Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

MarekW 23:06, 13 cze 2013

Znów mam chwilę więc dokończę różaną bajkę, zostały jeszcze ciemniejsze kwiaty. Czyli na początek nie takie ciemne bo Comte de Chambord róża portlandzka, historyczna z 1860 r Też ją bardzo lubię za piękne kwiaty i zapach

Graffin von Hardenberg róża nostalgiczna nagrodzona za zapach w 2002 r

dla towarzystwa Barkarole
MarekW 23:18, 13 cze 2013

i klasyka czyli Rose de Recht róża portlandzka i historyczna i Cardinal Richelieu historyczna razem

a teraz osobno

Red Leonardo da Vinci - mówię że to plastikowa róża, gdyż liście ma tak bardzo błyszczące, kwiaty niezwykle trwałe (dlatego plastikowa) i pięknie czerwone

na koniec Othello róża Austina 1986 r
monteverde 23:36, 13 cze 2013

Mariusz napisał(a)
Bardzo ciekawe róże, Rosa gallica jest mi znana w formie naturalnej, u Ciebie wyjątkowe historyczne hybrydy/odmiany ogrodowe.
Ciekawe czy można je okulizować na Rosa multiflora.

Mariusz pozwolisz, że odpowiem na Twoje pytanie linkiem http://www.rosarium.com.pl/k/?id=319&Rosa-multiflora
agatanowa 12:01, 14 cze 2013

MarekW napisał(a)
Queen if Sweden

Piękna!!!!!! I do tego w kolorze majtkowym. Idealna.

MarekW, zamieszczasz takie zdjęcia, że mnie wewnętrznie "rozwala". Cała jestem podekscytowana pisząc te słowa, jestem na gorąco po pobieżnym przejrzeniu zaledwie kilku Twoich zdjęć. Ale nie mogłam wytrzymać i musiałam wkleić ten komentarz. Aż się serce rwie do Włoch, Chorwacji, Grecji...

No i robicie cuda z bratem! Gratuluję talentu i artyzmu! Sprzedajesz swoje talenty? Szkoda, żeby nie zostało coś dla potomności to tu, to ówdzie - udoskonalając przestrzeń naszego kraju.

Evchen 12:09, 14 cze 2013

MarekW napisał(a)
Teraz damy w bieli i delikatnych żółciach i kremach - wszystkie pachnące jak ciasteczka Smakować do woli
na zdjęciu w środku róża Rokoko (Tantau rose 1987), a po bokach róża burbońska Boule de Neige

Rokoko podoba mi się bardzo, ale za nim się w pełni rozkwitnie otwierające się pąki są niesamowite i kolor też jest piękny, niestety krzak ma pokrój taki rozlazły i trzeba podwiązywać

tutaj Winchester Cathedral - piękna biała róża

Teraz muszę odzwyczajać się od słodkości, bo nasyciłam się aż nadto Cudne piękne białe damy, co jedna to piękniejsza.. i jeśli jeszcze pachną to ... załuję, że nie mam tyle miejsca, by je wszystkie pomieścić... Ale Bule będę miała na pewno
MarekW 19:43, 14 cze 2013

agatanowa napisał(a)

Piękna!!!!!! I do tego w kolorze majtkowym. Idealna.

MarekW, zamieszczasz takie zdjęcia, że mnie wewnętrznie "rozwala". Cała jestem podekscytowana pisząc te słowa, jestem na gorąco po pobieżnym przejrzeniu zaledwie kilku Twoich zdjęć. Ale nie mogłam wytrzymać i musiałam wkleić ten komentarz. Aż się serce rwie do Włoch, Chorwacji, Grecji...

Agato dziękuję za miłe słowa, niestety nie sprzedajemy naszych talentów to tylko taka domowa "dłubanina" ale miło słyszeć że się podoba. Zapraszam częściej do mojego wątku i komentowania. Czekam na Twój wątek
MarekW 19:44, 14 cze 2013

Evchen napisał(a)

Teraz muszę odzwyczajać się od słodkości, bo nasyciłam się aż nadto Cudne piękne białe damy, co jedna to piękniejsza.. i jeśli jeszcze pachną to ... załuję, że nie mam tyle miejsca, by je wszystkie pomieścić... Ale Bule będę miała na pewno

Ja polecam Winczester Cathedral bardziej dla mnie jest jeszcze ładniejsza niż Boule de Neige
agatanowa 20:00, 14 cze 2013

Marku, serce rwie się do Śródziemia, a wystarczy pojechac do ... Przemyśla

Przeczytałam już znaczną część Twojego wątku. W pierwszym momencie pomyslałam: kogo stać na taaaaaaaki ogród, zwłaszcza, że tak wiele czasu weń inwestujesz, bo szereg prac wykonujesz sam.
Gdy zobaczyłam mur, przy którym masz ogród sredniowieczny, jeszcze zanim tam powstał, wraz z otoczeniem - również ta sama myśl tłukła mi się po głowie, gdyż stwierdziłam, że dysponujesz działką usytuowaną w historycznych rejonizacjach miasta. I to zieloną działką! No i sam mur! Mocno zabytkowy - ciekawa byłam, czy pozostałosć po przodkach, czy próba rekonstrukcji starych wzorów ze względu na lokalizację działki.
Teraz już wszystko jasne. Wciąż jestem pod olbrzymim wrażeniem tego założenia, Twojego zaangażowania, talentu i odesłań historycznych (układ ogrodów, dobór gatunków...). Choć talenty mógłbyś wykorzystywać bardziej komercyjnie i, mówiąc wprost, zbijać kokosy, to i tak - już wiem - sporo pozostawisz dla potomnych Mam nadzieję, że ogród będzie rozwijał się dalej. Gratuluję.

Sam wszystko projektowałeś?

Mojego wątku wciąż nie ma, bo... mówiąc szczerze, choć wrażliwość na piękno mam, to kompletnie nie jestem kreatywna. To tak, jakby być ułomnym.

Na razie u mnie jest klepisko i trochę pastwiska.
Urszulla 20:04, 14 cze 2013

Marku-cudowna pachnąca opowieść,
dość barwna i imponująca kolekcja,
wszystko mi się podoba
MarekW 21:00, 14 cze 2013

agatanowa napisał(a)
Marku, serce rwie się do Śródziemia, a wystarczy pojechac do ... Przemyśla

Przeczytałam już znaczną część Twojego wątku. W pierwszym momencie pomyslałam: kogo stać na taaaaaaaki ogród, zwłaszcza, że tak wiele czasu weń inwestujesz, bo szereg prac wykonujesz sam.
Gdy zobaczyłam mur, przy którym masz ogród sredniowieczny, jeszcze zanim tam powstał, wraz z otoczeniem - również ta sama myśl tłukła mi się po głowie, gdyż stwierdziłam, że dysponujesz działką usytuowaną w historycznych rejonizacjach miasta. I to zieloną działką! No i sam mur! Mocno zabytkowy - ciekawa byłam, czy pozostałosć po przodkach, czy próba rekonstrukcji starych wzorów ze względu na lokalizację działki.
Teraz już wszystko jasne. Wciąż jestem pod olbrzymim wrażeniem tego założenia, Twojego zaangażowania, talentu i odesłań historycznych (układ ogrodów, dobór gatunków...). Choć talenty mógłbyś wykorzystywać bardziej komercyjnie i, mówiąc wprost, zbijać kokosy, to i tak - już wiem - sporo pozostawisz dla potomnych Mam nadzieję, że ogród będzie rozwijał się dalej. Gratuluję.

Sam wszystko projektowałeś?

Mojego wątku wciąż nie ma, bo... mówiąc szczerze, choć wrażliwość na piękno mam, to kompletnie nie jestem kreatywna. To tak, jakby być ułomnym.

Na razie u mnie jest klepisko i trochę pastwiska.

Podziwiam wytrwałość, że chciałaś przeczytać prawie wszystko ja to już prawie nie wracam do przeszłości tego wątku nie ma na to czasu. Co do prac w ogrodzie to zasadniczo sam się wszystkim zajmuję, czasami się ktoś trafi do pomocy przy plewieniu/ pieleniu a co do projektowania to wspomagałem się fachową siłą, ale średniowieczny zakątek jest całkowicie autorski jak i niebieska rabata oraz praktycznie wszystkie byliny na skarpie angielskiej - kiedyś taka ona będzie Praca z projektantem polegała na tym, że powiedziałem w jakim stylu chcę mieć np bukszpanowe kwatery i jakie rośliny preferuję, a projektantka policzyła ile czego trzeba, choć i tak już po realizacji dosadzam sam i tworzę nowe kompozycje jest to niemała frajda A teren sam narzucił styl Myślę, że nie dało się inaczej. A teraz mam problem, gdyż jeśli coś chcę dosadzić to nie mam gdzie- bo nigdzie nie pasuje