Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

monteverde 23:30, 02 paź 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, obejrzałam tę Virgin i stwierdzam, że moja na pewno nią nie jest. Czyli mam Green Jewel. Na zdjęciach za bardzo tego seledynu nie widać, bo mój aparat byle jaki

A co do rutewki, to się nie martw, toż to bylina i wiosną pięknie odrośnie.
Nie rozglądam się za Thalią, bo miałam ją kiedyś i po jednym sezonie zmarniała, a w trzecim całkiem przepadła. To było siedem lat temu, może teraz ta odmiana uszlachetniona bardziej? Ale jej biel bardzo mi się podobała, no i to, że na jednej łodyżce miała czasem po dwa kwiatki.
Tak wyglądała w 2008 roku

a tak rok później

Mamy obie Jewel z rutewką mnie pocieszylas ale bialej takiej nie mam mam dwie takie i takie
może zrobimy podmiankę?
monteverde 23:37, 02 paź 2015

No właśnie początek
barbara_kraj... 23:43, 02 paź 2015

hanka_andrus napisał(a)
Chryzantema piękna! A i reszcie nic nie dolega.
Ja na swoje cebulowe też jeszcze miejsca nie znalazłam.
Miłego ogrodowania.

Witaj, Haniu!

Tak, ten Złocień czerwonawy Clara Curtis (Chrysanthemum Clara Curtis) jest piękny i co roku obficie mi kwitnie, zwabia też mnóstwo motyli.

'Ogrodowanie' może być miłe, bo do posadzenia zostały mi tulipany Tarda, kosaćców ((Iris reticulata) cztery odmiany i hiacynciki hiszpańskie.
Kto wie, czy czegoś jeszcze przesadzać nie będę?
barbara_kraj... 23:50, 02 paź 2015

monteverde napisał(a)

Mamy obie Jewel z rutewką mnie pocieszylas ale bialej takiej nie mam mam dwie takie i takie
może zrobimy podmiankę?

Aniu, tę białą dopiero co kupiłam, ale jak się rozrośnie, to chętnie Ci odsadzę. Fioletową mam i z samosiewu podobną do tej jasnej.
Tę białą kupiłam u nas we wrześniu na targach rolniczych.
Milka 12:35, 03 paź 2015

Przedwczoraj i dzisiaj odzyskałam miejsca na cebulowe. Wywaliłam hortensję Anabellkę, bo denerwowały mnie jej pokładające się pędy kwiatowe oraz część irysów syberyjskich. Zastanawiam się nad usunięciem jednej z hortensji ogrodowych. Ta odmiana jest wyjątkowo kapryśna. Jej kwitnienie zależy od majowych przymrozków. Natomiast bukietowe i drzewiaste są niezawodne.

W dalszym ciągu jest niesamowicie sucho. U nas padało tydzień temu. I to byle jak.

Jesienne barwy

Zachwycające ujęcia
Jeżówki z trawka też długo cię nie było, chyba zapracowana byłaś Basiu, pozdrawiam
monteverde 19:52, 03 paź 2015

Aniu, tę białą dopiero co kupiłam, ale jak się rozrośnie, to chętnie Ci odsadzę. Fioletową mam i z samosiewu podobną do tej jasnej.
Tę białą kupiłam u nas we wrześniu na targach rolniczych.

Dobrze Basiu
boguslawa_ma... 21:31, 03 paź 2015

Złocień pięknie kwitnie ,u mnie się położył i musiałam go podwiązać ,ale wygląda dobrze lubie na niego patrzeć jak na nim pszczółki pracują
23:04, 03 paź 2015
Basiu, jeśli w tym roku rozczarowała Cię dichondra, nie rezygnuj, może w przyszłym Cię nie zawiedzie. Zauważyłam, że jednak lepiej rośnie w cieniu, lub półcieniu, ze stale wilgotnym podłożem. Ja korzystam ze skrzynek z podwójnym dnem. Zobacz jak w tym roku urosła w takich warunkach, nie mniej niż 1,5 metra. Ona też dziwnie rośnie, nie tylko do słońca, bo od strony okna jest "upchana" druga jej część.

mira 00:46, 04 paź 2015

Iwa napisał(a)
Basiu, jeśli w tym roku rozczarowała Cię dichondra, nie rezygnuj, może w przyszłym Cię nie zawiedzie. Zauważyłam, że jednak lepiej rośnie w cieniu, lub półcieniu, ze stale wilgotnym podłożem. Ja korzystam ze skrzynek z podwójnym dnem. Zobacz jak w tym roku urosła w takich warunkach, nie mniej niż 1,5 metra. Ona też dziwnie rośnie, nie tylko do słońca, bo od strony okna jest "upchana" druga jej część.

Tez mam w cieniu - widziałam w mieście w dekoracji kiedyś i mi sie spodobała - czy to jednoroczna roślina?

u Ciebie cudna
09:02, 04 paź 2015
Miro,czytałam na innym forum,że ktoś z sukcesem przechował Dichondrę w domu, tylko szczegolów chyba nie opisał. W skrzynce przemarza,to bylina, ale naturalnie rośnie w Meksyku i Ameryce Południowej.Ja kupuję wiosną nowe sadzonki.Sądzę ją do skrzynek każdego roku (tu, w są trzy sadzonki).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies