Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 16:53, 12 lip 2013

ewsyg napisał(a)
lilia potrafi się z łupinki odrodzić. Ja mam problem z cesarską koroną. U mnie rosną i kwitną tylko żółte, pomarańczowa i czerwona dzieli się, nie kwitnie i z czasem zanika. Czy wiesz Basiu dlaczego ?

Ewo, poczytaj tu, może znajdziesz odpowiedź https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/311-portrety-roslin-fritillaria-imperialis
Proponuję, abyś wykopała cebulę i przetrzymała ją np. w trocinach, w domu, w temperaturze od 20 - 25 st.C. Ja tak zrobiłam i kwitły mi wszystkie kolory. Może i Tobie się uda?
Pszczelarnia 16:54, 12 lip 2013

Dziękuję za porady bylinowe.
barbara_kraj... 16:56, 12 lip 2013

Celina napisał(a)

Basiu nie da się śpieszyć....

Nie pisałam wcześniej ale za każdym razem jak otwierałam Twoją stronkę to nie dawała mi spokoju ta kompozycja różana- czerwono-różowa. W ubiegłym sezonie inspirując się Twoją zrobiłam u siebie podobnie. Czekałam co się z tego wykluje i w tej chwili wygląda tak jak na fotce
Jest już w przekwicie niestety, ale cieszę się z niej okrutnie

Dzięki Tobie Basiu

Udane inspiracje potrafią poprawić nastrój i sprawić wiele radości. Cieszę się, że jesteś zadowolona
barbara_kraj... 16:58, 12 lip 2013

Aniu, Martku - dzięki za wpisy. Jak do Waszych dodamy instrukcję Ewy i Łukasza, to można powiedzieć, że o uprawie lilii wiemy prawie wszystko
Welka 17:18, 12 lip 2013

Basiu, pytałam ostatnio Ani Monte jak u niej byłam, odesłała mnie z pytaniem do Ciebie - dostałam w zeszłym roku sadzonki naparstnicy, wszystkie w tym roku pięknie kwitły - co zrobić teraz po kwitnieniu żebym ich nie straciła i kwitły za rok? Obciąć kwiatostany czy zostawić?
Pozdrawiam
barbara_kraj... 17:31, 12 lip 2013

Pogoda dzisiaj w kratkę; to deszcz, to burza lub słońce. Mimo to dzień udany, bo małe spotkanie zaliczone. Odwiedziliśmy Jambosanę. I co tu dużo mówić, ogród zachwyca przede wszystkim pięknymi, zdrowymi różami. I jak zwykle na takich spotkaniach bywa, o robieniu zdjeć myśli się na końcu. W moim przypadku właśnie tak było, a jak sobie o tym przypomniałam, to się rozpadało i dlatego mam zdjęcia tylko tych róż!
Sebastian Kneipp jest zachwycająca! Szkoda, że tej obok nazwy nie zapisałam

Lawendowy 'strumień' i żurawkowa 'rzeczka'

A na koniec ogniste lilie

Beato, dzięki za sympatyczne spotkanie, miłe pogaduszki i roślinki
AgnieszkaW 17:52, 12 lip 2013

Pięknie, szkoda, że tak malo fotek ze spotkania zrobiłaś, ale i to dobre. Lawendowa i żurawkowa rzeczka śliczna. Pozdrawiam
Milka 17:55, 12 lip 2013

Basiu, rzeczywiście te róże i lawenda zachwycają
barbara_kraj... 17:56, 12 lip 2013

Welka napisał(a)
Basiu, pytałam ostatnio Ani Monte jak u niej byłam, odesłała mnie z pytaniem do Ciebie - dostałam w zeszłym roku sadzonki naparstnicy, wszystkie w tym roku pięknie kwitły - co zrobić teraz po kwitnieniu żebym ich nie straciła i kwitły za rok? Obciąć kwiatostany czy zostawić?
Pozdrawiam

Naparstnica jest rośliną dwuletnią, to znaczy, że w pierwszym roku z nasiona tworzy się rozeta liści i w takim stanie zimuje. Zakwita w drugim roku, zawiązuje nasiona, rozsiewa się i w sprzyjających warunkach jeszcze w tym samym roku może skiełkować.
Tak więc możesz zrobić dwojako. Sciąć czubek kwiatostanu po to, żeby szybciej dojrzały nasiona w najniższych na pędzie torebkach, zebrać je i od razu posiać. Po zebraniu nasion ściąć resztę kwiatostanu a rozetę lisci zostawić. Być może, że przytrwa zimę albo wytworzy dodatkowe rośliny. Jeśli nie, to będziesz miała całkiem nowe rośliny z nasion
barbara_kraj... 18:02, 12 lip 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Pięknie, szkoda, że tak malo fotek ze spotkania zrobiłaś, ale i to dobre. Lawendowa i żurawkowa rzeczka śliczna. Pozdrawiam

irena_milek napisał(a)
Basiu, rzeczywiście te róże i lawenda zachwycają

No cóż, deszcz nie pozwolił. A róż, m.in. okrywowych było sporo. Poza tym dwie odmiany perowskii, sporo hortensji, hosty i wiele ciekawych roślin. Może kiedyś sama Beata Wam je pokaże

Z tarasu