Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

an_tre 23:31, 22 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Ślimaki, Aniu, wiele z tych roślin pozdejmowałam.

Ale u mnie w nocy, albo w wieczornej porze dzieje się coś dziwnego. Strat w roślinach nie mam, ale stale w tym samym miejscu cos rozgrzebuje mi korę. Poprawiam, a nazajutrz to samo. Na kota mi to nie wygląda, ptaki też nie, więc jakie stworzenie w tej korze grzebie i czego szuka?
Córka sugeruje, że to może być jeż.

Opuchlaki żerują w nocy, może to one?
pewnie córa ma rację jeżyk szuka przysmaków
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Margarete 00:10, 23 lip 2013

Basiu ale u ciebie kolorowo i kwitnąco, co rusz czyms nas kolejnym zaskakujesz
Mam do ciebie pytanie jako fachowca - co to jest za roslina ? jakie warunki lubi ? Ona jest dośc wysoka bo około 150-170 cm, dla mnie to albo jest jakas tawuła albo prusznki... ale nie wiem....
To zdjecie zrobiłam w sobote na wycieczce w ogrodach Kapiasów w Goczałkowicach, ale koleżanka ma ta sama roślinke u siebie w ogrodzie, na pewno nie jest tak dorodna ale własnie dlatego chciałybysmy o niej cos wiecje wiedzieć, jak jej dogodzic, jak ja rozmnożyc ?

aldonaz 00:19, 23 lip 2013

Miłej zabawy z wnukami
barbara_kraj... 21:48, 23 lip 2013

Margarete napisał(a)
Basiu ale u ciebie kolorowo i kwitnąco, co rusz czyms nas kolejnym zaskakujesz
Mam do ciebie pytanie jako fachowca - co to jest za roslina ? jakie warunki lubi ? Ona jest dośc wysoka bo około 150-170 cm, dla mnie to albo jest jakas tawuła albo prusznki... ale nie wiem....
To zdjecie zrobiłam w sobote na wycieczce w ogrodach Kapiasów w Goczałkowicach, ale koleżanka ma ta sama roślinke u siebie w ogrodzie, na pewno nie jest tak dorodna ale własnie dlatego chciałybysmy o niej cos wiecje wiedzieć, jak jej dogodzic, jak ja rozmnożyc ?

Małgorzato, po pierwsze nie jestem fachowcem w zakresie wiedzy o roślinach ozdobnych. U mnie czyste amatorstwo:
Tej rośliny nie znam, jednak na tawułę mi nie wygląda, bo za wysoka, ma inny kształt wiechy kwiatowej. Chociaż termin kwitnienia tawule odpowiada, to skłaniałbym się do tego, że jest to prusznik różowy, rzadka u nas roślina, która raczej traktowana jest jako tarasowa, bo nasze zimy są dla niej zbyt ostre. Szczegółowych informacji poszukaj w necie. Sądzę, że uprawa prusznika rózowego nie bedzie różniła się od uprawy prusznika niebieskiego
barbara_kraj... 22:58, 23 lip 2013

Przepraszam, że nie zaglądam do wielu ogrodów, ale opieka nad dwoma prawie sześciolatkami jest dość absorbująca. Jedyna chwila wytchnienia, gdy jesteśmy na działce. Jutro wybieramy się do Ogrodzieńca Liczę na piękną pogodę. Najważniejsze, że będzie ciepło a nie upalnie
Trochę fotek z działki
Jeżówka rozrosla się w ładną kępkę

Cleome. W innym miejscu będzie też biała

śniedek Saundersa
kaisog1 23:09, 23 lip 2013

Basiu długo masz Perovskię??
barbara_kraj... 23:12, 23 lip 2013

Trojesć bulwiasta zakwitła skromnie w trzecim roku od siewu Muszę zanaleźć jej lepsze miejsce.

Eukomis przekwita. Zauważyłam zapylone kwiatki i liczę na nasiona. Może za cztery, pięć lat otrzymam cebule zdolne do kwitnienia? Eukomis można też rozmnażać z sadzonek lisciowych

Krys 23:17, 23 lip 2013

Basiu zagladam i macham,aj wnuki fajna spraw
barbara_kraj... 23:19, 23 lip 2013

kaisog1 napisał(a)
Basiu długo masz Perovskię??

Czwarty rok, Kasiu. Kupiłam niewielką sadzonkę, ale marnie rosła więc ją w drugim roku przesadziłam. Jak się zadomowiła, to przyszły przymrozki i musiała się odbudować. Dopiero w zeszłym roku pokazała co potrafi Nawet siewek kilka miała. Teraz rok czwarty i wygląda jak na fotce. Z każdym dniem jest bardziej niebieska
Oj, pasowałaby Ci w Kubusiowie bardzo!

kaisog1 23:23, 23 lip 2013

Basieńko no własnie pytam o nią bo kupiłam jedną sadzonke na próbę. Na razie ładnie się przyjęła i fajnie wygląda a ciekawa byłam jak się sprawuje...