Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 20:54, 17 sie 2015

lindsay80 napisał(a)
uwielbiam tą Twoją rabatę z hortensjami i ML - moja ulubiona.
A dyskusja o skrzyniach i dla mnie bardzo przydatna, bo też się szykujemy, żeby je zrobić, chcemy kupić drewno, a poskręcamy sami - tylko czasu ciągle mało i nie wiem czy warto jeszcze teraz to robić, czy już do wiosny poczekać, bo przecież stały by już puste.

Edyta, co do hortensjowej - dzięki A temat skrzyń mi się dzisiaj rozwiązał Pan Stolarz nowy, dobry znajomy, wycenił mi skrzynie praktycznie po koszcie desek Wyszło po 150 za skrzynkę, ale deska podłogowa, 3 cm, chyba sosnowa, z taką listwą wykończeniową. Dodatkowo chcę taką ramkę z góry, zdejmowaną, z rozciągniętą włókniną, żeby można było skrzynie przykrywać. Tak więc z tymi ramkami, z kotwami metalowymi do ziemi będzie 200 zł za skrzynkę. Skrzynie będą do końca tego tygodnia.

Inspiracją dla moich skrzyń są skrzynki Magdy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2564-ogrod-niby-nowoczesny-ale?page=298
Jeszcze muszę u Magdy postudiować jaką farbą malowała, bo mi się niesamowicie te skrzynie podobają
Dziś zakupiłam też folię kubełkową, jeszcze się muszę za impregnatami rozejrzeć. I do dzieła Nie czekam na wiosnę. Czas szybko leci, znając życie - na wiosnę będą nowe tematy
jolka 21:06, 17 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Może na wiosnę, chyba, że masz gdzie je pochować, bo szkoda, żeby zimę stały i niszczały.

Ania, mam gdzie przechować, ale szczerze mówiąc chciałabym już te skrzynki zamontować, obłożyć ekobordem, wysypać żwirem. I gromadzić sobie powoli gałązki, kompost, ziemię.. Ale z drugiej strony, ja wiem że Ty masz rację - że przez zimę będą stały i niszczały..

Ot los ogrodnika, co krok - dylemat

jolka 21:09, 17 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale będzie fajnie zieloniutko - fajna kosteczka

Sylwia, pogoda mi sprzyja Cały tydzień deszczowy widzę w prognozie. Ciepło jest, więc parę dni i powinno się coś zazielenić

Co do kosteczki, nie powiem.. fajna, ale parę przygód już z nią miałam

katarzynkak 23:25, 17 sie 2015

Witaj Jolu.

Dawno Cie nie odwiedzałam, ale nadrabiam zaległości
Cudnie wygląda Twój ogród, te hortki w trawach, jezówki i brzozowa. Slicznie!
Trawke posianą mus podlewać,bo na deszz nie ma co chyba liczyć

pozdrawiam serdecznie.
sylwia_slomc... 23:27, 17 sie 2015

jolka napisał(a)

Sylwia, pogoda mi sprzyja Cały tydzień deszczowy widzę w prognozie. Ciepło jest, więc parę dni i powinno się coś zazielenić

Co do kosteczki, nie powiem.. fajna, ale parę przygód już z nią miałam

Przygody są zawsze nieuniknione........ życie byłoby nudne
KasiaW76 00:21, 18 sie 2015

Mamma mia.... ale już podziałałaś z tym kawałkiem gdzie wyczekujesz na trawę.... normalnie pięknie
lindsay80 00:45, 18 sie 2015

jolka napisał(a)

Edyta, co do hortensjowej - dzięki A temat skrzyń mi się dzisiaj rozwiązał Pan Stolarz nowy, dobry znajomy, wycenił mi skrzynie praktycznie po koszcie desek Wyszło po 150 za skrzynkę, ale deska podłogowa, 3 cm, chyba sosnowa, z taką listwą wykończeniową. Dodatkowo chcę taką ramkę z góry, zdejmowaną, z rozciągniętą włókniną, żeby można było skrzynie przykrywać. Tak więc z tymi ramkami, z kotwami metalowymi do ziemi będzie 200 zł za skrzynkę. Skrzynie będą do końca tego tygodnia.

Inspiracją dla moich skrzyń są skrzynki Magdy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2564-ogrod-niby-nowoczesny-ale?page=298
Jeszcze muszę u Magdy postudiować jaką farbą malowała, bo mi się niesamowicie te skrzynie podobają
Dziś zakupiłam też folię kubełkową, jeszcze się muszę za impregnatami rozejrzeć. I do dzieła Nie czekam na wiosnę. Czas szybko leci, znając życie - na wiosnę będą nowe tematy

O, to mogę Ci powiedzieć, że Magda malowała Remmersem, gdzieś chyba mam wiadomość od niej z danymi o tej farbie.
Będę podgladać u Ciebie, bo ja przekladam to do wiosny, choc na pewno masz rację, że wtedy też będzie wiele nowych tematow,.
gabriela_kra... 09:56, 19 sie 2015

To prawda, Magda malowała lazurą firmy Remmers. Jej skrzynie też były dla mnie inspiracją

Ja posadziłam brzozy wczoraj ale było już ciemno, więc fotki dodam dziś, teraz trawy i hortki
Kawa 12:24, 19 sie 2015

dzień dobry
jolka 18:03, 19 sie 2015

katarzynkak napisał(a)
Witaj Jolu.
Dawno Cie nie odwiedzałam, ale nadrabiam zaległości
Cudnie wygląda Twój ogród, te hortki w trawach, jezówki i brzozowa. Slicznie!
Trawke posianą mus podlewać,bo na deszz nie ma co chyba liczyć
pozdrawiam serdecznie.

Katarzynka - również pozdrawiam Z zaległości to tylko ew. brzozowa i trawnik nowy. Pozostałe tematy bez zmian. A z tym trawnikiem to nawet dobrze się układa, bo ostatnio mokro się u nas zrobiło, pada co drugi dzień, więc na razie mam urlop od podlewania. Oby tak dalej!