Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 22:10, 04 lis 2017

hanka_andrus napisał(a)
Basiu, czy eukomisy wykopujesz na zimę? Czy masz je w donicach? Śliczne są, szczególnie ten z fioletem.

Kiedyś sadziłam w donicach, ale ostatnie lata bezpośrednio do gruntu. Są dorodniejsze. Po zaschnięciu liści (wystarczy jak zżółkną) trzeba wykopać, oczyścić z ziemi i w trocinach przechować do wiosny.
Ale można w donicach, byle dużych. Wowczas wystarczy przestać podlewać, usunąć zaschłe liście i w donicy przetrzymać do wiosny. A wiosną, albo dołożyć świeżej ziemi, albo całkiem wymienić.
Bulwy Eukomisow są bardzo trwałe. Nie wysychają i wiosną wypuszczają 'kły', wtedy czas je sadzić.
barbara_kraj... 22:16, 04 lis 2017

an_tre napisał(a)

moje już przekwitły, poszły dziś w odstawkę

Aniu, białe zakwitły dopiero w tym roku. Cieszę się bardzo, bo myślałam, że coś im dolega. Ale wszystko w porządku. Z tych bulw od Ciebie zakwitły cztery. Niektore się położyły na skutek przymrozku. Dopiero jak się liście zwarzą wykopię.

barbara_kraj... 22:25, 04 lis 2017

paniprzyroda napisał(a)
Właśnie dziś myślałam o Tobie Len jest niesamowity, żywotny, do niedawna kwitł. Trochę pomogłam mu się wysiać obok, nie mam jednak pewności, że nie wypielę wiosną. Nasiona do doniczki i zadołować, da radę?

Eukomisy piękne.
Dostałam maleńkie sadzonki, co dalej z nimi...nie wiem Podlewać, niech rosną? Buziaki

Nie dasz rady wypielić wszystkiego lnu, u mnie go wszędzie pełno. Oczywiście w pobliżu rośliny matecznej. Szybko kiełkuje i łatwo go poznać. Mam nadzieję, że roślin matecznych się nie pozbyłaś, to bylina, świetnie zimuje. Moje teraz mają śliczne, niebieskawo-zielone przyrosty. Ale jak chcesz mieć pewność, zasiej w doniczce, zadołuj, a wiosną poflancujesz.

Sadzonki Eukomisu? Może bulwki? Fotkę wstaw, pomyślimy.
paniprzyroda 22:48, 04 lis 2017

Oczywiście len rośnie i faktycznie, ma ładne, świeże przyrosty. W ubiegłym roku mi się nie rozsiał. A co do sadzonek, może to i bulwki, ledwie odrobinę zielonego kiełka widać, no chyba, że coś pomyliłam
Nallar 23:44, 04 lis 2017

barbara_krajewska napisał(a)

Hortensja od Ewy ma się dobrze

Jaka ładna jeszcze....moje już brązowe.
barbara_kraj... 00:00, 05 lis 2017

paniprzyroda napisał(a)
Oczywiście len rośnie i faktycznie, ma ładne, świeże przyrosty. W ubiegłym roku mi się nie rozsiał. A co do sadzonek, może to i bulwki, ledwie odrobinę zielonego kiełka widać, no chyba, że coś pomyliłam

Mariolko, za wcześnie na pędzenie Eukomisów, lepiej je zostawić poza wilgotnym podłożem, przesypać trocinami i zostawić w chłodnym miejscu.
barbara_kraj... 00:02, 05 lis 2017

Nallar napisał(a)

Jaka ładna jeszcze....moje już brązowe.

Moje też brązowe, dzisiaj ścięłam większość, bo śnieg i tak by je połamał, zresztą wiatr to już częściowo zrobił. Kompost zasiliły.
barbara_kraj... 00:06, 05 lis 2017

Czy u Was róże też takie zielone? U mnie tylko Chopin bez liści, chore były i oberwałam.

barbara_kraj... 00:08, 05 lis 2017

Spokojnej nocy i miłej niedzieli.

hanka_andrus 07:16, 05 lis 2017

Nie, Basiu. Moje róże bezlistne już. Ciekawe jak przetrzymają zimę? U Ciebie jeszcze jej nie widać.
Miłego odpoczynku.