Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Madzenka 08:49, 20 lip 2013

Basiu czy cleome dlugo kwitnie, szybko się rozrasta nie pokłada?
madzielena 22:25, 20 lip 2013

Basiu bardzo proszę o poradę - sąsiadka podzieli się ze mną hortensjami, które ma Jest tak miła, że da mi małe krzaczki, które ukorzeniły się blisko dużej rośliny-matki. Mam się rozeznać tylko kiedy najlepiej byłoby je przesadzić.

Szukałam informacji o przesadzaniu hortensji (dodam, że nie wiem jaka to odmiana), u Zoji także, ale niestety nic nie znalazłam. Na "chłopski rozum" wydaje mi się, że koniec sierpnia/wrzesień powinien być dobry, ale chcę się poradzić u fachowca. Jak Ty byś mi radziła?
boguslawa_ma... 22:32, 20 lip 2013

Ja bym sadziła koniec września początek pazdziernika.Wubiegłym roku tak przesadzałam i kwitną teraz.
barbara_kraj... 22:34, 20 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Basiu czy cleome dlugo kwitnie, szybko się rozrasta nie pokłada?

Marzeno, cleome jest wysokie - przynajmniej 130-150 cm - i ma sztywne łodygi, a więc nie pokłada się. Kwitnie długo, do przymrozków
madzielena 22:36, 20 lip 2013

Dzięki Bogusiu Zależy mi na tym, żeby to przesadzenie wyszło profesjonalnie. Raz ze względu na to, że chcę by roślinki przeżyły Dwa, to wiem, że sąsiadka ogólnie zna się na roślinach i nie chcę wyjść na całkiem zieloną w temacie
barbara_kraj... 22:37, 20 lip 2013

madzielena napisał(a)
Basiu bardzo proszę o poradę - sąsiadka podzieli się ze mną hortensjami, które ma Jest tak miła, że da mi małe krzaczki, które ukorzeniły się blisko dużej rośliny-matki. Mam się rozeznać tylko kiedy najlepiej byłoby je przesadzić.

Szukałam informacji o przesadzaniu hortensji (dodam, że nie wiem jaka to odmiana), u Zoji także, ale niestety nic nie znalazłam. Na "chłopski rozum" wydaje mi się, że koniec sierpnia/wrzesień powinien być dobry, ale chcę się poradzić u fachowca. Jak Ty byś mi radziła?

Jeśli krzaczki są małe i ukorzenione, to po obfitym podlaniu i z dużą bryłą ziemi można przesadzić już.
barbara_kraj... 22:44, 20 lip 2013

No wrezscie się wyrobiłam. Późno wróciłam z działki i zabrałam się za ciasto. Biszkopt z agrestem w piecu
Na działce niespodzianka; zakwitły mi lilie! Mam ich niewiele, bo słabo u mnie rosną, tym bardziej się ucieszyłam. Tę jasną kupiłam w tym roku, czerwone rosną prawie od początku i są nie do zdarcia. Mało tego, rozmnażają się bez mojego udziału.

ewsyg 22:54, 20 lip 2013

Ale pięknotka .
ewsyg 22:55, 20 lip 2013

To kiedy Basiu przyjeżdżasz po jagodę goji ?
barbara_kraj... 22:59, 20 lip 2013

Okazało się, że ślimaki łaskawie zostawiły mi dwie cynie. Jedna z nich zakwitła

Zakwitł pierwszy zawilec japoński

jeżówki