Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 00:31, 17 paź 2012

Kiedyś robiliśmy, ale teraz M nie chce się już z tym bawić. Ja za winem nie przepadam...
M robił również z dzikiej róży, było świetne i zdrowe

Grzyby obejrzałam, imponujący zbiór! Pewnie w tym tygodniu nie wytrzymam i do lasu zajrzę
barbara_kraj... 20:12, 17 paź 2012

Mały wypad M do lasu. Opieniek dużo, innych grzybów mniej ale i tak smażonka spora była

Opieńki marynowane na słodko-kwaśno

Zrobiłam nowy zalew pigwówki

barbara_kraj... 20:20, 17 paź 2012

Niedawno pisałam, że rozsadziłam skrętnika od Eli-Elfika.
Dzis mogę pokazać obie rośliny:
ten główny skrętnik

i ten odsadzony z pączkiem

barbara_kraj... 20:22, 17 paź 2012

Zakwitnie tez skrętnik, krórego rozmnożyłam z uszkodzonego liścia skrętnika od Bogdzi Z kawałka liścia mam dwie nowe roślinki

Bogdzia 20:41, 17 paź 2012

Zdolna z Ciebie ogrodniczka jak Ci te skrętniki tak dobrze rosną i możą sie, a opieńki słodko-kwaśne- pychotka niesamowita.Pozdrawiam Basiu.
weronika77 20:52, 17 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Weroniko, czy chodzi Ci o tę roślinę? Jeśli tak, to nie jest to przymiotno, choć trochę do niego podobne. To jest złocień czerwonawy. Uprawia się go jak chryzantemę drobnokwiatową a w związku z tym nie jest kłopotliwy. Warto go mieć, bo dość długo kwitnie i pięknie w dużych kępach wygląda. Te kwiatki na zdjęciu, to już resztki z tego, co było...

Jeśli dobrze pamiętam, to w bylinach jest poświęcony mu wątek.

Znalazłam:
Weroniko, tu jest opisana ta roślina:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/395-zlocien-czerwonawy-clara-curtis-chrysanthemum-grupa-rubellum
Jeśli Ci się podoba, to wiosną mogę Ci podesłać. Może 'machniom' byśmy zrobiły? Ja Tobie złocienia, Ty mi różowego marcinka
Róż za róż

Basiu, długo wczoraj spacerowałam po Twoim ogrodzie i prawie jestem pewna, ze widziałam przymiotno w kolorze niebieskim i chyba różowym (podobne do marcinków, ale kwitną wcześniej). Widziałam też niebieściutką rutewkę, ładną.
Oczywiście, że chętnie wymienię na czerwonego (karminowego)marcinka, średnio wysokiego, bo jest jeszcze różowy, wysoki...
barbara_kraj... 21:03, 17 paź 2012

Weroniko, faktycznie mam oba przymiotna i rutewkę również. Ponieważ kwitną w czerwcu, to nie pomyślałam całkiem o nich tylko o tych złocieniach, bieżąco kwitnących
Sadzonki masz zapewnione, zapisałam ale dla pewnosci przypomnij się wiosną, bo teraz to już ryzykowne przesadzanie. Nigdy nie wiadomo kiedy spadnie snieg, chociaż do końca października zapowiadają ładną pogodę
A ja na marcinki liczę
EPODLAS 21:58, 17 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)

....wszystkie kolory jesieni...jakie piękne.

Prawda? Mnie też zafascynowały te przebarwienia

A mnie fascynuje ktoś, kto w takiej trawie potrafi zobaczyć te niesamowite kolory. Wierz mi Basiu, że nie każdy to potrafi. Nie tylko z ciebie znakomita ogrodniczka ale i gospodyni. Dzisiaj oglądałam program ile tv Kuchnia ile żywności się marnuje i ile z tej zmarnowanej żywności można by wyżywić ludzi. Lubię jak jest wszystko wykorzystane i zapasy na zimę stoją w spiżarni. Tylko u mnie z grzybami w tym roku krucho. W sobotę pójdę, ale nie liczę na wielkie grzybobranie.
Gardenarium 22:46, 17 paź 2012

Witaj Basiu dziś, podziwiam przetwory a i nalewkę też.

Instagram Ogrodowiska
barbara_kraj... 23:35, 17 paź 2012

Danusiu, wiśniowa też się robi