Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

kitek81 16:04, 17 sty 2015

Mirka napisał(a)
Kasiulek gdzieś zabalowała toć już po SylwestrzePozdrawiam w Nowym Roku

Sylwestra spędzałam z emem i dziećmi w domu, więc bez większych szaleństw i balów, ale było miło, wesoło, z tańcami, fajerwerkami, szampanem-tak też lubię
Mirka 16:08, 17 sty 2015

Nareszcie bo już list gończy zaczęłam pisać
kitek81 16:12, 17 sty 2015

anitan napisał(a)

Dzień doobry w ten mroźny dzień
przeczytałam sugestie ale mam niedosyt informacji Może znajdziesz czas aby coś podpowiedzieć i nam?
My jeszcze w powijakach ogrodowych, więc planujemy planujemy, planujemy. Wiosną posadzimy trawnik i część roślin, ale wcześniej chcielibyśmy zaprojektować nawodnienie. Przepraszam za jakość wstępnego projektu ale nie mam niestety programu do edycji. Zielone kwadraty to altana, drewutnia i taras. zielone to trawnik i kilka posadzonych roślin. Masz może jakieś podpowiedzi, jak się zabrać za planowanie tryskaczy i linii kroplującej?
Wzdłuż siatki będzie coś posadzone, co nas osłoni od sąsiadów i drogi gminnej. Pośrodku mniej więcej działki będzie palenisko otoczone wysepką z roślin.

Ogródek jest przy naszym domku więc zwykle jesteśmy na miejscu. Ale może się zdarzyć, że gdzieś pojedziemy na max 2 tygodnie, więc też to chcielibyśmy wziąć pod uwagę.
Z góry będę wdzięczna za ewentualne sugestie, co i ile powinno się znaleźć, jakich producentów polecasz, itp.

Aniko, chciałabym profesjonalnie pomóc, doradzić, ale jak już wiesz, to my sami robiliśmy nawadnianie, próbowałam coś tam rozrysowywać na wynurzalne zraszacze, ze sterownikiem, a jak to wszystko przeliczyłam, to nawet na materiał nie mieliśmy tyle kasy odłożonej! Więc póki co musi nam wystarczyć to co wymyśliliśmy, a mianowicie rozciągnięcie przez środek działki rur, co kawałek daliśmy puszkę do podłączenia zraszacza i na hydroforze dwa zraszacze wahadłowe z gardeny spokojnie dają radę na razie się to u nas sprawdza, a my nie latamy z wężem, a przy zakładaniu trawnika mocno nam to ułatwiło sprawę i zaoszczędziło czasu
jeśli będziesz chciała jakiś jeszcze informacji to pytaj śmiało
pozdrawiam
kitek81 16:14, 17 sty 2015

kasiek napisał(a)
O - ktos tu się leni

wczoraj fakt, leżałam cały dzień ale nie z lenistwa, ale z choroby! a najgorsze jest to, że dzieciaki zaraziłam i dziś już całą 3ką leżymy, oby ema oszczędziło, żeby miał kto nad nami chodzić
kitek81 16:17, 17 sty 2015

Mirka napisał(a)
Pokażesz komplecik na tarasik na f doczytałam że już skręcony Kasiu z Nowym Rokiem pozdrówka zostawiam

Kochana, coś chyba źle doczytałaś, bo kupiliśmy mebelki, to fakt, ale do wiarołapu, taką jakby garderobę, czyli szafa, wieszak, lusterko, szafka na buty, półki, nie wiem, czy takie też Cię ineresują
kitek81 16:20, 17 sty 2015

Ciociu, Mireczko, ale Wy szybciutkie jesteście miło mi i aż się uśmiecham pod nosem fajnie, że jest jeszcze ktoś kto o mnie pamięta <3
kitek81 16:21, 17 sty 2015

i jeszcze raz dziękuję wszystkim za życzenia, bo nawet pisały te osoby, które osatnio też "odpoczywały"
oby to był dla nas wszystkich dobry rok, pod każdym względem
Mirka 16:22, 17 sty 2015

kitek81 napisał(a)

Kochana, coś chyba źle doczytałaś, bo kupiliśmy mebelki, to fakt, ale do wiarołapu, taką jakby garderobę, czyli szafa, wieszak, lusterko, szafka na buty, półki, nie wiem, czy takie też ę ineresują
Sorry do garderoby nie będę ci zaglądać
kitek81 16:39, 17 sty 2015

a teraz co u mnie
dałam sobie trochę luzu od forum, bo w tym okresie, to i tak ogrodowo nic się nie dzieje, każdy żył świętami, czasem spędzonym z najbliższymi, a że pare osób życzyło mi więcej czasu, więc internet ogroniczyłam do minimum, co nie znaczy, że czasu mi przybyło
a że dziś nawet mi się śniło, że jadłam już rzodkiewki ze swojego warzywniaka, warzywka w grządkach już rosły, więc odebrałam to za znak, że czas wracać
a i już czas na zabranie się za własne rozsady, czyli pelargonie i petunie to i pisać będzie o czym
na koniec roku dostałam z emem trochę kasy za nagrody uznaniowe, więc wzięliśmy się trochę za nadgonienie prac w domu i tak:
- zrobiliśmy podwieszany sufit w wiatrołapie, odmalowaliśmy ściany, zamówiliśmy meble, które przyszły po ponad miesiącu, ale już są skręcone i stoją już na swoim miejscu mieliśmy dziś podjechać do sklepu i kupić jakieś pierdołki, dekoracje, ale moja choroba zmieniła nam plany! więc jak kupimy dekoracje, wiatrołap będzie skończony
- dokończyliśmy robić powieszany sufit u Mileny w pokoju, kupiliśmy panele podłogowe, listwy itd, farby i robimy pokój córy Milena już się nie może doczekać pokój na razie jest na etapie malowania sufitu, więc jeszcze trochę roboty przed nami
- udało nam się jeszcze odłożyć pare groszy na rynny, a na wiosnę, która mam nadzieję szybko nadejdzie, chcemy właśnie zamontować rynny, zrobić elewację, balustrady przy balkonach, ale oczywiście najpierw musimy skończyć ogrodzenie
i to chyba tak po krótce co u nas
a co u Was? bo wątków pewnie nie nadrobię!

ps, jak będzie gdzieś brakowało litery "t" to wybaczcie, coś mi na klawiaturze szwankuje-sorki
kitek81 16:41, 17 sty 2015

Mirka napisał(a)
Sorry do garderoby nie będę ci zaglądać

mogę pokazać, bo obfociłam, przecież jest to na wejściu do domu, więc to nic intymnego z resztą Edzia też chciała zobaczyć, a na fb nie chcę pokazywać, w węższym gronie mogę