Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

kitek81 20:35, 29 kwi 2015

To ta rabata co ją poprawiałam, poszerzałam, bo rośliny za blisko tui wsadziłam!
Było

Po poszerzeniu

I po wsadzeniu jednego drzewka

Hmmmm
kitek81 20:35, 29 kwi 2015

ewa004 napisał(a)
Kasiu i tak trzymaj

Ok
kitek81 20:55, 29 kwi 2015

i powiedźcie, czy to normalne?!
na jesieni wyrywałam trawę pod tą ostatnią rabatę co pokazywałam powyżej, teraz wiosną, poszerzam o identyczną szerokość? to będzie koniec, bo i tak w pierwszej wersji chciałam wyrwać o połowę mniej!
kitek81 21:01, 29 kwi 2015

i kto doradzi co teraz zrobić z tą rabatką? zostawiać, przesadzać, a jak tak, to co?
Mirka 21:32, 29 kwi 2015

kitek81 napisał(a)

no wiem, że tu same dobre duszyczki!
ale poszłam poszerzyć tą rabatę, co była na niej leszczyna, tam już miałam roślinki powsadzane, ale jak wsadziłam wiśnie pendulę i zaraz niedaleko jest wierzba ema, to wygląda to komicznie! bergenię wykopałam, też już chyba 5 raz je przesadzam, na razie zostawiłam niewkopane, żeby dać im już potem święty spokój! rozchodniki z tej rabaty mi padły, chyba za późno je jesienią przesadziłam i nie dały rady
i teraz nie wiem, zostawić tak te dwa płaczące drzewka, czy przesadzić wiśnie, czy przesadzić wierzbę?
Wiesz jakie mam zdanie o tej wierzbie Rozrysuj rabatę nanieś rośliny ,wymiar rabaty i wstaw a zobaczysz jak szybko będzie gotowa
kitek81 21:50, 29 kwi 2015

Mirka napisał(a)
Wiesz jakie mam zdanie o tej wierzbie Rozrysuj rabatę nanieś rośliny ,wymiar rabaty i wstaw a zobaczysz jak szybko będzie gotowa

wiem, wiem
już emowi dziś znów ją wygarnęłam, a on wygarnął mi wisienkę!
oczywiście rozmowy prawie nie było, powiedział tylko rób jak chcesz! qrcze, nawet jak ją będę chciała przesadzić, to nie mam dla niej miejsca!

wymiarów dokładnie nie znam, ale tam z roślin do przesadzenia mam kalinę (nie znam odmiany, ma kuliste białe kwiaty), hortensję pinky winky, rozplenicę, pęcherznicę bordową no i bergenie, a tulipki, szafirki i śnieżycę mogę sobie zostawić na deser były tam jeszcze rozchodniki ale padły!
wisienka od tuj rośnie 130cm to z 150cm ma ta rabatka! ale oczywiście mogę poszerzać! w wydzieraniu trawy mam już doświadczenie, wprawę i nowy trzonek do półksiężyca dużo lepiej się sprawuje niż też poprzedni oczywiście nie musi być wszędzie ta szerokość, można, a nawet trzeba walnąć tam ząbek
Kasiek 23:09, 29 kwi 2015

Widze ze mam tu sporo do nadrobienia Narazie dojrzalam tulipany, pieeeekne som, kcem takie same Nazwa tez gdzies jest?
Jutro przysiade na spokojniej i poczytam, poogladam, napije sie kafffki
kitek81 23:20, 29 kwi 2015

Kasiek napisał(a)
Widze ze mam tu sporo do nadrobienia Narazie dojrzalam tulipany, pieeeekne som, kcem takie same Nazwa tez gdzies jest?
Jutro przysiade na spokojniej i poczytam, poogladam, napije sie kafffki

Dawno chyba nie zaglądałaś
Fajnie, że tulipanki się podobają a które masz na myśli, bo jak jutro będę szukać do tych, co wspomniała Iwonka, to jeśli nie chodzi o te, a o inne, to wezmę wszystkie etykietki i będziemy identyfikować

Na kawkę zapraszam i do oglądania i doradzania również
kitek81 23:23, 29 kwi 2015

Zimno u mnie, tylko 3 stopnie, byłam poprzykrywać rozmnażalnik, część truskawek i kapuste. Mam nadzieję, że takie zimno nie zrobi krzywdy drzewom i krzewom owocowym?!
inag 00:58, 30 kwi 2015

kitek81 napisał(a)

no wiem, że tu same dobre duszyczki!
ale poszłam poszerzyć tą rabatę, co była na niej leszczyna, tam już miałam roślinki powsadzane, ale jak wsadziłam wiśnie pendulę i zaraz niedaleko jest wierzba ema, to wygląda to komicznie! bergenię wykopałam, też już chyba 5 raz je przesadzam, na razie zostawiłam niewkopane, żeby dać im już potem święty spokój! rozchodniki z tej rabaty mi padły, chyba za późno je jesienią przesadziłam i nie dały rady
i teraz nie wiem, zostawić tak te dwa płaczące drzewka, czy przesadzić wiśnie, czy przesadzić wierzbę?

Kasia, Głowa do góry! Wszyscy mają czasami gorsze momenty. (Dziś ja też. Miałam pięknie wyplewiony cały ogródek a po dwóch dniach deszczu wszystko zaczęło znów zarastać w tempie geometrycznym!!! Czasami ręce opadają Nie nadążam.)
U Ciebie robi się coraz piękniej. Porównaj zdjęcia wcześniejsze i obecne i od razu nabierzesz lepszego nastroju. Nie od razu Kraków zbudowano. Nikt Cię nie goni. Mamy czas. Wszystko powolutku. Jeszcze nie raz będziesz przesadzała już wcześniej przesadzane rośliny (Mówię z doświadczenia) Wszyscy tu tak mamy z tego co zauważyłam
Rozchodniki padły? Jesteś pewna? One to prawie nieśmiertelne są Może odbiją...