Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Loosiuu 21:26, 08 mar 2015

Hmm.. a ja bym zamienił funkie na niski żywopłot z berberysów czerwonych 'Atropurpurea Nana' czy 'Admiration'
Pawlus 21:37, 08 mar 2015

Loosiuu napisał(a)
Hmm.. a ja bym zamienił funkie na niski żywopłot z berberysów czerwonych 'Atropurpurea Nana' czy 'Admiration'

Berberysy jak najbardziej, tylko to jest dość cienista rabata. Od południa rośnie żywopłot z thuj. Od wschodu ściana budynku. Byłyby zielone...

A może zostawić tylko 3 kolory - zieleń, żółć i biel? A wyszaleć się kolorami nad stawem?
Pawlus 18:48, 15 mar 2015

Wiosna jakoś tak powoli i leniwie się wprowadza. Mimo zimnicy udało mi się przekopać kolejną część nad stawem pod nowy trawnik. Zostało tylko wyrównanie terenu i za 2 tyg mogę siać trawę. W tym tygodniu mam zamiar dokończyć skarpę żeby też była już gotowa.

Jedyne cebulowe jak dotąd to iryski. Przez chłodny tydzień stoją w miejscu.

Wrzośce też stoją...Nie podobają mi się prognozy, konkretnej wiosny nie widać do końca marca
Pawlus 20:19, 19 mar 2015

Melduję, że rewolucja przed domem rozpoczęta. Bukszpany z Allegro dotarły w środę. Jak na sadzonki za 1 zł - wypasione Oby tylko się przyjęły.
Zdjęć na razie nie mam bo kończę po ciemku. Zostało mi jeszcze 21 sadzonek, robię obwódkę w geometrycznym.

Niestety rewolucja będzie trwała dłuuugo. Po kupnie samochodu ciągle brak kasy...Niby wygoda, ale skarbonka bez dna. Odbiję się w maju, wtedy poszaleję

Widok już nieaktualny:

Zostały jeszcze do przesadzenia 3 pomarańczowe jałowce ale te nie przeszkadzały mi w sadzeniu obwódek. "Bonzai" trafił do wielkiej donicy, może się sprzeda u sąsiadki na szkółce.

Z tego wszystkiego zapomniałem o oprysku Miedzianem i Promanalem. Może jutro zdążę chociaż Miedzian. Na Promanal już za późno...
leon60 20:24, 19 mar 2015

oooo będzie serial
Luki 20:30, 19 mar 2015

Najważniejsze, że się zaczęło, a na rabatę masz cały sezon i uwierz mi nie ma się co śpieszyć. W zeszłym roku się śpieszyłem i np na trawkach straciłem dwa razy
Co do samochodów... wygodne i potrzebne , ale to nic dobrego. Wczoraj na parkingu ktoś obdarł mi nadkole i sobie pojechał, pozostaje się cieszyć, że nie ma wgnieceń
Pawlus 20:33, 19 mar 2015

leon60 napisał(a)
oooo będzie serial

W porównaniu do Twoich rewolucji to jedynie serialik
Pawlus 20:35, 19 mar 2015

Luki napisał(a)
Najważniejsze, że się zaczęło, a na rabatę masz cały sezon i uwierz mi nie ma się co śpieszyć. W zeszłym roku się śpieszyłem i np na trawkach straciłem dwa razy
Co do samochodów... wygodne i potrzebne , ale to nic dobrego. Wczoraj na parkingu ktoś obdarł mi nadkole i sobie pojechał, pozostaje się cieszyć, że nie ma wgnieceń

Cieszę się, że bukszpany już mam posadzone. Trochę bałem się jakości.

Dobrze, że tylko przytarcie. Jak w końcu się odkuję samochód przyda się do zwożenia ogrodowych łupów
leon60 20:39, 19 mar 2015

Pawlus napisał(a)

W porównaniu do Twoich rewolucji to jedynie serialik

lubię serialiki
Pawlus 21:32, 20 mar 2015

No to pokazuję co udało mi się zrobić w środę i czwartek po pracy. Czasu mało, ale się wyrobiłem. Buksy troszkę nie mają koloru, rosły w szczerej glinie.
Przyznacie, że jak na 1 zł całkiem całkiem. Teraz tylko przyciąć i niech rosną

Kwadrat wyszedł spory, 3 x 3 m. Ciągle dumam jak rozmieścić w nim rośliny. Myślę o buku Dawyck Purple z kulkami bukszpanowymi. Do tego jakieś wypełnienie i żwirek. Tylko co ma być tym wypełnieniem...