Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 22:02, 18 gru 2014

Ivvvona napisał(a)
Podobny piernik robi moja córka - też ciasto dojrzewa miesiąc. Mam z nią dobrze - wyręcza mnie w pieczeniu ciast a ja się nie sprzeciwiamPozdrawiam przedświątecznie

Mnie też córka pomaga. Obiecała upiec sernik i smaczne drożdżowe rogaliki. Przepis na te ostatnie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Robiła je już moja babcia, potem mama i jej siostry, moja siostra i ja, a teraz córka.
Pozdrowienia odwzajemniam.
Ivvvona 22:08, 18 gru 2014

Podobnie jak u nas z piernikem - przepis pochodzi od babci mojego M
Dzidka 22:13, 18 gru 2014

barbara_krajewska napisał(a)

smaczne drożdżowe rogaliki. Przepis na te ostatnie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Robiła je już moja babcia, potem mama i jej siostry, moja siostra i ja, a teraz córka.

Uwielbiam czytać i zbierać takie przepisy-perełki.
barbara_kraj... 23:09, 18 gru 2014

Dzidka napisał(a)

Uwielbiam czytać i zbierać takie przepisy-perełki.

Rogaliki drożdżowe w cukrze

Składniki:
1 kg mąki pszennej
10 całych jaj
30 dag masła! roztopionego
10 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
szczypta soli
skórka pomarańczowa kandyzowana (konieczna)
cukier gruby kryształ!

Jajka rozbić, roztrzepać. Roztopić masło.
Zrobić zaczyn z droźdźy: drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru, dodać letnie mleko i łyżkę mąki. Zostawić do wyrośnięcia w cieple.
Jaja, wyrośnięty zaczyn wlać na mąkę, dodać sól, wyrobić. Dodać roztopione masło, wyrobić. Dodać skórtkę pomarańczową, wyrobić.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 min.

Brać po nieduzej porcji ciasta, wałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić na trójkąty, które kolejno wałkować w grubym cukrze. Kształtować rogaliki, układać na posmarowanej masłem blasze, posmarować je roztrzepanym jajkiem i natychmiast piec w temp. 180 st.C przez około 30 min. do zrumienienia. Po upieczeniu natychmiast zdejmować z blachy, bo roztopiony cukier szybko karmelizuje się i może przywrzeć.
Trochę trudności sprawia dzielenie ciasta na trójkąty, bo ciasto szybko rośnie i ściąga się. Ale można dojść do wprawy.

AgnieszkaW 23:41, 18 gru 2014

Basiu, ten przepis muszę koniecznie wypróbować, bo jest bardzo przekonywujący w składnikach, a jak ze świeżością tych rogalików w następnych dniach po upieczeniu, nie są suche (chodzi mi o kilkudniowe przechowywanie)?
barbara_kraj... 23:46, 18 gru 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Basiu, ten przepis muszę koniecznie wypróbować, bo jest bardzo przekonywujący w składnikach, a jak ze świeżością tych rogalików w następnych dniach po upieczeniu, nie są suche (chodzi mi o kilkudniowe przechowywanie)?

Moja Mam trzymała je w płóciennym woreczku i długo były świeże.
U mnie przy c.o. to niemożliwe, za to przechowywanie w puszce zdaje egzamin.
monteverde 00:01, 19 gru 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Rogaliki drożdżowe w cukrze

Składniki:
1 kg mąki pszennej
10 całych jaj
30 dag masła! roztopionego
10 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
szczypta soli
skórka pomarańczowa kandyzowana (konieczna)
cukier gruby kryształ!

Jajka rozbić, roztrzepać. Roztopić masło.
Zrobić zaczyn z droźdźy: drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru, dodać letnie mleko i łyżkę mąki. Zostawić do wyrośnięcia w cieple.
Jaja, wyrośnięty zaczyn wlać na mąkę, dodać sól, wyrobić. Dodać roztopione masło, wyrobić. Dodać skórtkę pomarańczową, wyrobić.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 min.

Brać po nieduzej porcji ciasta, wałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić na trójkąty, które kolejno wałkować w grubym cukrze. Kształtować rogaliki, układać na posmarowanej masłem blasze, posmarować je roztrzepanym jajkiem i natychmiast piec w temp. 180 st.C przez około 30 min. do zrumienienia. Po upieczeniu natychmiast zdejmować z blachy, bo roztopiony cukier szybko karmelizuje się i może przywrzeć.
Trochę trudności sprawia dzielenie ciasta na trójkąty, bo ciasto szybko rośnie i ściąga się. Ale można dojść do wprawy.

Basiu ile rogalików wychodzi z tej porcji? rogaliki nie za duże, takie kształtne ja wałkuję okrąg a potem nożem kroję na trójkąty, od razu ciasto przekrawając aha a wyrabiać można w robocie?
AgnieszkaW 00:02, 19 gru 2014

Dzięki za odpowiedź, oczywiście one są nadziewane czymś, np. dżemem, serem, powidłami itp.?
Pszczelarnia 10:03, 19 gru 2014

... kolejno wałkować w grubym cukrze - to wydaje mi się nowością technologiczną, Basiu. A o czym się pisze? Bo nie wiem.

EDIT: a to wiem. Ale to radość z powodu narodzin!

Mnie tez lepiej czasami samej w kuchni, M. tylko jako podkuchenny i zaopatrzeniowiec.
barbara_kraj... 22:16, 19 gru 2014

monteverde napisał(a)

Basiu ile rogalików wychodzi z tej porcji? rogaliki nie za duże, takie kształtne ja wałkuję okrąg a potem nożem kroję na trójkąty, od razu ciasto przekrawając aha a wyrabiać można w robocie?

To zależy jak duże trójkąty wykroisz. Gdy średnie to rogalików sporo, nawet około 45 być może.
Aniu, drożdzowe ciasto wyrabiać lepiej ręką.