Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

kitek81 22:04, 25 sty 2015

EPODLAS napisał(a)
U nas chyba więcej śniegu. Kasiu, magnolię posadź. Piękne drzewko i jakie ma kwiaty. Gdybym miała ogród blisko koniecznie bym magnolię posadziło. Ale u mnie na działce wydmuchowo.

u nas z rana było więcej śniegu, ale temp potem była na plusie i się stopił
z miejscem dla magnolii kombinuję, najpierw chciałam ją na froncie, ale teraz myślę dać tam umbry, i cały czas nie wiem, jaką odmianę wziąć czy w różu, czy w bieli? jakoś nie potrafię się zdecydować!
kitek81 22:06, 25 sty 2015

wczoraj zrobiłam sobie przegląd nasionek, warzyw i kwiatów, zrobiłam listę, co muszę dokupić już chyba zaczyna mnie nosić chyba jeszcze sobię zrobię przerwę z O, bo się nakręcam bardziej, jak odwiedzam Wasze piękne ogrody
kitek81 16:00, 26 sty 2015

I co taka cisza, ja tu się obawiam komentarzy, opinii a tu nic
malgorzata_s... 16:23, 26 sty 2015

Kasiu Rh to olbrzymie krzewy. Moim zdaniem cztery to na całą rabatkę wystarczą. Rozumiem że plan na pierwsze zdjęcie ? Tam masz wejściową furtkę tak? Za dużo tam planujesz. Jeśli to wejście to musi być reprezentacyjne.
Trzy umbry i obrzeże z buksików jak najbardziej. Drzewkom można zrobić skarpetki z miniaturowej tawuły żółtej lub żurawek, lawendy. Można pod samym płotem między umbry dać trawki a przed nimi kulki buksikowe i jeżówki np. Moim zdaniem albo umbry albo hortki. Berberysy w cieniu pod umbrami nie będą się wybarwiać. Hortensje ozdabiają cudnie ale dopiero późnym latem więc na przód dałabym jednak te umbry.
malgorzata_s... 16:34, 26 sty 2015

Jeśli chodzi o drugie zdjęcie, to moje pytanie dlaczego chcesz zabrać Rh.
Poza tym że chyba troszkę za blisko siatki posadzone to miejsce jest ok
Dodałabym przed nie wrzosy w kilku kolorowych plamach i zostawiła w tym miejscu.
malgorzata_s... 16:39, 26 sty 2015

Trzecia fotka. Poszerzyłabym rabatę aż za tuje nawet bardziej niż widzę tam z przodu gdzie wiaderka stoją i magnolię posadziłabym przed choinki. Choinki jak podrosną można pięknie przycinać i kształtować w stożek a za nimi można posadzić hortensje i rozchodniki
Tess 17:27, 26 sty 2015

kitek81 napisał(a)
Tesiu, Asiu i Ewuniu, widzę że już czekacie, to napiszę, co tam sobie wymyśliłam niestety rysunków nie będzie (może ktoś zdolniejszy mi to rozrysuje ?!), więc musicie póki co użyć wyobraźni

na tym odcinku co powyżej widać, wzdłóż płota chcę:
dać 3 wiśnie umbry i tak, przy pierwszej tej z narożnika przesadziłabym koło niej 4 rh co już mam kupione, w środkowej dałabym coś zimozielonego, jakieś kulki na pniu, obrzeże z bukszpanu, jakiś kolorowy akcent typu berberys i np tawuła japońska, a przy trzeciej hortensje vanille frise

i co myślicie?

Tam jest 8 czy 10 metrów długości?
Co zamierzasz zrobić wzdłuż wejścia do domu (przy kostce)?
Bo moim zdaniem cały przód należy rozpatrywać całościowo.
Zgadzam się z Ciocią Gosią, że za dużo różnych gatunków, podsadzenia pod kazdą umbrą innych roślin spowoduje brak harmonii.
Kulki na pniu to może pod śianą domu lepiej dać?
Daj widok z ulicy na dom i to ogrodzenie, możesz?
ewa004 17:29, 26 sty 2015

Kasiu tak do końca nie jestem w temacie ale tak na szybko to ...
Umbry świetny pomysł ,do tego skarpetki z bukszpanu cudownie
Dużo takich rabatek na O poszukaj jakie maja połączenia roślin

Szpaler z rh tez świetnie ,Sylwia ma ładnie Rh podsadzone ,zajrzyj do jej wątku on jest pełen świetnych inspiracji

Tak na szybko kilka ujęc z Sylwii ogrodu

Nie wiem czy o to chodziło
Jak chcesz to usunę fotki

Usunęłam żeby Ci wątku nie zaśmiecać ,jak będziesz chciała do Sylwii ogród znajdziesz

Tess 17:33, 26 sty 2015

Może skarpetki pod nóżki, a pomiędzy trawy?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=500
kitek81 18:00, 26 sty 2015

Kochane, Gosiu, Tesiu, Ewuniu cudne inspiracje! Proszę nic nie usuwać! Ale Wy mądre i doświadczone jesteście posłucham Waszych rad, zrobię jak piszecie
pod ogrodzeniem, tym od ulicy jest 8 m i kawałek, każde przęsło ma 2 m, zdjęcia mogę najszybciej zrobić w weekend, bo w tygodniu jak wychodzę z domu ciemno, a jak wracam, to już też ciemno, chociaż dzień niby już dłuższy!
zaraz jak em zejdzie z góry, bo maluje pokój Milenki, to mu Wasze propozycje pokażę