Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 20:15, 09 lis 2017

Dzisiaj kontynuacja prac z pigwowcem. Zamierzam zrobić galaretkę i powidła. Fajny przepis w necie znalazłam http://frosch.blogspot.com/2015/10/galaretka-z-pigwowca.html
barbara_kraj... 20:27, 09 lis 2017

Zaczynają kwitnąć grudniki, ale ciekawsze kwiaty będzie miał Storczyk Cattleya. Niewielką sadzonkę dostałam od sąsiadki, u której świetnie rośnie i obficie kwitnie.
Nie mam doswiadczenia w uprawie tej odmiany, ale ponieważ to storczyk niższej kwalifikacji, zakładam, że w uprawie kłopotów z nim nie będzie.

Nallar 20:36, 09 lis 2017

Basiu, robiłam kiedyś dżem z pigwowca, ale nie byłam zachwycona, dżem był twardy jak kamol. Pektyna, cukier.....nie wiem co było przyczyną, ale się zniechęciłam się bardzo.
Czy Ty robiłaś już kiedyś przetwory z tych owoców?
barbara_kraj... 20:45, 09 lis 2017

Ewo, z owoców z nalewki zrobiłam dżem. Wnuczka określiła go jak 'niebo w gębie' i rzeczywiście taki jest.
Szkoda było mi wywalić owoce nasączone alkoholem i cukrem. Rozgotowałam je, alkohol oczywiście odparował, przetarłam przez sitko, dodałam cukru do smaku, ponownie przesmażyłam i gorącą masę wpakowałam w słoiki. Zamknęłam.
Na razie używałam go do naleśnikow, ale nada się też do przełożenia tortu, pod słodkości na mazurkach i takie tam...

Edit: twardy Ci się zrobił, bo za bardzo go odparowałaś. Pigwowce mają dużo pektyn.
Nallar 20:56, 09 lis 2017

Czyli gdybym dochlizdała troche wody byłoby ok....
hanka_andrus 21:04, 09 lis 2017

Basiu! Piękny kolor będzie!
Sprawdź dlaczego jej listki się marszczą, czegoś jej brakuje, ale nie pamiętam czego.
Już wiem, albo było za wilgotno, albo za sucho. I to i to powoduje zmarszczki na liściach.
barbara_kraj... 22:24, 09 lis 2017

Ewa, właśnie tak, trzeba było chlusnąć trochę wody! Nawet teraz możesz to zrobić, tylko lej wodę przegotowaną i rozprowadź ją bezpośrednio przed użyciem dźemu. Chyba go nie wywaliłaś?

Haniu, pewnie za sucho, bo ja ją na balkonie dłuuugo trzymałam w takim kąciku, że deszcz do niej nie docierał, a podlewałam rzadko.
Teraz w mieszkaniu zadbam o nią troskliwie.

A Ty masz katleję? Po wskazówki będę się zwracać, bo teoria teorią (ta z netu), a praktyka praktyką.
Nallar 22:38, 09 lis 2017

Basiu, kamienny dżem trafił go kogoś kto robi wina. Było w nich dużo cukru bo to też były owoce po produkcji nalewki. Do kosza żal było wywalić.
hanka_andrus 23:40, 09 lis 2017

barbara_krajewska napisał(a)

Haniu, pewnie za sucho, bo ja ją na balkonie dłuuugo trzymałam w takim kąciku, że deszcz do niej nie docierał, a podlewałam rzadko.
Teraz w mieszkaniu zadbam o nią troskliwie.

A Ty masz katleję? Po wskazówki będę się zwracać, bo teoria teorią (ta z netu), a praktyka praktyką.

Basiu, kiedyś miałam o żółtych kwiatach, dostałam ją w kwiaciarni za 5 zł.
Niestety u mnie tylko raz zakwitła, a ja nie miałam jeszcze dostępu do internetu, i niestety ją ususzyłam, I też jej się marszczyły listki w harmonijkę. Teraz już wiem, co robiłam źle. Prawie wszystko źle. Nie dokarmiałam, nie trzymałam na zewnątrz, mało podlewałam, złe podłoże. I tak cud, że 3 lata u mnie istniała.
Ale sentyment do Catley mi pozostał. Jeszcze ją sobie nabędę przy okazji.
barbara_kraj... 18:16, 10 lis 2017

A dzisiaj mój Storczyk wygląda już tak. I okazało się (dzięki Hani), że to nie Catleya a Miltoniopsis