Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 22:22, 11 lip 2013

Luki napisał(a)
Piękna juka
Czy Grandiflora jest wysoka ??

Co do lili to już kilka razy spotkałem się ze stwierdzeniem, że po przekwitnięciu trzeba ściąć przy ziemi co jest błędem bo cebula nie będzie mogła się tak dobrze odbudować po kwitnieniu i zamiast być coraz większa może marnieć z roku na rok. Po kwitnieniu powinno usunąć się nasienniki i lilie zostawić do momentu, aż zaczną żółknąć. Przesadzać powinno się co 3-4 lata i nalepiej własnie robić to jesienią we wrześniu i na początku października. Przesadzanie po kwitnieniu nie jest zalecane co znam z autopsji

W tym roku juki mało pędów wypuściły, bo w bezśnieżną zimę sporo rozet przemarzło i teraz stopniowo się odnawiają. Niedługo wstawię kolejne fotki tych, co zaczynają kwitnąć
Grandiflorę mam od jesieni, to niewielki jeszcze krzaczek. Mam ją pierwszy raz i jeszcze nic o niej nie wiem. Chyba tylko to, co wycztałam w necie A jest ponoć wielka! Zobacz tu:http://hydrangeas.blogspot.com/search/label/Grandiflora%20pan.

Za informacje o liliach dzięki Nie mam zbyt wielkiego z nimi doświadczenia. A z lilią królewską nieustający kłopot
agata19762 22:28, 11 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Agato, złocień maruna (Tanacetum parthenium) ma bardzo podobne kwiatki do krwawnika kichawca (Achillea ptarmica 'Boule de Neige' ) i może dlatego nazwy tych dwóch roślin są często mylone
Wstaw fotkę, porównamy i dowiemy się, czy masz tę samą roślinę

ok zrobię fotki.......
agata19762 22:42, 11 lip 2013

Basiu pięknie kolorowo masz w ogrodzie....

pozdrówka zostawiam

Luki 22:42, 11 lip 2013

O świetna stronka, teraz bardzo mi się przyda dziękuje.
No z liliami bawie się już od 6 lat więc troszke się nauczyłem na własnych błędach i niewiedzy.
Jak na razie tylko raz 3 lata temu straciłem 30 cebulek na jednej rabacie przez jakąś dziwną chorobe grzybową, do dzisiaj nie wiem co to było mimo, że reszta lili na innych rabatach miała się bardzo dobrze.
Debra 22:43, 11 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Nachyłki rosną w tym samym miejscu kilkanaście lat! Rozrastają się niezbyt szybko. Nawet za bardzo ich nie zasilam, bo nie chcę aby mi cały kwartał zarosły

Basiu, zostałam nauczona, że nachyłek musi być odmładzany. Jesli nie dzieli się kepy i nie przesadza, ma ponoć stopniowo gorzej kwitnąć, marnieć.
To nie jest z tego co dotąd wiem, roślina długowieczna.
A z tego co piszesz, to wynika, że jest wręcz odwrotnie

Moja kępa obecnie ma blisko pół metra kwadratowego, a zaczynałam od kilku listków jesienia 2011 roku.
Jakoś nie mam sumienia go ruszać.
Madzenka 23:02, 11 lip 2013

Ile u Ciebie porad można przeczytać
Pozdrawiam
ewsyg 23:07, 11 lip 2013

Basiu, odpowiem u Ciebie na Twoje pytanie. Trawa zabezpiecza ubytek wilgoci i to jest jej najważniejsza funkcja. Druga funkcja to użyźnianie gleby. Wydaje mi się, że u mnie nie ma problemu z nadmiarem jakiegokolwiek składnika pokarmowego, wszak to w większości piach, wszystko przeleci. Stosuję siano do ziemi, żeby powstało coś w rodzaju próchnicy i polepszyło glebę. Ta ściółka powoduje również ograniczenie rośnięcia chwastów. Nawet jeżeli coś chce wyrosnąć to jest raczej słabe i łatwe do usunięcia.

Wymieniałyście doświadczenia związane z liliami. Napiszę jak ja to robię już od kilku lat i się sprawdza. Gdy normalnie sadziłam lilie to mi ginęły, uciekały w glebę. Teraz sadzę jej w koszykach lub doniczkach. Kopę dołek i daję dobrą ziemię, na to kładę koszyk, na dno koszyka trochę dobrej ziemi, potem lilia i całą ją obsypuję piachem, potem znowu dobra ziemia. Sprawdzony sposób, polecam. Jest zapora, żeby nie uciekała do ziemi a cebula ma sucho ( piach nie zatrzyma wilgoci ) więc nie choruje.
GorAna 23:11, 11 lip 2013

Basiu, ależ tu u Ciebie można się dużo nauczyć
Pozdrawiam
barbara_kraj... 23:51, 11 lip 2013

Luki napisał(a)
O świetna stronka, teraz bardzo mi się przyda dziękuje.
No z liliami bawie się już od 6 lat więc troszke się nauczyłem na własnych błędach i niewiedzy.
Jak na razie tylko raz 3 lata temu straciłem 30 cebulek na jednej rabacie przez jakąś dziwną chorobe grzybową, do dzisiaj nie wiem co to było mimo, że reszta lili na innych rabatach miała się bardzo dobrze.

Wszyscy tak się dokształcamy Popełnione błędy uczą, ale czasem bardzo przykre są. Dobrze więc, że można się poradzić lub wyczytać
barbara_kraj... 00:00, 12 lip 2013

Debra napisał(a)

Basiu, zostałam nauczona, że nachyłek musi być odmładzany. Jesli nie dzieli się kepy i nie przesadza, ma ponoć stopniowo gorzej kwitnąć, marnieć.
To nie jest z tego co dotąd wiem, roślina długowieczna.
A z tego co piszesz, to wynika, że jest wręcz odwrotnie

Moja kępa obecnie ma blisko pół metra kwadratowego, a zaczynałam od kilku listków jesienia 2011 roku.
Jakoś nie mam sumienia go ruszać.

Calkowicie zgadzam się z tym, co napisałaś. Ja nie wiem, jak wyglądałby mój nachyłek, gdybym go odmładzała i nawoziła. Może akurat ten za dobrej ziemi nie potrzebuje, bo liście, zamiast kwiatów bym miała.
Akurat zeszłej jesieni odsadziłam kępkę - malutką! - i będę ją obserwować. Aktualnie ma kilka kwiatków.
A temu na razie nic nie brakuje, to jaki sens go odmładzać? Bo tak napisano? Ja go tylko ograniczyłam nieznacznie, bo komuś się spodobał a mnie miejsce na inne rośliny potrzebne było