% - nawet nie wiem czy tyle, ale nasion było bez liku więc nie robi to problemu.
Pozdrawiam
margi 18:09, 12 mar 2013

Koniecznie musisz pokazać jak wzejdzie.
JoannA 07:07, 13 mar 2013

Haniu, te w Lidlu też mi się podobają, wyglądają całkiem przyzwoicie. Chyba poproszę córkę żeby zajrzała i oceniła ich wygląd bo czasami w gazetce fajne a na sklepie szajs.
W Wawie sypie od rana śnieg, zaczynam się powoli irytować na taką pogodę, widziałaś ile mam śniegu na działce.
Haniu, korzystaj z okazji i się kuruj bo dużo pracy przed nami w tym roku. Za okno nie zerkaj
Pozdrawiam cieplutko
danuta_szwajcer 19:33, 13 mar 2013

U nas tez zimno i ponuro Haniu i zaraziłam się sianiem nasionek bo gdzie nie popatrze to komus cos wschodzi) pozdrawiam i zdrowia życze
Anabell 23:20, 13 mar 2013

W Auchan dziś byłam widziałam bukszpany w małych doniczkach śr. 9 cm wys.15/20 po 3,79 zł..
Wydaje mi się wielkością mogą być jak podają w Lidlu.
Wróciłam do domu do skrzynki włożyli mi gazetkę Ogród. Wszystkich roślin nie było , ustawiali od 14- 03 ma ją być Tuje formowane kulki na kiju wys. 50 cm, śr. 20 cm. Rododendrony w don. 1litr wys. 20-30 po 6.99 zł. 2 litr. d. 30-40 cm 12,49 zł 5 litr. wys 50 18,99 zł
Krzewy w woreczku po 3,89 dziś kupiłam po 5, 86.
Rododendrony kilka lat temu kupiłam malutkie po 5zł szybko się rozrosły.