Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 18:06, 12 lip 2013

Do wieczora
Idę robić galaretkę z czarnych porzeczek
Welka 18:09, 12 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Naparstnica jest rośliną dwuletnią, to znaczy, że w pierwszym roku z nasiona tworzy się rozeta liści i w takim stanie zimuje. Zakwita w drugim roku, zawiązuje nasiona, rozsiewa się i w sprzyjających warunkach jeszcze w tym samym roku może skiełkować.
Tak więc możesz zrobić dwojako. Sciąć czubek kwiatostanu po to, żeby szybciej dojrzały nasiona w najniższych na pędzie torebkach, zebrać je i od razu posiać. Po zebraniu nasion ściąć resztę kwiatostanu a rozetę lisci zostawić. Być może, że przytrwa zimę albo wytworzy dodatkowe rośliny. Jeśli nie, to będziesz miała całkiem nowe rośliny z nasion

Bardzo dziękuję, jutro zetnę czubek (bo dziś od rana nieustannie pada) i zobaczymy co z tego wyjdzie ]
Pozdrawiam
jambosana 20:01, 12 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Pogoda dzisiaj w kratkę; to deszcz, to burza lub słońce. Mimo to dzień udany, bo małe spotkanie zaliczone. Odwiedziliśmy Jambosanę. I co tu dużo mówić, ogród zachwyca przede wszystkim pięknymi, zdrowymi różami. I jak zwykle na takich spotkaniach bywa, o robieniu zdjeć myśli się na końcu. W moim przypadku właśnie tak było, a jak sobie o tym przypomniałam, to się rozpadało i dlatego mam zdjęcia tylko tych róż!
Ice Berg jest zachwycająca! Szkoda, że tej obok nazwy nie zapisałam

Lawendowy 'strumień' i żurawkowa 'rzeczka'

A na koniec ogniste lilie

Beato, dzięki za sympatyczne spotkanie, miłe pogaduszki i roślinki

Oj, Basiu namieszałam, w końcu się pogubiłam, która róża Ci się podobała.
Ta na pierwszym zdjęciu to Sebastian Kneipp, róża wyhodowana w firmie Kordes, a róża Iceberg / Schneewittchen, też od Kordesa jest widoczna na fotce 3, przy lawendzie. Róża 2, to pachnący Artur Bell, ale on już w zasadzie niestety przekwitnął. Będzie potem powtarzał.
Rozchodnik okazał jaki Ci dałam to rozchodnik okazały (sedum spectabile) purple emperor, tu dałam kiedyś jego fotkę. https://www.ogrodowisko.pl/watek/252-rozchodnik-okazaly-sedum-spectabile?page=4
W rzeczywistości bywa jeszcze ładniejszy.
Żurawka to berry smoothie.
A perowskia to Perovskia atriplicifolia 'Lacey Blue'. Nabyłam tu:http://www.wroblewscy.com/nowosci-roslinne/item/32-perovskia-atrilicifolia-lacey-blue

Zapomniałam o ułudce, niestety! Może innym razem u mnie lub u Ciebie.
Bardzo dziękuję za wizytę i mam nadzieję na powtórkę. Bardzo miło spędziłam czas w Twoim i Twojego męża towarzystwie. Danielek dziękuje za słodycze !

A i udało mi się wsadzić Twoje prezenty. No, może tojeść tak nie do końca...Te chwasty! Ślicznie dziękuję, już cieszę się na te naparstnice i ostróżki w przyszłym roku. Zawsze chciałam je mieć, były w ogródku dziadków...
monteverde 20:31, 12 lip 2013

Basiu fajne spotkanie a Sebastian Kneipp przepiękna , a jak z jej plamistością?
jambosana 21:20, 12 lip 2013

monteverde napisał(a)
Basiu fajne spotkanie a Sebastian Kneipp przepiękna , a jak z jej plamistością?

Nie ma !! A obok Ballade niestety ma. Może potem będzie mieć, ale w ubiegłym roku do końca sezonu był zdrowiutki. Ja polecam, pachnie !
barbara_kraj... 21:32, 12 lip 2013

Fakt, róże u Beaty prawie wszystkie zdrowiutkie! Żałuję, że więcej ich nie sfotografowałam
A róże zaraz podpiszę prawidłowo
Elfik 15:07, 13 lip 2013

Basiu, usłyszałam w wiadomościach o wczorajszej nawałnicy z gradem i lecę zapytać, jak u Ciebie???
Gabriela 17:41, 13 lip 2013

Czy to prawda, że skropione środkiem na chwasty róże odbiły? Liczyłam na to że tak będzie, w końcu to silne rośliny.
Sebastianem Kneipp'em też jestem zachwycona, posadziłam tę różę wiosną, pięknie rośnie i kwitnie.
barbara_kraj... 20:10, 13 lip 2013

Elfik napisał(a)
Basiu, usłyszałam w wiadomościach o wczorajszej nawałnicy z gradem i lecę zapytać, jak u Ciebie???

U mnie wszystko w porządku. Nie było mnie w czasie burzy i ulewy w Cz-wie, byłam w pobliskim Jaskrowie u Jambosany. Tam padało, gdzieś w oddali grzmiało. W drodze powrotnej wstapiłam na działkę posadzić otrzymane rośliny. Przejaśniło się, trochę kropiło. Nie zauważyłam najmniejszych zniszczeń, podobnie u siebie przed domem. Czyli ten grad musiał być gdzieś indziej. Wśród spotkanych osób żadna nie mówiła nic o gradzie! O ulewie - owszem
I do tej pory nie wiem, gdzie ten grad spadł
barbara_kraj... 20:16, 13 lip 2013

Gabriela napisał(a)
Czy to prawda, że skropione środkiem na chwasty róże odbiły? Liczyłam na to że tak będzie, w końcu to silne rośliny.
Sebastianem Kneipp'em też jestem zachwycona, posadziłam tę różę wiosną, pięknie rośnie i kwitnie.

Gabrysiu, na razie odbiły trzy okrywowe Lovly Faire. I tak sobie myslę, że i kolejne odbiją, to tylko kwestia czasu
Ten Sebastian Kneipp wyrósł wielki! I cały obsypany sporymi, o ciekawym kolorku kwiatami. Piękny!
Warto go mieć