Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Madzenka 12:20, 14 cze 2014

Pogubiłam się w Twoich wątkach ale już się odnalazłam
Cieszę się, że zaraziłam Cie żywopłotem grabowy, bedziesz się zachwycała zmiennością tego żywopłotu o róznych porach roku. Ja uwielbiam gdy staryują te maluteńkie seledynowe listki w kwietniu. To jespt dla mnie sygnał prawdziwej wiosny

Napisz proszę jak opiekujesz sie carex evergold. Miałam piekne po tegorocznej zimie, zatem ich nie lrzycięłam. Teraz wyszły przepiękne młode listki a stare brzydną....strasznie mnie to drażni. Ni dam rady w 7 carexach powycinać pojedyncze listki bo są ich setki jeśli nie tysiące.... Obciąć całość szkoda. Cyba przegapiłam odpowiedni moment na ich przycięcie?
Madzenka 12:20, 14 cze 2014

I nie dopisałam, że ogród nie tylko wypiękniał, nabrał blasku ale przede wszystkim dojrzał. Chyba jesteś z niego bardzo zadowolony i wszyscy wkoło chwalą Cię ?
nieszka 12:35, 14 cze 2014

Piękny ogród i świetne zdjęcia! Aż się chce mnieć u siebie takie zestawienia roślin
Jagodaa 12:49, 14 cze 2014

Moja lawenda zrobiła się ciemnofioletowa, kwiatostany urosły .

Jak ja dawno nie widziałam takich maków, śliczne. W dzieciństwie to był stały punkt programu: bukiety z polnych kwiatów, nie mogłam pojąć dlaczego takie śliczne chabry przeszkadzają w zbożach i że to źle .
Pawlus 21:34, 14 cze 2014

Marzeno Muszę usunąć chyba z podpisu link do działu projektowego. Mam wszystko już prawie gotowe więc wątki połączyłem.
Żywopłot grabowy był moim marzeniem odkąd zobaczyłem go u Ciebie. Niech tylko zdrowo rośnie. Coś mi wiosną podżerało listki, po oprysku jest ok.

Co do carex'ów Evergold. To była ich pierwsza zima, bardzo łagodna, więc na wiosnę wyglądały nienagannie. Urwałem tylko kilka najbardziej brązowych listków. Drażniły mnie kwiatostany - pourywałem. Przy 5 sztukach można się w to bawić, gorzej z większą ilością.

Teraz te starsze listki rzeczywiście są nieciekawe ale w ogóle ich nie widać.

Nieszko dziękuję, takie słowa jeszcze bardziej motywują.

Syla 09:54, 15 cze 2014

Grabowy żywopłocik

Pamiętasz może nazwę tego klematisa .... piękny !!!! A żywopłot niech szybko rośnie na zdrowie ...
Madzenka 11:19, 15 cze 2014

Pawlus napisał(a)
Marzeno Muszę usunąć chyba z podpisu link do działu projektowego. Mam wszystko już prawie gotowe więc wątki połączyłem.
Żywopłot grabowy był moim marzeniem odkąd zobaczyłem go u Ciebie. Niech tylko zdrowo rośnie. Coś mi wiosną podżerało listki, po oprysku jest ok.

Co do carex'ów Evergold. To była ich pierwsza zima, bardzo łagodna, więc na wiosnę wyglądały nienagannie. Urwałem tylko kilka najbardziej brązowych listków. Drażniły mnie kwiatostany - pourywałem. Przy 5 sztukach można się w to bawić, gorzej z większą ilością.

Teraz te starsze listki rzeczywiście są nieciekawe ale w ogóle ich nie widać.

Nieszko dziękuję, takie słowa jeszcze bardziej motywują.

Moje carexy evergold mam dwa sezony, w ubiegłym roku były malutkie więć lroblemu nie było, po sezonie były wielkie, po zimie wyglądaly pieknie a teraz naganne ubiegloroczne liscie mnie drażnia po prostu gdy bedą ruszać niwe orzyrosty, będę ciąć stare liście.
Madzenka 11:19, 15 cze 2014

Graby w takich warunkach szybko urosną
Pawlus 11:53, 15 cze 2014

Syla napisał(a)

Pamiętasz może nazwę tego klematisa .... piękny !!!! A żywopłot niech szybko rośnie na zdrowie ...

Mam jeszcze chyba od niego ulotkę. Sprawdzę
Pawlus 11:57, 15 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Moje carexy evergold mam dwa sezony, w ubiegłym roku były malutkie więć lroblemu nie było, po sezonie były wielkie, po zimie wyglądaly pieknie a teraz naganne ubiegloroczne liscie mnie drażnia po prostu gdy bedą ruszać niwe orzyrosty, będę ciąć stare liście.

I chyba tak będzie najlepiej. Przycięcie tuż przed ruszeniem nowych listków.
1 sztukę mam dwuletnią, psy zmasakrowały mi ją po zimie 2013/2013. Startowała od zera i szybko się pozbierała. Tu widać, że starych liści nie było (foto z sierpnia 2013):

Aktualne zdjęcie wstawię wieczorem.