Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

kitek81 22:58, 05 maj 2015

I takie tam z ogrodu bo oprócz troszke pielenia, to za dużo nie zrobiłam!
Odsunełam kore od konwalników i zrobiłam im górki

Rh będą kwitły lada chwila

kitek81 23:00, 05 maj 2015

I trochę tulipanów

Joaska 09:21, 06 maj 2015

Kasiu a tak sobie myślę..... to długi pas ta rabata, jakie drzewka byś tam chciała mieć, bo mi tak się pomyślało że mogłabyś dać szpaler hortensji a w nich ze 3 śliwy pissardi, potem jest ten występek i tam można by dać trzmieliny/miłorzęby na pniu potem w dalszej części np. derenie niskie i brzózka niewysoka ... rysunek bardzo poglądowy ...
Joaska 09:28, 06 maj 2015

kitek81 napisał(a)
wiem, że to może wyglądać snobistycznie i że się przechwalam, ale muszę napisać
dziś wieczorkiem, jak pieliłam rabatkę koło sadu, przechodziła kobitka, co już ostatnio mnie zaczepiała, że piękny ogród akurat sąsiedzi na przeciwko też byli w pobliżu, sąsiad obok spisywał liczniki od prądu i słyszeli, jak ta sama kobitka znów mnie zaczepia i mówi, że musi to powtórzyć, ale z przyjemnością patrzy się na ten piękny ogród, że jest cudowny podziękowałam grzecznie a sąsiad od liczników, pokazał kciukiem OK i powiedział, że naprawdę na medal sąsiadom na przeciwko szczena opadła
ja zdaję sobie sprawę, że mi dużo jeszcze brakuje, to jeszcze nie jest to, czego oczekuję, a do Waszych idealnych ogrodów mi jeszcze daleko! ale takie słowa obcych ludzi mocno mnie podbudowują i dają siły do dalszego działania

Kasia my mieszkamy w nowym domu od 6 miesięcy, mamy sąsiadów którzy mieszkają obok nas od około 4 lat, koło domu mieli dotychczas tylko tuje wkoło i trawnik/trawę.
Wczoraj wieczorem jak zwykle ryłam w ziemi i patrzę a tu sąsiad kopie coś koło domu , żon był przy ogrodzeniu i zagadnął co tam sąsiad działa, .....i okazało się , że nagle będą sadzić drzewka bo u nas tyle drzewek już rośnie a u nich tak łysawo jest.
Też mi było miło, mimo że dopiero zaczynam, i na działce jest więcej bałaganu niż ogrodu, ale jak widać sąsiedzi zobaczyli że można mieć coś więcej niż tylko tuje
sorki że się rozpisałam u Ciebie , ale Cie doskonale rozumiem i uważam że powinnaś być z siebie dumna
kitek81 21:58, 06 maj 2015

Joaska napisał(a)
Kasiu a tak sobie myślę..... to długi pas ta rabata, jakie drzewka byś tam chciała mieć, bo mi tak się pomyślało że mogłabyś dać szpaler hortensji a w nich ze 3 śliwy pissardi, potem jest ten występek i tam można by dać trzmieliny/miłorzęby na pniu potem w dalszej części np. derenie niskie i brzózka niewysoka ... rysunek bardzo poglądowy ...

Kochana, dzięki za pomysły
w sumie zestawienia roślin mogą być, ale ja bym musiała namieszać z kolejnością, bo nie do końca tak mi pasuje, a w innej kolejności nie wiem, czy dałoby to też dobry efekt!
np tam gdzie Ty widziałabyś miłorzęby, ja mam tam już wsadzone hortki-hortki z pissardii mi się podobają, fajne zestawienie! ale wiąże się to z przesadzaniem-ale to u mnie przecież już normalne zależy mi, żeby to już zostało w tym miejscu, bo to jest pośrodku tarasu i ładny byłby widok!
więc w sumie jest ok, ale kolejność trzeba by rozważyć, czy tak by można było posadzić?!
już nawet em dał zgodę na małą brzózkę więc trzeba działać, żeby się nie rozmyślił jakie odmiany proponujecie?
a ten dereń, to miałby być taki, co szefowa często daje, o tych białawych liściach ? czy jaki?
kitek81 21:59, 06 maj 2015

a i jeszcze jedno pytanie to by pasowało do tego projekciku, co zrobiła Gosia?
kitek81 22:02, 06 maj 2015

Joaska napisał(a)

Kasia my mieszkamy w nowym domu od 6 miesięcy, mamy sąsiadów którzy mieszkają obok nas od około 4 lat, koło domu mieli dotychczas tylko tuje wkoło i trawnik/trawę.
Wczoraj wieczorem jak zwykle ryłam w ziemi i patrzę a tu sąsiad kopie coś koło domu , żon był przy ogrodzeniu i zagadnął co tam sąsiad działa, .....i okazało się , że nagle będą sadzić drzewka bo u nas tyle drzewek już rośnie a u nich tak łysawo jest.
Też mi było miło, mimo że dopiero zaczynam, i na działce jest więcej bałaganu niż ogrodu, ale jak widać sąsiedzi zobaczyli że można mieć coś więcej niż tylko tuje
sorki że się rozpisałam u Ciebie , ale Cie doskonale rozumiem i uważam że powinnaś być z siebie dumna

no i widzisz, jaka radość i duma, jak ktoś czerpie z nas inspirację u mnie nawet teściowa się dziś śmiała, że sąsiedzi z naprzeciwka cały dzień w ogrodzie działali i trzeba się z tego cieszyć, że przez to będzie coraz więcej ładniejszych ogrodów
Twoi sąsiedzi mieszkają tam tylko 4 lata, moi ponad 20!
Kasiek 22:17, 06 maj 2015

Kasiula, dalej nie mam fotki wybaczysz? Jutro bedzie, obiecuje
kitek81 23:26, 06 maj 2015

Kasiek napisał(a)
Kasiula, dalej nie mam fotki wybaczysz? Jutro bedzie, obiecuje

Pewnie, że wybaczę czekam cierpliwie, mam nadzieję, że tylko nie zapomnisz
Joaska 10:11, 07 maj 2015

kitek81 napisał(a)

Kochana, dzięki za pomysły
w sumie zestawienia roślin mogą być, ale ja bym musiała namieszać z kolejnością, bo nie do końca tak mi pasuje, a w innej kolejności nie wiem, czy dałoby to też dobry efekt!
np tam gdzie Ty widziałabyś miłorzęby, ja mam tam już wsadzone hortki-hortki z pissardii mi się podobają, fajne zestawienie! ale wiąże się to z przesadzaniem-ale to u mnie przecież już normalne zależy mi, żeby to już zostało w tym miejscu, bo to jest pośrodku tarasu i ładny byłby widok!
więc w sumie jest ok, ale kolejność trzeba by rozważyć, czy tak by można było posadzić?!
już nawet em dał zgodę na małą brzózkę więc trzeba działać, żeby się nie rozmyślił jakie odmiany proponujecie?
a ten dereń, to miałby być taki, co szefowa często daje, o tych białawych liściach ? czy jaki?

Kasiu fajnie że coś sie tam podoba,, ustawienie najlepiej nanies po swojemu i wtedy pomyślimy co tam jeszcze zmienić, dereń to tak ten co daje szefowa dereń ivory halo, jest niewysoki i ślicznie się przebarwia,
a brzózka..... sama nie wiem, ja nie chciałam wysokich i wybrałam long Trunk, tylko że one pendula są, nie wiem czy by ci pasowala,